Τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας, αλλά το πρόβλημα για μας τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είναι η διάχυση του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε ένα κομμάτι μόνο.

Οικονομία: Ακρίβεια και αισχροκέρδεια αδειάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς στη συνεδρίαση της Διοικητής Επιτροπής της ΚΕΕΕ που συνεδρίασε στο Ρέθυμνο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε μία κοινωνία που πραγματικά ολιγοπωλείται από μεγάλες επιχειρήσεις σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών των επιμελητηρίων που είναι μικρομεσαίες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι και μία κοινωνία που ζει την ακρίβεια στην καθημερινή της διαβίωσης, με τις καθημερινές της ανάγκες και την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο χώρο των τροφίμων όσο και στα καύσιμα και στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».

Να αναθεωρηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και η ανάπτυξη της χώρας δεν θα είναι ανάπτυξη για όλους αλλά για λίγους. Για το λόγο αυτό πρότεινε: «…να αναθεωρηθεί το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αν είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα. Να αλλάξει, διότι δεν έχει κανέναν πόρο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων που έχει η χώρα. Επίσης το ΕΣΠΑ να μην έχει κόφτες των 2 ή 3 ή 10 αιτήσεων μονάδων εργασίας, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές, δεν μπορούν να μπουν στα προγράμματα άρα θα μείνουν εκτός ψηφιακής μετάβασης και πράσινης οικονομίας. ‘Αρα ουσιαστικά τις οδηγούμε στον Καιάδα εφαρμόζοντας την επιταγή της έκθεσης Πισσαρίδη ότι δηλαδή είναι πολλές οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και πρέπει να κλείσουν».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε επίσης πως σε Ελλάδα και Ευρώπη η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε ποσοστό από 90 έως 96% και διαθέτουν όμως το 87% της απασχόλησης. «Δηλαδή περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας δουλεύουν σε επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ. Χρειάζεται χρηματοδότηση και πόροι και αυτοί όμως δεν υπάρχουν, διότι το τραπεζικό σύστημα είναι συστημικό και μπορεί να δανειοδοτήσει μόνο 49,500 επιχειρήσεις σε ένα σύνολο 800.000 επιχειρήσεων γιατί αυτές θεωρεί αξιόχρεες και βέβαια το μεγάλο πρόβλημα, αυτό του κόστους λειτουργίας επιχειρήσεων που τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 40% μεσοσταθμικά όπως και το άλλο μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμευμένους, να μην έχουμε ακατάσχετο τροφοδότη λογαριασμό στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορούν πραγματικά να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας».

Για τα πρόστιμα

Τέλος ο κ. Καββαθάς σχολίασε τα πρόστιμα που υπάρχουν στην Ελλάδα στον κόσμο των επιχειρήσεων λέγοντας πως «τα πρόστιμα στην Ελλάδα είναι υπερβολικά, δεν είναι πρόστιμα συμμόρφωσης αλλά εισπρακτικού χαρακτήρα και κλεισίματος των επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως υπάρχει ένα πολύ κυρίαρχο ζήτημα και πρόβλημα και είναι ότι δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων με υπαιτιότητα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα από το 2010 μέχρι σήμερα». Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα και την κυβέρνηση «…χωρίς κανείς να πιστώνεται το όφελος πολιτικά, να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου με την οποία να διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία των Ελλήνων και η επαγγελματική στέγη των μικρών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις