Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν το βασικό επιτόκιο στο 16% την Παρασκευή,  σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Μιλώντας μετά την απόφαση, η επικεφαλής Ελβίρα Ναμπιουλίνα ανέφερε ότι κεντρική τράπεζα στέλνει ένα «ουδέτερο» μήνυμα για τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής, με τα περισσότερα μέλη του συμβουλίου καθορισμού επιτοκίων να βλέπουν πιθανή μείωση μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτος.

«Βλέπουμε περιθώρια μείωσης του βασικού επιτοκίου, αλλά η πρόβλεψή μας προϋποθέτει ότι το επιτόκιο θα επιστρέψει σε ουδέτερα επίπεδα με ομαλό τρόπο», είπε η Ναμπιουλίνα σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Με το βλέμμα στις εκλογές

Μια επιβράδυνση του πληθωρισμού σταμάτησε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα, αφήνοντάς τον σχεδόν διπλάσιο του στόχου του 4% μετά την άνοδο των τιμών των φρούτων και των λαχανικών. Αν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει ελάχιστη πρόκληση καθώς επιδιώκει μια νέα θητεία σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το υψηλότερο κόστος ζωής προκαλεί ανησυχία σε μια χώρα όπου οι ερωτηθέντες σε πρόσφατη δημοσκόπηση χαρακτήρισαν τον πληθωρισμό ως τη δεύτερη πηγή ανησυχίας μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Παράλληλα με την ανακοίνωση των επιτοκίων την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ρωσίας παρουσίασε επίσης την ενημερωμένη προοπτική της, η οποία άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό φέτος και προέβλεπε υψηλότερη τροχιά για τα επιτόκια.

«Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποίησή του κοντά στο 4% προϋποθέτουν ότι οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Η πρώτη συνεδρίαση του έτους εισάγει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα κοινοποιεί τις αποφάσεις και το σκεπτικό της, ως μέρος μιας προσπάθειας να καταστήσει τη νομισματική πολιτική πιο διαφανή. Για πρώτη φορά, θα αρχίσει να δημοσιεύει μια περίληψη των συζητήσεων που έγιναν αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, εκδίδοντάς την την έκτη εργάσιμη ημέρα μετά από κάθε απόφαση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε ελαφρά στο 7,57% το επταήμερο έως τις 12 Φεβρουαρίου, από 7,27% την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή