Κατά των προτύπων εργασίας που έφερε η πανδημία του Covid φαίνεται ότι είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τους, σε αντίθεση με το υβριδικό μοντέλο που ακολουθούν πολλοί εργαζόμενοι πλέον.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλές τράπεζες ειδοποιούν ακόμη τους υπαλλήλους τους ζητώντας τους να βρίσκονται στο γραφείο περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να παραπονούνται για τα δρακόντεια μέτρα, όπως η παρακολούθηση της παρουσίας τους και οι απειλές για πειθαρχικά μέτρα για μη συμμόρφωση.

Economist: Μπορεί η τηλεργασία να προκαλέσει μια νέα κρίση;

Την ίδια ώρα, ένα έντονο χάσμα έχει επίσης ανοίξει μεταξύ ορισμένων τραπεζών της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, για παράδειγμα, που ζητούν από τα στελέχη τους να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, και τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, οι οποίοι είναι πιο χαλαροί όσον αφορά την εργασία στο σπίτι.

Ως παραδείγματα, οι FT αναφέρουν το μοντέλο της JP Morgan στο Λονδίνο, το οποίο μόνο ο manager μιας ομάδας πρέπει να είναι πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο, ενώ το πιο κατώτερο προσωπικό μπορεί να περάσει έως και δύο ημέρες στο σπίτι. Στην άλλη άκρη, το προσωπικό στο NatWest του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να εργάζεται στο γραφείο μόνο δύο φορές το μήνα, με το 95% να υιοθετεί μια υβριδική προσέγγιση και το προσωπικό να έρχεται στο γραφείο κατά μέσο όρο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η αντίπαλη βρετανική τράπεζα Lloyds απαιτεί από το προσωπικό να βρίσκεται μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνα της Scoop, η οποία παρακολουθεί την εργασία με υβριδικά συστήματα, δείχνει ότι το 93% των βρετανικών χρηματοοικονομικών εταιρειών προσφέρουν το προνόμιο σε σύγκριση με το 87% των ομολόγων τους στις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας τα δεδομένα για τις τράπεζες, το 18% των τραπεζών παγκοσμίως προσφέρουν πλήρη ευελιξία στο χώρο εργασίας, όπου το προσωπικό μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι πέντε ημέρες την εβδομάδα. Το 50% έχει υβριδικές δομές και το 32% απαιτεί από το προσωπικό να είναι στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Οι υπάλληλοι σε ρόλους που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό, όπως οι συναλλαγές, έπρεπε να εργάζονται στο γραφείο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και εξακολουθούν να έχουν μικρή ευελιξία.

Μέρος της πιο πρόσφατης προσπάθειας να επαναφέρουν στα γραφεία πιο συχνά ανώτερα στελέχη είναι ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται περισσότερο να εκπαιδεύσουν τους κατώτερους εργαζόμενους εάν οι επικεφαλής τους δεν είναι μαζί τους στο γραφείο.

«Οι τράπεζες πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα που δεν λειτουργούν το ίδιο καλά όταν κανείς δεν είναι στο γραφείο», σχολίασε ο  Mark Mortensen, αναπληρωτής καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στη σχολή επιχειρήσεων Insead.

«Έδωσαν υποσχέσεις στους υπαλλήλους τους για εργασία από το σπίτι, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να αναιρέσεις αυτές τις υποσχέσεις».

Πειθαρχικά μέτρα

Αρκετές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για να υπενθυμίσουν στο προσωπικό την υποχρέωσή τους να βρίσκονται στο γραφείο πιο συχνά.

Η Bank of America τον Ιανουάριο έστειλε «επιστολές» στο προσωπικό της που δεν είχε εμφανιστεί στο γραφείο, λέγοντάς τους ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πειθαρχικά μέτρα, μετά από παρόμοιες υπενθυμίσεις από την Goldman Sachs, την JPMorgan και την HSBC.

Άλλες τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της BNP Paribas και της Citigroup – ενημέρωσαν το προσωπικό στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι παρακολουθούν τα δεδομένα παρουσίας στα γραφεία, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι όσοι δεν παρευρίσκονται τόσο τακτικά όσο αναμενόταν θα μπορούσαν να μην έχουν μπόνους ή ακόμα και να απολυθούν.

Από την άλλη, η Lloyds αντιμετώπισε την κατάσταση με πιο χαλαρή πολιτική. Αλλά η προσπάθειά της να ενθαρρύνει περισσότερο προσωπικό του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει στο γραφείο μετά το περασμένο καλοκαίρι, προσφέροντας δωρεάν φαγητό, προκάλεσε αντιδράσεις.

Αρκετές άλλες τράπεζες —όπως η Citigroup, η Morgan Stanley, η HSBC και η Barclays— ζητούν από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των γραφείων να είναι στο γραφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, αλλά για στελέχη που υπόκεινται σε πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο απαιτείται πιο συχνή παρουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή