Η κατεύθυνση Αριστερά – Κεντροαριστερά μπορεί να τίθεται ως παράλληλο ζήτημα στα προβλήματα που απασχολούν την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο η πλευρά που το θέτει στη δημόσια συζήτηση συνεχίζει να το θέτει εμφατικά, ενόψει συνεδρίου.

Η δήλωση της επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωκοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ, στην οποία σχολίασε ότι για την αλλαγή στάτους ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ευρωσοσιαλιστές «πρέπει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει πού θέλει να ανήκει», προκάλεσε την εκ νέου παρέμβαση της τριάδας των στελεχών που «σήκωσε» την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά:

«Πρόκειται για θετικές εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας πλέον να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ισχυρός και πλειοψηφικός απέναντι στη ΝΔ», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Κώστας Ζαχαριάδης – Γιάννης Ραγκούσης, ενσωματώνοντας στην ερμηνεία τους την πρόσφατη έρευνα (ProRata) που έδειξε ότι το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετούν το κόμμα στην Κεντροαριστερά.

«Δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά ευθυγράμμιση με την εκλογική του βάση και την εκλογική του προσδοκία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Λεπτές ισορροπίες

Πόσο πιθανή είναι μια τέτοια εξέλιξη;

Εως τώρα, και με βάση τα όσα «πέρασαν» και στην Κεντρική Επιτροπή της προηγούμενης εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τον ρόλο που είχε ως τώρα στην ευρωομάδα της Αριστεράς, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, που μετά την πρωθυπουργική του εμπειρία διατήρησε δεσμούς με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις και μπορούσε να κινηθεί σε επίπεδο ηγεσίας, δεν αλλάζει εντελώς αυτήν τη συνθήκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Αριστερά ακόμα και σήμερα, ενώ και οι εσωτερικές ισορροπίες, με μια ενδεχόμενη ένταξή του στο PES και στο S&D, θα άλλαζαν – η νεοϊδρυθείσα Νέα Αριστερά, η οποία δεν αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα τον αντικαθιστούσε εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την ώρα που στη σοσιαλδημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια θα βρίσκονταν στην ίδια πλευρά με το ΠΑΣΟΚ, που μέσω των δηλώσεων του Δημήτρη Μάντζου («οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία») έχει ήδη κάνει σαφή τη γνώμη της Χαριλάου Τρικούπη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Χωρίς βέτο το ΠΑΣΟΚ

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να θέσει κάποιου είδους βέτο στην ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι καλές σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με την επικεφαλής του S&D, αλλά και η ανοδική δημοσκοπική πορεία του κόμματος, δημιουργούν μεν ανάγκη για συγκεκριμένες ισορροπίες από την ευρωπαϊκή πλευρά, όμως η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη – όπως σημειώνουν οι θιασώτες της ένταξης στην Κεντροαριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών εντός της ευρωομάδας σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόνο το ΕΛΚ και η Ακροδεξιά ενισχύονται.

Ειδικά για την ένταξη στο PES, σημειώνεται πως δεν υπάρχει κάποια δικλίδα που να αποκλείει διπλή εκπροσώπηση από ένα κράτος-μέλος – ως επίσημα μέλη συμμετέχουν δύο κόμματα από το Βέλγιο, δύο από την Ουγγαρία και δύο από την Ιταλία.

Στο Συνέδριο οι αποφάσεις

Το ερώτημα, όπως πάντα, έγκειται στη διάθεση: είναι έτοιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το βήμα;

Αντιδράσεις για μια πιθανή πρωτοβουλία φέρεται ότι έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο πρόσωπα που ανήκουν στον πιο «παραδοσιακό» πυρήνα του κόμματος, αλλά και στελέχη με κεντροαριστερό παρελθόν, που στη θεωρία θα μπορούσαν να είναι περισσότερο θετικοί.

Μέχρι τώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ζήτημα, μένοντας στα όσα ισχύουν ως τώρα, ωστόσο στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται και η πρόταση της τριάδας Θεοχαρόπουλου – Ζαχαριάδη – Ραγκούση για δημοψήφισμα που μπορεί να συζητηθεί στο συνέδριο.

Το ορόσημο του συνεδρίου φαίνεται πως είναι και χρονικά και πολιτικά το σημείο καμπής για οποιαδήποτε τέτοιου είδους απόφαση – καθώς εκείνο μπορεί να αποφασίσει αν το θέμα της ένταξης στην Κεντροαριστερά και της πολιτικής κατεύθυνσης μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα για τα μέλη του κόμματος, πριν από την ευρωκάλπη του καλοκαιριού.

Μέχρι τότε και ενόψει του τριήμερου ταξιδιού εργασίας στις Σπέτσες, επισήμως το κόμμα επικεντρώνεται στην ατζέντα της ακρίβειας ειδικά μέσα στη Βουλή, αλλά και στην κριτική απέναντι στη ΝΔ, διεκδικώντας τον ρόλο του βασικού αντιπολιτευτικού πόλου – σε μια προσπάθεια να κατέβουν και οι εσωκομματικοί τόνοι που σηκώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πηγή:Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα