Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen δημιούργησε το δικό της εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, αντανακλώντας τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της εταιρείας να υιοθετήσει τη δημοφιλή τεχνολογία.
Σε δελτίο τύπου της, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι το νέο της εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμεύσει ως «παγκοσμίως δικτυωμένο κέντρο ικανοτήτων και θερμοκοιτίδα» για την παραγωγή τεχνολογικών καινοτομιών που θα ενσωματωθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Volkswagen: Φέρνει το chatGPT στα compact αυτοκίνητα
Τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης είναι κόμβοι έρευνας και ανάπτυξης για την εξερεύνηση καινοτομιών της τεχνητής νοημοσύνης. Συνήθη παραδείγματα τέτοιων εργαστηρίων είναι αυτά της OpenAI, την οποία η Microsoft έχει υποστηρίξει με δισεκατομμύρια δολάρια, και η DeepMind της Google, την οποία απέκτησε ο τεχνολογικός γίγαντας που ανήκει στην Alphabet, το 2014.
Η Volkswagen ισχυρίστηκε ότι θα φέρει τις καινοτομίες τεχνητής νοημοσύνης του εργαστηρίου της στα δικά της οχήματα για να τα κάνει πιο έξυπνα.
«Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας γνήσια προστιθέμενη αξία με την τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε εξωτερικά ψηφιακά οικοσυστήματα με το όχημα, δημιουργώντας μια ακόμα καλύτερη εμπειρία προϊόντος», δήλωσε ο Oliver Blume, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen και της Porsche AG.
«Η συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Στο μέλλον, σκοπεύουμε να απλοποιήσουμε τη συνεργασία σε οργανωτικούς και πολιτιστικούς όρους».
Η Volkswagen δεν σχεδιάζει να κατασκευάσει κανένα δικό της μοντέλο παραγωγής, αλλά η εταιρεία σκοπεύει να συνομιλήσει με συνεργάτες για την αδειοδότηση της αποκλειστικής τεχνολογίας AI για χρήση στα οχήματά τους. Η Volkswagen δεν κατονόμασε κανέναν πιθανό συνεργάτη.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ορισμένες από τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκει το εργαστήριο θα αφορούν τη βελτιστοποίηση της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, την προγνωστική συντήρηση των αυτοκινήτων και τη σύνδεση των οχημάτων με τα σπίτια των πελατών μέσω συσκευών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο.
Η εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι θα διερευνήσει τις χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για να ενεργοποιήσει την αναγνώριση φωνής στο αυτοκίνητο.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς άλλες εταιρείες αυτοκινήτων επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν τα τεχνολογικά τους διαπιστευτήρια και να κάνουν τα αυτοκίνητά τους πιο έξυπνα.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία DS automobiles άρχισε να ενσωματώνει το ChatGPT στα οχήματά της στα τέλη του περασμένου έτους. Η Mercedes-Benz και η Microsoft ξεκίνησαν να δοκιμάζουν την υποστήριξη ChatGPT εντός αυτοκινήτου ήδη από τον Ιούνιο του 2023. Ενώ ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων BYD κυκλοφόρησε ένα μια σειρά από έξυπνα αυτοκίνητα με τεχνητή νοημοσύνη για να ανταγωνιστεί καλύτερα τους ανταγωνιστές σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως η αυτοματοποιημένη στάθμευση.
Μείωση της εξάρτησης από τεχνολογικούς γίγαντες
Το λανσάρισμα του εργαστηρίου AI της Volkswagen απηχούσε τη φιλοδοξία καθιερωμένων εταιρειών τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει ή έχουν επενδύσει στις δικές τους ερευνητικές μονάδες τεχνητής νοημοσύνης. Η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τη Volkswagen να γίνει πιο ανεξάρτητη, μειώνοντας την εξάρτησή της από εξωτερικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Microsoft, η Apple, η Google και η Amazon.
Η Volkswagen έχει ήδη επεκτείνει τις εργασίες της για την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοινώνοντας πιο πρόσφατα ότι θα ενσωματώσει το ChatGPT στα αυτοκίνητά της στο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας. Ως μέρος αυτού, η αυτοκινητοβιομηχανία βασιζόταν στην OpenAI ως τεχνολογικό συνεργάτη, αντί να εξαρτάται από τη δική της αποκλειστική τεχνολογία.
Δημιουργώντας ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, η Volkswagen θα είναι σε θέση να καθορίσει το μέλλον της όσον αφορά τα είδη τεχνητής νοημοσύνης που υιοθετεί — αν και έχει έναν μεγάλο δρόμο να χαράξει και να ακολουθήσει προκειμένου να ανταγωνιστεί με επιτυχία το διαμέτρημα των τεχνολογιών που προέρχονται από ήδη προηγμένα ερευνητικά εργαστήρια, όπως ηOpenAI.
Latest News
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η OpenAI φέρεται να στοχεύει σχεδόν στο 4πλάσιο του τρέχοντος αριθμού χρηστών της, στοχεύοντας στο 1 δισεκατομμύριο
Πετάει... η τεχνητή νοημοσύνη - Συνεργασία Google Cloud με Air France-KLM
Η ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από την Google Cloud θα συμβάλει στη διαχείριση του μεγάλου όγκου από δεδομένα του αεροπορικού ομίλου