Αν θέλει κάποιος να μην κάνει κάτι για την ακρίβεια, μιλάει γενικά για αυτή. Τη θεωρεί οριζόντιο πρόβλημα και αναζητεί οριζόντιες λύσεις, όπως η μείωση ΦΠΑ που προτείνει στερεοτυπικά η αντιπολίτευση, ή αποδίδει το σύνολο του φαινομένου σε εισαγόμενες αιτίες, όπως έλεγε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα αυτού του είδους η αντιμετώπιση το μόνο που κάνει είναι να ρίχνει «νερό στον μύλο» των κερδοσκόπων. Αν αντίθετα αποφασίσει να κάνει κάτι και κυρίως αυτό το «κάτι» να προέρχεται από συστηματική παρακολούθηση των αγορών, τότε όλο και κάτι γίνεται. Πρώτα από όλα συνειδητοποιούν οι αρμόδιοι ότι το πρόβλημα είναι αληθινό και κυρίως είναι μεγάλο σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Δείτε τι έγινε με την πρόσφατη αντίδραση της κυβέρνησης. Μόνο… τυχαία δεν ήταν. Το πώς ενημερώθηκε για το πρόβλημα ήταν ωστόσο εντελώς τυχαίο. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της χαρτογράφησης πέντε κλάδων προϊόντων που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κυριολεκτικά την τελευταία εβδομάδα της θητείας της απερχόμενης ηγεσίας Λιανού από το «τιμόνι» της, πριν παραδώσει στη νέα πρόεδρο, την κυρία Σαρπ. Από την αντίδραση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καταλαβαίνουμε ότι το αποτέλεσμα της χαρτογράφησης της αγοράς βρεφικών τροφών, απορρυπαντικών πλυντηρίου ρούχων, φρέσκου γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού τούς αιφνιδίασε. Το γιατί συνέβη έχει το ενδιαφέρον του. Δεν το περίμεναν, δεν ήξεραν, δεν πίστευαν αυτά που ακούγονταν, δεν πήγαιναν οι ίδιοι στο σουπερμάρκετ, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τους έλεγαν την αλήθεια, το θέμα είναι ότι από τις συγκεκριμένες εκθέσεις που έδειξαν ότι στην Ελλάδα τα επίμαχα προϊόντα πωλούνται ακριβότερα έως 200% και 300% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Και αυτό από μόνο του δείχνει πόσο αποσπασματικά κινούμαστε σε τόσο σημαντικά θέματα όπως αυτά της αγοράς.

Ενας πρόεδρος (πρώην πλέον) Επιτροπής Ανταγωνισμού για άγνωστο λόγο αποφάσισε να παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του επί μια τετραετία σε ένα κρατικό πόστο στην τελευταία εβδομάδα της θητείας του και αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Θυμίζουμε ότι και το πρόστιμο των πολλών εκατομμυρίων προς τις τράπεζες ανακοινώθηκε επίσης την τελευταία εβδομάδα της θητείας του, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία είχαν αντληθεί τις πρώτες εβδομάδες της τοποθέτησής του, το φθινόπωρο του 2019. Το πρόβλημα ωστόσο της ακρίβειας ταλανίζει την ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία και ως εκ τούτου θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη κινητοποίηση.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος επικαλούνταν συχνά πυκνά ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να κάνει τη δουλειά του, αλλά το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε να ολοκληρώσει, σχεδόν ταυτόχρονα, μια σειρά ογκωδών υποθέσεων στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα περίμενε κανείς, μαζί με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, να ανακοινωθεί και μια σειρά από ενέργειες που θα ενίσχυαν και θα έλεγχαν αυστηρότερα τις Αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της αγοράς. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να εξασφαλίζουν για όλους εμάς, τους καταναλωτές, χαρτογραφήσεις σε ακόμα περισσότερα προϊόντα. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι αυτές αποδίδουν, αποκαλύπτοντας αυτούς που εκμεταλλεύονται τα κενά στην αγορά, βάζοντας το χέρι τους στην τσέπη μας…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion