Ο Εμάντ Μοστάκ εγκατέλειψε πρόσφατα την ηγεσία της εταιρείας Stability AI που ίδρυσε και η οποία κατασκευάζει τη συσκευή δημιουργίας κειμένου σε εικόνα Stable Diffusion . Και κάνει σκέψεις. «Το να είσαι CEO είναι χάλια», είπε ο Μοστάκ σε δημοσιογράφο των New York Times μετά την παραίτησή του τον Μάρτιο.

Ο Μοστάκ έχει αντιμετωπίσει κριτική για τη διαχείριση της Stability AI. Αλλά δεν είναι μόνος που καταφέρεται ενάντια στον ρόλο του «αρχηγού». Σύμφωνα με τους Times, επεσήμανε τα παράπονα που έχει κάνει ο Ίλον Μασκ σχετικά με το τι σημαίνει να είναι επικεφαλής. Ο Μασκ έχει πει πολλές φορές ότι δεν είναι του γούστου του. Ο CEO-ελβετικός σουγιάς Μασκ  έχει συμφωνήσει με την εκτίμηση ενός φίλου του ότι το να είσαι στην κορυφή μπορεί να είναι σαν να «κοιτάς στην άβυσσο και να μασάς γυαλί».

Φαρμακοβιομηχανία: Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη με τους 25 CEOs των πολυεθνικών φαρμάκου

Τα δύσκολα έγιναν πολύ δυσκολότερα

Δεν είναι ότι η διαχείριση μιας εταιρείας ήταν ποτέ εύκολη. Ωστόσο, μετά από μερικά μαύρα χρόνια πλοηγώντας μέσα σε μια πανδημία, τσακισμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τσακωμούς για τα ακρωνύμια DEI και ESG για πολιτισμικούς πολέμους και παλεύοντας με ανήσυχους εργαζομένους, περισσότεροι εταιρικοί ηγέτες πατούν το κουμπί εκτίναξης — ή τους ζητείται να το κάνουν.

Τον Φεβρουάριο, οι αλλαγές σε θέσεις CEO στις αμερικανικές εταιρείες εκτινάχθηκαν σε 248, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία στελέχωσης Challenger, Gray & Christmas. Ο αριθμός των CEOs που παραιτήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τότε που η Challenger άρχισε να παρακολουθεί τον κύκλο σε ηγετικές θέσεις το 2002.

«Βιώνουν μια μεγαλύτερη πρόκληση τώρα, κατά μέσο όρο, και τη νιώθουν περισσότερο από ό,τι πριν», είπε στο Business Insider ο Κέβιν Κέλι, παγκόσμιος επικεφαλής για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του οργανισμού στο Boston Consulting Group, αναφερόμενος στους CEO με τους οποίους μιλάει.

Η συμβουλευτική εταιρεία Russell Reynolds Associates προσέφερε παρόμοια αξιολόγηση σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με τον κύκλο των CEO: «Οι προκλήσεις που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν οι CEO έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης καθαρού μηδενικού αποτυπώματος, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, συνεχιζόμενων προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και της δυνατότητας αναδιάρθρωσης δεδομένου του αβέβαιου οικονομικές προοπτικές».

«Το να διευθύνω εταιρείες πληγώνει την καρδιά μου»

Ακούγοντας από μερικά ηγετικά στελέχη που ξέρουν πώς είναι να περνάς ατέλειωτες μέρες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί φεύγουν — ή τουλάχιστον γιατί θέλουν.

Ο Μπράιαν Τσέσκι, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, έγραψε στο X τον Ιανουάριο ότι η ίδρυση μιας εταιρείας δεν ήταν αυτό που τον έκανε να νιώθει απομονωμένος, αλλά η λειτουργία της ήταν.

“Για μένα, το να είμαι ιδρυτής δεν ήταν μοναχικό (είχα δύο σπουδαίους συνιδρυτές). Ωστόσο, τα βάθη της μοναξιάς που βίωσα ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια”, έγραψε ο Τσέσκι.

Ή πάρτε τον Μασκ: Κατέχει τον τίτλο του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Tesla και τη SpaceX και έχει πει ότι ποτέ δεν ήθελε να είναι επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ή κάποιας εταιρείας. Το 2021, ο Μασκ είπε ότι θα ήθελε να δημιουργεί – όχι να διαχειρίζεται πράγματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]