Στον πρώην επικεφαλής της βρετανικής δημόσιας διοίκησης, Sir John Manzoni, φαίνεται πως εναποθέτει τις ελπίδες της η Diageo για ανάκαμψη, καθώς ο γίγαντας των ποτών προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δύσκολη χρονιά που προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής του.

Ο Manzoni, ο οποίος εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Diageo ως μη εκτελεστικό μέλος το 2020, αναμένεται να διαδεχθεί τώρα τον Javier Ferrán στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, όταν αυτός συνταξιοδοτηθεί τον Φεβρουάριο του 2025, έχοντας συμπληρώσει επτά χρόνια στην εταιρεία.

Diageo: «Ζημιές» απο τη μείωση των πωλήσεων ουίσκι στη Λ.Αμερική

Αριστερά: Ο απερχόμενος πρόεδρος Javier Ferrán Δεξιά: Ο Sir John Manzoni

Η επιλογή

Ο Οκτώβριος του 2020 βρήκε τον Sir John Manzoni στο ΔΣ της Diageo, αφού είχε διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2014 έως το 2020. Επί του παρόντος είναι πρόεδρος της εισηγμένης στον FTSE πολυεθνικής ενεργειακής επιχείρησης SSE plc και μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης μηχανικής και τεχνολογίας KBR, Inc.

Προηγουμένως ήταν μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πολυεθνικής εταιρείας ποτών SAB Miller plc (σ.σ. η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, σημαντική εμφιαλώτρια της Coca-Cola και χαρτοφυλάκιο με Fosters, Miller, Pilsner Urquell, Peroni) από το 2004 έως το 2015.

Νωρίτερα είχε 30 χρόνια εμπειρίας στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 24 στην BP – κατείχε διάφορες ανώτερες στρατηγικές και επιχειρησιακές ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου, υπεύθυνου για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις downstream και χημικών προϊόντων.

Το 2007 εντάχθηκε στην Talisman, θέτοντας στρατηγικό στόχο την ασφαλή, κερδοφόρα ανάπτυξη, υπεύθυνος για την επανατοποθέτηση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας και τη βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας της εταιρείας. Πήρε τον τίτλου του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Ηγέτη της Χρονιάς από το Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 2010.

Η ιπποτική λύση

Ο Trevor Stirling, αναλυτής της Bernstein, εξήγησε στους Financial Times ότι ο Manzoni είναι «αναμφίβολα ένας πολύ έμπειρος μη εκτελεστικός διευθυντής σε επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών», αλλά πιστεύει ότι η Diageo «θα χάσει» τη βαθιά γνώση του Ferrán για τον κλάδο ως πρώην επικεφαλής της Bacardi.

«Οι πρόσφατοι ταραχώδεις έξι μήνες της Diageo έλαβαν χώρα όταν ο Ferrán ήταν πρόεδρος», πρόσθεσε ο Stirling. «Δεδομένης της μακράς μεταβατικής περιόδου, προσβλέπουμε ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επαναφορά της Diageo σε μια πιο ομαλή κατάσταση πριν παραδώσει την εξουσία στον Manzoni τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους».

«Η Diageo διαθέτει ένα ασυναγώνιστο χαρτοφυλάκιο, ένα παγκόσμιο αποτύπωμα και κορυφαίες ικανότητες και ανυπομονώ να υποστηρίξω την εκτελεστική ομάδα για να διασφαλίσω ότι θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Manzoni άμα τη ανακοινώση της τοποθέτησής του.

Η πτώση και η πίεση

Η κατασκευάστρια εταιρεία του ουίσκι Johnnie Walker και του τζιν Tanqueray βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μπροστά σε μια μαζική πτώση πωλήσεων στη Λατινική Αμερική, όπου παλεύει με τη συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων.

Οι αναφερόμενες καθαρές πωλήσεις ύψους 11,0 δισ. δολαρίων μειώθηκαν κατά 1,4% ή 158 εκατ. δολάρια, λόγω δυσμενούς επίδρασης συναλλαγματικών ισοτιμιών ύψους 167 εκατ. δολαρίων και οργανικής μείωσης των καθαρών πωλήσεων κατά 67 εκατ. δολάρια ή 0,6%, λόγω μείωσης 310 εκατ. δολαρίων ή 23% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Στα τέλη Ιανουαρίου σημειώθηκε επίσης πτώση στη Βόρεια Αμερική – τη μεγαλύτερη αγορά της, όπου η εταιρεία χάνει μερίδιο αγοράς.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα και προσωπικά είμαι ανήσυχη για το αν και πώς θα καταφέρουμε να αποδώσει αυτή η επιχείρηση στο μέγιστο των δυνατοτήτων της», είχε δηλώσει τότε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος Ντέμπρα Κρου, η οποία ανέλαβε τα ηνία της εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας τον Ιούνιο. «Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει εμφανίσει εξαιρετική ανθεκτικότητα μέσα στο παγκόσμια αστάθεια σε πρότερες καταστάσεις», πρόσθεσε.

Η επιβράδυνση των πωλήσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική εκτός από το γεγονός ότι έπληξε την τιμή της μετοχής της Diageo, αύξησε την πίεση στην Ντέμπρα Κρου, αφού η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα δέκατο των πωλήσεων του ομίλου.

Και όχι μόνο. Μέχρι πρόσφατα, η εταιρεία βρισκόταν επίσης σε μια ατέρμονη νομική διαμάχη με τον ράπερ Sean Combs, Puff Daddy, P. Diddy ή Diddy σχετικά με τη συμφωνία κοινοπραξίας τους για την κορυφαία μάρκα τεκίλας DeLeón.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση