Άρδην έχει αλλάξει αυτήν την ώρα το κλίμα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να περισώσει το πρόσημο του Μαρτίου ανακτώντας τις 1.424 μονάδες, όπου και έκλεισε τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 1.424,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο επίσης 0,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.423,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,08% στις 1.200,69 μονάδες.

Κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων

Περισσότερο σημειολογικού χαρακτήρα είναι η κίνηση της αγοράς σήμερα, η οποία με προσπαθεί απλά να κλείσει τον Μάρτιο χωρίς απώλειες, αλλά χωρίς να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο. Στο κλείσιμο του χρηματιστηριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και Τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), υπενθυμίζει τη ρήση «the trend is your friend», με τον ευσεβή πόθο των Επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1.500 μονάδες.

Κατά τον ίδιο, τα δυνατά «χαρτιά», που υποστηρίζουν τις αγοραίες αποτιμήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεταξύ άλλων, είναι:

1) Σε επίπεδο top-down, η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,

2) Οι επιμέρους ανακοινώσεις κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, που παραπέμπουν σε μια ιστορικά επιτυχημένη χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μετοχών,

3) Η -από την οπτική του επιτοκιακού ρίσκου- ευνοϊκή συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή κρατικού και εταιρικού ομολογιακού χρέους,

4) Η έντονη αποφασιστικότητα επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing,

5) Η διαφαινόμενη επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν κέρδη 2,76% και 2,31% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Cenergy. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Quest, Μυτιληναίος, Jumbo, Autohellas, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΤΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Titan και Aegean, αλλά καμία δεν χάνει πάνω από 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών