Την έκπληξη έκανε σήμερα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) με την απόφαση να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 μονάδες βάσης στο 1,5%, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το 2% στο άμεσο μέλλον. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 1,75%.

«Εδώ και μερικούς μήνες, ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει κάτω από το 2% και επομένως στο εύρος που η SNB θεωρεί συνώνυμο με τη σταθερότητα των τιμών. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε αυτό το εύρος τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η τράπεζα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ελβετία συνέχισε να μειώνεται τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας το 1,2%.

Ελβετία: Στελέχη τραπεζών που διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα θα κληθούν να επιστρέψουν μισθούς

Προβλέψεις για πληθωρισμό

Η SNB μείωσε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Η τράπεζα βλέπει τώρα τον μέσο πληθωρισμό να φτάνει στο 1,4% το 2024, από την εκτίμησή της για 1,9% τον Δεκέμβριο και 1,2% για το 2025, μειωμένος από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,6%. Η πρώτη της πρόβλεψη για το 2026 θέτει τον μέσο πληθωρισμό στο 1,1% κατά την περίοδο.

Μετά την ανακοίνωση, οι αναλυτές της Capital Economics δήλωσαν ότι αναμένουν δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων από SNB κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, «με την Τράπεζα να ακούγεται πιο επιφυλακτική και να είναι πιθανό ότι θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της».

«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη χαμηλότερος από ό,τι δείχνουν οι νέες προβλέψεις της SNB και θα παραμείνει γύρω στο τρέχον επίπεδο του 1,2% πριν πέσει κάτω από το 1% το επόμενο έτος. Αντίστοιχα, προβλέπουμε ότι η SNB θα μειώσει τα επιτόκια στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, οδηγώντας το επιτόκιο πολιτικής στο 1%, όπου πιστεύουμε ότι θα παραμείνει για το 2025 και το 2026», ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics.

Μέτρια ανάπτυξη

Επίσης, η SNB ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας «είναι πιθανό να παραμείνει μέτρια τα επόμενα τρίμηνα», με το ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1% φέτος.

«Η πρόβλεψή μας για την οικονομία της Ελβετίας, όπως και για την παγκόσμια οικονομία, υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα. Ο κύριος κίνδυνος είναι η ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Η δυναμική στις αγορές στεγαστικών δανείων και ακινήτων έχει αποδυναμωθεί αισθητά τα τελευταία τρίμηνα», ανέφερε η SNB.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η SNB σημείωσε «μέτρια» παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα, μαζί με πιθανή πτώση του πληθωρισμού εν μέρει χάρη στις περιοριστικές στρατηγικές νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, αναγνώρισε «σημαντικούς κινδύνους» και γεωπολιτικές εντάσεις που θα μπορούσαν να θολώσουν τον διεθνή οικονομικό ορίζοντα.

Η πρώτη δυτική κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια

Η Ελβετία είναι η πρώτη προηγμένη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, που επιδεινώθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ελβετία επηρεάστηκε επίσης από αναταραχές στον τραπεζικό τομέα πέρυσι, όταν η κυβέρνηση παρενέβη για να διευκολύνει την εξαγορά από την UBS της ανταγωνιστικής Credit Suisse.

Η συνάντηση του Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να είναι η τελευταία υπό τη διαχείριση του προέδρου της SNB, Thomas Jordan, ο οποίος θα παραιτηθεί στο τέλος αυτού του μήνα μετά από 12 χρόνια στην ηγεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή