«Θα συνεχίσουμε τη σοβαρή και υπεύθυνση δημοσιονομική πολιτική μας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών . 

O κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε συνολικά 870 εκατ. ευρώ ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων για το 2025. Αυτές θα προκύψουν από:

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.- Τη μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.

– Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

– Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).

– Την αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

– Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

ΕΕΕ – Μελίνα Τραυλού: Το μαζί, η συλλογική δυναμική είναι το κλειδί της επιτυχίας μας

«Από τον Απρίλιο του 2024 σας ενημερώνουμε για τις ελαφρύνσεις και τις μειώσεις φόρων το 2025», τόνισε εμφατικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι στόχος για το επόμενο έτος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινηθεί στο 2,1%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν αυτά τα μεγέθη λαμβάνουν υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, ο υπουργός τόνισε ότι «σταθμίζουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις» και ότι «δεν είμαστε σε γυάλα». Πρόσθεσε δε: «Πέρασε η κρίση του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία άντεξε και σήμερα τρέχει με πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης από άλλες χώρες της ΕΕ».

Κρατάμε τα υπερπλεονάσματα

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με βάση τις νέες υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, «θα πρέπει να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «η χώρα μας θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους όπως έχουμε κάνει έως τώρα. Να έχουμε στην άκρη περισσεύματα, για τις δύσκολες χρονιές ή στιγμές, προς στήριξη των ευάλωτων».

Αναφερόμενους στη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε να ενισχύσουμε τις εισαγωγές, αλλά τον δυναμισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σύμμαχός μας έιναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ».  Όσον αφορά την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, δίνονται κίνητρα για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ υπάρχει αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, και κυρίως των Άμεσων Ξώνων Επενδύσεων όπου καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας, αν και παραμένει το επενδυτικό κενό», όπως πρόσθεσε ο υπουργός. Αναφέρθηκε δε στις ευχάριστες εκπλήξεις όσον αφορά στις εξαγωγές κλάδων όπως η φαρμακοβιομηχανία, οι ΑΠΕ και ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ενώ μεγάλη συνεισφορά αναμένεται να έχουν οι κλάδοι ναυτιλίας και τουρισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε επίσης νέο νομοσχέδιο με έμφαση στην ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και την καινοτομία.

Φοροδιαφυγή

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι «ήδη τρέχουν 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες, από τα POS έως τη μάχη κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Από το 2023 καταφέραμε να συλλέξουμε μισό δισ. ευρώ παραπάνω από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Αναφέρθηκε επίσης στο σύστημα IRIS το οποίο παρέχει μηδενικές χρεώσεις για συναλλαγές έως 500 ευρώ και πολύ χαμηλές χρειώσεις για χρήση από τους επαγγελματίες. Προέτρεψε δε, τους πολίτες να το χρησιμοποιούν.

Αναφερόμενος στις υψηλές χρεώσεις του POS ειδικά για μικρές συναλλαγές ο κ. Χατζηδάκης προανήγγηλε ότι «εάν δεν αποδώσουν οι συζητήσεις που έιναι σε εξέλιξη για τη μείωση του κόστους, τότε η κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση».

Εισοδήματα και πληθωρισμός

O κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός – αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τον μέσο μισθό – έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2019 κατά 27,7%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα μαζί με την εκτίμηση για το 2024 είναι 16,5%. Δηλαδή χαμηλότερος από την αύξηση των εισοδημάτων. Τόνισε δε ότι αυτό εν πολλοίς εξηγεί και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2023. «Ασφαλώς έχει επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση όπως και από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι την ίδια στιγμή είμαστε στην κορυφή του πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αύξηση του Α.Ε.Π. «Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Τα επόμενα χρόνια όπως θα αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξουμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%».

Ευρωεκλογές

Σε ερώτηση σχετικά με τον πήχη που βάζει η ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η ΝΔ τα πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις και υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία για το ποια θα είναι η εκπροσώπηση της χώρας στις Βρυξέλλες και ότι το αποτέλεσμα της κάλπης παράγει πολιτικά μηνύματα άρα να δουν οι πολίτες τι μήνυμα θα εκπέμψουν για την οικονομία και τη συνέχιση της πετυχημένης πορείας που έχει η χώρα έως σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία