Οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα χαλιναγωγηθεί και αυτό γιατί στο στάδιο που βρίσκεται τώρα, είναι πιο δύσκολο να κατέβει από ό, τι όταν ήταν υψηλότερα.

Αυτό είπε η πρόεδρος της Banco Santander, Ανα Μποτίν, σύμφωνα με την οποία: «η αγορά είναι πάρα πολύ αισιόδοξη για τον πληθωρισμό». Κατά την ίδια, είναι «πολύ πιο δύσκολο να φτάσεις στο 2% από το 3% παρά από το 4% στο 3% ή από το 5% στο 4%».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένας δείκτης μελλοντικού πληθωρισμού μειώνεται από τα τέλη του περασμένου έτους και επί του παρόντος κινείται γύρω στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δωδεκαμήνου, υποδεικνύοντας μέσο ρυθμό περίπου 2,25% την περίοδο 2029-2034.

Πληθωρισμός: Κίνδυνος να τεθεί εκτός στόχου λόγω τροφίμων και Χούθι

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Δεκέμβριο σημείωσαν εκ νέου επιτάχυνση στο 2,9% μετά από επτά μήνες πτώσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου, έχει προειδοποιήσει ότι η ταχεία επιβράδυνση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι δεν θα επαναληφθεί το 2024.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11 Απριλίου, αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρνηθεί κάτι τέτοιο, με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν να τονίζει ότι αναμένονται τα στοχιεία για την εξέλιξη των μισθών στην ευρωζώνη τα οποία είναι σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων.

Την περασμένη Τετάρτη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για το ενδεχόμενο να υπάρξει τότε η αναγκαία πλειοψηφία που θα στήριζε μία τέτοια κίνηση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο αβεβαιότητας καθώς υπάρχουν επιμέρους δείκτες τιμών που δεν έχουν υποχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Με τη δήλωση αυτή, η πρόεδρος της ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν μία σειρά από αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες.

Πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα θελήσει να δει σαφέστερες και πιο διαρκείς ενδείξεις χαλάρωσης των μισθολογικών πιέσεων προτού αισθανθεί σίγουρη ότι μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 5,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»

Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ