Ένα ακόμη δίκτυο διαφθοράς που σχετιζόταν με την προμήθεια οπλικών συστημάτων αποκάλυψε η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU.

Αμερικάνικη αντεπίθεση στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής ενέργειας

Επρόκειτο για μια γιγαντιαία απάτη, ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, η αποκάλυψη της οποίας αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της χώρας που βρίσκεται επί σχεδόν δύο χρόνια σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η εξάλειψη της διαφθοράς, άλλωστε, αποτελεί μείζονα απαίτηση στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να εξασφαλίσει μελλοντικά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάτη

Η SBU ανέφερε ότι η έρευνα «εκθέτει αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και διευθυντές της εταιρείας οπλικών συστημάτων Lviv Arsenal, οι οποίοι έκλεψαν σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο χρίβνιες (το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας) που προορίζονταν για την αγορά οβίδων». «Σύμφωνα με την έρευνα, στην υπεξαίρεση εμπλέκονται πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής συνδεδεμένων εταιρειών». Η υπεξαίρεση αφορούσε την αγορά 100.000 οβίδων όλμων για τον στρατό.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ακόμα ότι ένα συμβόλαιο για τις οβίδες συνήφθη με την Lviv Arsenal τον Αύγουστο του 2022 – έξι μήνες μετά τον πόλεμο – και η πληρωμή έγινε εκ των προτέρων, με ορισμένα κεφάλαια να μεταφέρονται στο εξωτερικό.

Ωστόσο δεν παρασχέθηκαν ποτέ όπλα, ενώ ορισμένα κεφάλαια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε άλλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η SBU ανέφερε ακόμα ότι σε πέντε άτομα είχαν επιδοθεί «ειδοποιήσεις υποψίας» – το πρώτο στάδιο της ουκρανικής νομικής διαδικασίας. Τα άτομα αυτά προέρχονταν τόσο στο υπουργείο όσο και στον προμηθευτή όπλων. Ένας ύποπτος, ανέφερε, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα.

Οργιάζει η διαφθορά

Η διαφθορά στον στρατό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα στην Ουκρανία, οι αρχές της οποίας προσπαθούν να διατηρήσουν ψηλά το ηθικό των πολιτών της αλλά και να πείσουν τις χώρες της ΕΕ ότι το Κίεβο μπορεί να κινηθεί προς ένταξη στο μπλοκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ αποπέμφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, παρά το γεγονός ότι απολάμβανε ισχυρή φήμη εκπροσωπώντας την Ουκρανία στις συζητήσεις της με τους δυτικούς συμμάχους.

Αν και δεν φέρεται να είχε εμπλακεί προσωπικά σε κάποια υπόθεση, αρκετά περιστατικά είχαν λάβει χώρα την περίοδο που ο ίδιος είχε τη διοικητική ευθύνη. Υποθέσεις διαφθοράς αφορούσαν προμήθεια τροφίμων και κατάλληλου ρουχισμού για στρατιωτικούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα