Οι χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία του Μαΐου για τη συμφωνία μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για την καταπολέμηση των πανδημιών, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις μελλοντικές γενιές. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ιοί ζόμπι στη Σιβηρία: Θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια τρομακτική νέα πανδημία;

Το νέο σύμφωνο και μια σειρά από επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων κανόνων για την αντιμετώπιση των πανδημιών έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την άμυνα του κόσμου έναντι νέων παθογόνων μετά την πανδημία COVID-19, που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 7 εκατομμύρια ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

«Δεν θα μας συγχωρήσουν»

«Ανησυχώ ότι τα κράτη μέλη μπορεί να μην τηρήσουν αυτή τη δέσμευση και υπάρχουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε ομιλία του στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

«Κατά την άποψή μου, η αποτυχία να υλοποιήσουμε τη συμφωνία για την πανδημία και τις τροποποιήσεις του IHR (Διεθνούς Κανονισμού Υγείας) θα είναι μια χαμένη ευκαιρία για την οποία οι μελλοντικές γενιές μπορεί να μη μας συγχωρήσουν», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις

Μόνο μία φορά στο παρελθόν στην 75χρονη ιστορία του οργανισμού ο ΠΟΥ έχει καταφέρει να συμφωνήσει μια τέτοια συμφωνία, και αυτή ήταν η συνθήκη για τον έλεγχο του καπνού το 2003.

Οι διαπραγματεύσεις αυτού του είδους διαρκούν συνήθως επτά χρόνια δήλωσε ο Ρολάν Ντρις, συμπρόεδρος της ομάδας διαπραγμάτευσης της συμφωνίας. Μιλώντας σε μια άτυπη ενημέρωση τη Δευτέρα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί πρόοδος τώρα, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που έχει το ζήτημα της πρόληψης μιας νέας πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές καταπολέμησης του HIV/AIDS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus