Η Meta Platforms επιδιώκει να αποκτήσει σοβαρό πλεονέκτημα στον πόλεμο της Τεχνητής Νοημοσύνης και για το λόγο αυτό κινείται με γρήγορους ρυθμούς στην απόκτηση και αποθήκευση χιλιάδων περιζήτων ημιαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός κολοσσός θα διαθέτει περισσότερα από 340.000 Nvidia H100 – τα κύρια τσιπ που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η OpenAI για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη μοντέλων AI όπως το ChatGPT – μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στην ιστοσελίδα The Verge.

Η Nvidia λάνσαρε το κορυφαίο της μικροτσίπ Τεχνητής Νοημοσύνης

Επιπρόσθετα, ο CEO της Meta Platforms αναμένει ότι η Meta θα έχει συγκεντρώσει συνολικά 600.000 GPUs (μονάδων επεξεργασίας γραφικών), συμπεριλαμβανομένων των A100 της Nvidia και άλλων τσιπ AI, μέχρι το τέλος του έτους.

Οι παραπάνω λεπτομέρειες έρχονται στη δημοσιότητα καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην προμήθεια τσιπ AI της Nvidia σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τα καλύτερα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της Nvidia έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις που η μετοχή της έχει αυξηθεί πάνω από 200% τους τελευταίους 12 μήνες. Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση για ημιαγωγούς ξεπερνά την παραγωγή.

Δημιουργία αποθέματος

Σε αυτόν τον διαγκωνισμό των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών φαίνεται ότι η Meta Platforms προηγείται έναντι του ανταγωνισμού. Το 2023, η Nvidia απέστειλε 150.000 από τα τσιπ H100 της στη Meta, σύμφωνα με στοιχεία της Omdia Research που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα The Verge. Πρόκειται για αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από τα μικροτσίπ που απέκτησαν εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Oracle, εκτιμά η Omdia. Μόνο η Microsoft παρέλαβε αντίστοιχο αριθμό με της Meta.

Τα τσιπ H100 κοστίζουν μεταξύ 25.000 και 40.000 δολαρίων το καθένα, ανέφερε το CNBC τον Νοέμβριο, επικαλούμενο εκτιμήσεις της Raymond James.

Το απόθεμα των τσιπ της Meta υποδεικνύει τη στρατηγική της εταιρείας να γίνει μια εταιρεία με προτεραιότητα την τεχνητή νοημοσύνη. Τον περασμένο Ιούλιο, η Meta παρουσίασε στο κοινό το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της, το Llama 2, το οποίο ανταγωνίζεται το μοντέλο GPT-4 της OpenAI που τροφοδοτεί το ChatGPT. Τον Σεπτέμβριο, η Meta κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση των έξυπνων γυαλιών Ray-Ban Smart Glasses, συμπεριλαμβανομένου ενός βοηθού AI. Τον ίδιο μήνα, παρουσίασε επίσης τα διάσημα AI chatbots της, διαθέσιμα στο Messenger και το WhatsApp.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, τώρα η εταιρεία «εκπαιδεύει» το επόμενο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της, το Llama 3.

Το επόμενο βήμα

Ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται σε μια διαδικασία να επιτύχει ακόμη πιο έξυπνη τεχνολογία AI – που ονομάζεται AGI, ή τεχνητή γενική νοημοσύνη, από ορισμένους ειδικούς. Ωστόσο, σύμφωνα με το The Verge, ο επικεφαλής της Meta δεν έχει καθορίσει ακόμα πώς θα μοιάζει αυτό ή πότε θα επιτευχθεί ο στόχος δημιουργίας του, αλλά βλέπει την ενδεχόμενη άφιξή του ως μια σταδιακή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Business Insider, παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών το 2023, τα πράγματα μπορεί να φαίνονται καλύτερα για τους αγοραστές. Χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft, Κέβιν Σκοτ, δήλωσε ότι η τεχνολογική εταιρεία βρίσκει ευκολότερα τα τσιπ της Nvidia, σύμφωνα με το CNBC.

Παρόλα αυτά, ο Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι το σημερινό οπλοστάσιο της Meta με τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia μπορεί να σημάνει προβλήματα για άλλες εταιρείες. «Έχουμε δημιουργήσει την ικανότητα να το κάνουμε αυτό σε μια κλίμακα που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη εταιρεία», δήλωσε στο The Verge.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον