Σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση τίθενται η Εθνική Στρατηγική και ο Οδικός Χάρτης για την εφαρμογή του Building Information Modelling (BIM), με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Mε την Εθνική Στρατηγική διαμορφώνεται και αναπτύσσεται ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο με σαφές όραμα και στόχους, το οποίο λαμβάνει υπόψη ευρωπαϊκές προτάσεις και παραδείγματα και αναδεικνύει ως προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας, θέτοντας συγκεκριμένους στρατηγικούς άξονες, δράσεις και παρεμβάσεις.

Σταϊκούρας: Βελτίωση κατασκευών και συντήρησης έργων με μοντελοποίηση

Παράλληλα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην κατάρτιση του Οδικού Χάρτη για την εφαρμογή του BIM στην Ελλάδα, ο οποίος περιγράφει τα βασικά βήματα, τον χρονικό ορίζοντα και τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που προτείνονται.

Στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, καλούνται να συμμετάσχουν οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και οι πολίτες, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την όποια βελτίωση του περιεχομένου.

Η Τεχνολογία Μοντελοποίησης επιτρέπει την ψηφιακή προσομοίωση των λειτουργιών στον σχεδιασμό και την κατασκευή των έργων, παρέχοντας πληροφορίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν δραστική βελτίωση των αποτελεσμάτων που αφορούν στα δομικά έργα.

Με αυτό τον τρόπο, η εφαρμογή του BIM εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στην παράγωγη βιώσιμων και ανθεκτικών έργων, βελτιώνοντας τη διαδικασία ανάθεσης μελετών, κατασκευής και συντήρησης των δημόσιων έργων.

Ο ρόλος του ΒΙΜ

Στο 4ο Συνέδριο «Building Information Modelling» (BIM), που είχε διοργανώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός είχε αναφερθεί στη σημασία της μοντελοποίησης και των συστημάτων στο σχεδιασμό των έργων.

«Το BIM, μέσω της ψηφιακής προσομοίωσης στον σχεδιασμό και την κατασκευή των έργων, αποσκοπεί στη βελτίωση των διαδικασιών ανάθεσης μελετών, κατασκευών και συντήρησης έργων, αποτρέποντας λάθη, υπερβάσεις χρόνου και κόστους, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε αναφερθεί ως παράδειγμα στις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, καταδεικνύοντας τη σημασία της μοντελοποίησης στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση των έργων, αλλά και στη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους.

«Ενδεικτικά, αν υπήρχε υπόδειγμα BIM για τις γέφυρες, θα γνωρίζαμε τα όρια αντοχής τους και τις ανάγκες συντήρησής τους», είχε αναφέρει ο υπουργός, επισημαίνοντας την αξία της κατάρτισης του Μητρώου Γεφυρών που δρομολογείται παράλληλα, καθώς η ψηφιοποίηση αυτών των δεδομένων θα μας δώσει ακριβή εικόνα του δομικού πλούτου της χώρας μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές