Νέα δέσμη μέτρων για τους αγρότες ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση και της Νέας Αριστεράς για τα προβλήματα της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού».

Η πολιτική και επιχειρησιακή δοκιμασία του Μαξίμου συνεχίζεται με φόντο τις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίες έχουν από χθες ως βασικό «σταθμό» την έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη. Τα μπλόκα ανά την επικράτεια δεν «σπάνε» και, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί διαρκώς προσκλητήρια για διάλογο προσδοκώντας την αποφόρτιση, οι αγρότες δηλώνουν ότι καλύπτονται πλέον μόνο με συγκεκριμένες απαντήσεις και καθαρά χρονοδιαγράμματα.

Στο μεταξύ απέναντι στην κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτηθεί και το μέτωπο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που την εγκαλεί για καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδίου, ενώ ειδικά από τον διαλυμένο κάμπο έρχονται και… γαλάζιες πιέσεις έως αιχμές για κυβερνητικούς χειρισμούς.

Δείτε live την «ώρα του πρωθυπουργού»:

12:11 Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

12:05  Μιλώντας για τα fake news τόνισε ότι « μπορεί να ταξιδεύουν εύκολα από τον κάθε αγροτοπάτερα σε κάθε πρόθυμο κομματικό γραφείο αλλά αυτά δεν είναι ούτε σωστή ενημέρωση ούτε αποτελεσματική πολιτική αλλά μπλόκα στην αλήθεια στη συνεργασία και τις υπεύθυνες λύσεις».

12:02 Ανακοινώνοντας μέτρα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024. Όπως είπε, το κόστος του μέτρου είναι 82 εκατ. ευρώ. «Χαρακτηριστικά σημείωσε «σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ και επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα ισχύσει και το 2024, ύψους 82 εκατ. ευρώ».

12:00 Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πώς  την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής που ανακοίνωσα και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Περίπου 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημίες του 2023. Εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

11:57 Συμπερασματικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά του. Παράλληλα δρομολογήθηκαν λύσεις για την κλιματική κρίση και τρίτον απαιτείται διαρκή παρακολούθηση και έλεγχος».

11:50 Από τα 3,3 δισ. για την ανάταξη της Θεσσαλίας, 500 εκατ. θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 500 εκατ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.

Ανέφερε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα είπε ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

11:49 Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία Daniel. «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» είπε.

11:47 Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Ανέφερε, δε, ότι δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα.

11:46 Οι αποζημιώσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Η πρώτη αρωγή έχει χορηγήσει 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις.  «Επιβάλλονται στοιχειώδεις έλεγχοι για να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι επιτήδειοι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχουμε 2999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, έχουν εγκριθεί οι μισές και πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα».

11:45 Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Έχουν ήδη δοθεί, τόνισε, πάνω από 1 δισ. ευρώ για δρόμους, νερό και ρεύμα.

11:43 Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο προτεραιότητες: πρώτον, τη στήριξη των κατοίκων για να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους και δεύτερον, την ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού.

11:41 Η κατάσταση στη Θεσσαλία ήταν πρωτόγνωρη. Η πλημμύρα ως προς τον όγκο έχει καταγραφεί ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία της Ευρώπης.

11:40 Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση. Είναι η τρίτη φορά που βρίσκονται στη Βουλή για να απαντήσω στα φλέγοντα θέμα από την κακοκαιρία Daniel». Μιλάμε για μια τριπλή αρνητική συγκυρία στην Θεσσαλία και μάλιστα όταν η χώρα έβγαινε από τη μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές έχοντας ήδη δώσει κεφάλαια για αποζημιώσεις και επιστρατεύοντας μηχανισμούς που ήταν ήδη καταπονημένοι.

11:38 «Επιλέγω την από κοινού αποτελεσματικότητα από την κομματική σκοπιμότητα. Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση, έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συνεδρίαση που κάναμε για το ζήτημα της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο αλλά και σε κάθε τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό. Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις και σε κάποιες συμφωνίες επί των πραγματικών δεδομένων για αυτά τα οποία έχουν γίνει και για αυτά τα οποία θα χρειαστεί να γίνουν, διότι η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια. Απαιτεί ρεαλισμό και σχεδιασμό, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους, απαιτεί χρόνο και συνέπεια» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην έναρξη της απάντησή τους σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα