Ο οίκος αξιολόγησς S&P Global αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε “A-” από “BBB+”, επικαλούμενη τη συνεχή βελτίωση του εξωτερικού χρηματοοικονομικού ισολογισμού της και την αντίστοιχη μείωση των κινδύνων εξωτερικής ρευστότητας.

Παράλληλα, ο οίκος επιβεβαίωσε τις προοπτικές της χώρας ως «θετικές», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε παρά την προσωρινή επιδείνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των κλυδωνισμών των τιμών ενέργειας, με την S&P να αναμένει πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μεταφορά των επιχορηγήσεων της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και συνεχιζόμενη απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα, που θα βελτιώσουν περαιτέρω την εξωτερική θέση της χώρας την περίοδο 2024-2027.

Επιπλέον, αν και το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, σημαντικό μερίδιό του οφείλεται στο Ευρωσύστημα, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερη ευαισθησία σε πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους ρευστότητας.

Πορτογαλία: Τέλος τα προνόμια για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους

Το ζήτημα του χρέους

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα δήλωσε στο Reuters νωρίτερα τον περασμένο μήνα ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω στο 95% του ΑΕΠ φέτος, εάν η επόμενη κυβέρνηση παραμείνει επικεντρωμένη στην αποφυγή του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο δείκτης χρέους της Πορτογαλίας μειώθηκε στο 98,7% του ΑΕΠ πέρυσι από πάνω από 112% το 2022, τερματίζοντας κάτω από το 100% για πρώτη φορά από το 2009, καθώς πλησιάζει τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 90,4%.

Οι κίνδυνοι

Επίσης, οι κίνδυνοι για τη συνέχεια της πολιτικής στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών, είναι περιορισμένοι. Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις κάλπες στις 10 Μαρτίου για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που προκλήθηκαν από την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα τον Νοέμβριο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024 και σύμφωνα με την S&P,  οι κίνδυνοι για τη συνέχεια της πολιτικής είναι περιορισμένοι λόγω συναίνεσης σχετικά με τη δημοσιονομική σύνεση μεταξύ του πρώην κυβερνώντος κεντροαριστερού κόμματος (PS) και του πρώην αντιπολιτευόμενου κόμματος, του κεντροδεξιού PSD, που παραμένουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Πορτογαλία.

«Πιστεύουμε ότι, μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί δημοσιονομική πειθαρχία», τονίζει η S&P.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή