Η οικονομία της Βρετανίας «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ώστε η Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 8-1 για να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, με ένα μέλος να ψηφίζει για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%. Σημειωτέον, κανένα μέλος δεν ψήφισε για περαιτέρω αυξήσεις για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο, αφού δύο μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε ξανά τα επιτόκια

Ο βασικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 3,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης.

Ο πληθωρισμός

Ο Μπέιλι είπε ότι υπήρξαν «περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται», αλλά είπε επίσης ότι η BoE χρειάζεται περισσότερη βεβαιότητα ότι οι πιέσεις τιμών στην οικονομία ήταν πλήρως υπό έλεγχο.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να μειώσουμε τα επιτόκια, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Μπέιλι σε δήλωση.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα επιστρέψει στο στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών μειώνεται και πάλι τον Απρίλιο.

«Ο γενικός πληθωρισμός του ΔΤΚ συνέχισε να υποχωρεί σχετικά απότομα, εν μέρει λόγω των επιδράσεων της βάσης και των εξωτερικών επιδράσεων από τις τιμές της ενέργειας και των αγαθών» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Η περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής επιβαρύνει τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία, οδηγεί σε χαλαρότερη αγορά εργασίας και μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες επιμονής του πληθωρισμού παραμένουν αυξημένοι.»

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC)  υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική «θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% βιώσιμα μεσοπρόθεσμα».

Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να «παρακολουθεί τις ενδείξεις επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και ανθεκτικότητας στην οικονομία συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών στην αγορά εργασίας, της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των υπηρεσιών.»

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και έχει υπομείνει δύο χρόνια στασιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα εκτελεί μια επισφαλή εξισορροπητική πράξη μεταξύ της διατήρησης του πληθωρισμού στο 2% και της αποφυγής ώθησης της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή