Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό ράλι στον ξενοδοχειακό τομέα στη χώρα μας, απόδειξη τoy δυναμισμού του ελληνικού τουρισμού.

Εκτός από τη συμφωνία συνεργασίας της Hilton με την Brown Hotel, σε δυο ξενοδοχεία τις πρώτες ημέρες του νέους έτους, έγιναν γνωστές και νέες αφίξεις στη χώρα μας όπως της ισραηλινής Isrotel, που επενδύει σε τέσσερα ξενοδοχεία,  αλλά και αλλαγές στην ιδιοκτησία διαφόρων ξενοδοχείων, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της GBR Consulting, ενώ και άλλες αλυσίδες σχεδιάζουν επέκταση τους στην Ελλάδα όπως η γαλλική Accor.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο στο 7ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  η Accor σχεδιάζει την επέκταση της στην Ελλάδα με 7-8 νέα ξενοδοχεία. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ενδιαφέρον για επενδύσεις παρουσιάζει στην χώρα μας και ο τομέας των ξενοδοχείων τριών αστέρων.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία καλά κρατούν και το νέο έτος.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2024 ανακοινώθηκε ότι ο όμιλος H Hotels Collection, Χατζηλαζάρου, απέκτησε το 5 αστέρων Rhodes Bay Hotel & Spa συμπεριλαμβανομένου του Elite Suites Rhodes Bay με συνολικό αριθμό δωματίων 357 από τη βρετανική London & Regional Group, η οποία απέκτησε το ακίνητο το 2017, αναφέρει η GBR Consulting. Η L+R κατέχει επίσης το τεσσάρων  αστέρων Titania στην Αθήνα  και συμμετέχει σε κοινοπραξία για την ανάπτυξη ενός θέρετρου πέντε αστέρων μικτής χρήσης στην περιοχή του Καλό Λιβάδι στη Μύκονο.

Hilton: Στόχος τα 40 ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Με τη νέα εξαγορά, η H Hotels διαθέτει συνολικά 7 ξενοδοχεία και περισσότερα από 2.300 δωμάτια σε Ρόδο, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα στην Ελλάδα.

Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου 2024 ανακοινώθηκε ότι η Prodea πούλησε το Dolce Milan Malpensa 207 δωματίων στην Ιταλία και το ξενοδοχείο 5 αστέρων Lazart Hotel 74 δωματίων στη Θεσσαλονίκη στη Zeus International. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί  το 2018 από την NBG PANGAEA REIC (σήμερα Prodea Investments) έναντι 7 εκατ. ευρώ. Η Zeus International έχει μισθώσει το ακίνητο από το 2017. Με τις συμφωνίες αυτές, τα εννέα από τα 20 ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της Zeus International είναι ιδιόκτητο.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η MVH Mediterranean Hospitaly Venture Plc πούλησε το υπόλοιπο 50% του μεριδίου της,  στην Aphrodite Hills Resort Limited στην W.R.A. Consultants (WRA), συμφερόντων των αδελφών Νικολαΐδη, οι οποίοι διευθύνουν επίσης την Atlantica Hotels.

Η MVH απέκτησε τον Νοέμβριο του 2021 το 100% των μετοχών της Aphrodite Hills  Resort Limited και πούλησε τον Σεπτέμβριο του 2022 το πρώτο 50% στην WRA.

Η MVH ανήκε στην Prodea Real Estate Investment SA (25%), στην Flowpulse Limited (20%) και στην Ascetico Limited (55%), η οποία ανήκει στην Yoda Plc, συμφερόντων του Ιωάννη Παπαλέκα (Globalworth). Τον Δεκέμβριο 2023 ανακοινώθηκε ότι η Prodea απέκτησε το 55% από την Ascetico Limited, με αποτέλεσμα το μερίδιο της Prodea να ανέλθει σε MVH στο 80%. Τον Ιανουάριο του 2024 ανακοινώθηκε ότι η συναλλαγή ύψους 254 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε.

Μετά τις προαναφερθείσες συμφωνίες η MVH ( 80% Prodea και 20% Flowpulse) κατέχει στην Κύπρο: το πέντε αστέρων Parklane – Luxury Collection στη Λεμεσό, το πέντε αστέρων Landmark Nicosia, το Autograph Collection (το πρώην Hilton) που προγραμματίζεται να ανοίξει στα τέλη του 2024 και ένα συγκρότημα κατοικιών και γραφείων  στο ίδιο ακίνητο. Στην Ελλάδα η MVH ελέγχει το πέντε αστέρων Nikki Beach στο Port Heli και το Porto Paros 242 δωματίων, τεσσάρων αστέρων που  θα αναδιαμορφωθεί σε πολυτελές θέρετρο.

Η Prodea κατέχει όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία φιλοξενίας στην Ελλάδα το Moxy Patra, το Moxy Athens City μέσω Rinacita SA, το Ergon House στην Αθήνα και το 49% της V Tourism SA, ιδιοκτήτριας του White Coast Pool Suites  στη Μήλο, η οποία αγοράστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Το υπόλοιπο 51% ανήκει στην Invel, η οποία ελέγχει την Prodea. Επιπλέον τον Ιανουάριο του 2024 έγινε γνωστό ότι η Yoda PLC απέκτησε ποσοστό 5,22% της Prodea.

Ακόμη, στις αρχές Ιανουαρίου 2024 η Intracom Holdings ανακοίνωσε την απόκτηση του 71,31% των μετοχών της έναντι τιμήματος ποσό ύψους 4,3 εκατ. ευρώ της εταιρείας Αδελφοί Σίμου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου 4 αστέρων 50 δωματίων που βρίσκεται στα Κουφονήσια στις Κυκλάδες. Τα δάνεια της Simou Brothers αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας της Tethys, την οποία αναφέραμε το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Επέλαση Ισραηλινών

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση της στο Τελ Αβίβ, η ξενοδοχειακή αλυσίδα Isrotel υλοποιεί τα σχέδιά της για το πρώτο βήμα εκτός των συνόρων της χώρας με την δημιουργία ενός νέου διεθνούς εμπορικού σήματος που ξεκινά τη δραστηριότητα του από την Ελλάδα.

Η αλυσίδα δημιουργεί ένα νέο διεθνές εμπορικό σήμα με την ονομασία ALUMA, εστιάζονατς αρχικά σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τα νέα ξενοδοχεία με το εμπορικό σήμα “Aluma” θα λειτουργήσουν στην Αθήνα, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2024, ενώ αργότερα αναμένεται να λειτουργήσουν ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, Ιταλία.

Tο πρώτο ξενοδοχείο που θα ανοίξει τον Μάρτιο είναι το SKYLARK (τεσσάρων αστέρων) πλησίον της Ομόνοιας, ενώ ένα μήνα αργότερα θα ακολουθήσει το ANISE στην Αθήνα. Προς το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει το ξενοδοχείο Asia στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση για το λανσάρισμα των ξενοδοχείων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ η αλυσίδα συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Isrotel, Lior Raviv, η διεθνής αγορά είναι ατελείωτη και θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Επί του παρόντος, επικεντρώνονται στα υπάρχοντα ξενοδοχεία που έχουν αποκτήσει, ορισμένα από τα οποία ανήκαν προηγουμένως στην οικογένεια Dayan και λειτουργούσαν από την αλυσίδα Brown.

Το Skylark θα περιλαμβάνει 200 δωμάτια, εστιατόρια, πισίνα στον τελευταίο όροφο με θέα την Ακρόπολη και μπαρ. Το “Anis”, το δεύτερο ξενοδοχείο που ανοίγει, βρίσκεται στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, και πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με 105 δωμάτια, σπα, πισίνα και ταράτσα. Το τρίτο ξενοδοχείο στην Αθήνα, το Asia, θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του δικτύου.

Το τρίτο ξενοδοχείο στην Αθήνα, στην Ασία, θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του δικτύου. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με 218 δωμάτια, συνεδριακό κέντρο και σπα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες