Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΗ και Mytilineos στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η Mytilineos έχει κάνει deal με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην επόμενη διετία σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πηγές, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο έργων της Mytilineos ισχύος έως 2 GW, τα οποία και θα διαθέσει έναντι τιμήματος στη ΔΕΗ.

Η Mytilineos θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή τους και θα τα παραδίδει σταδιακά μέχρι το 2026.

Η αξία της συμφωνίας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κυμαίνεται στα περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ: Στο 1,5 δισ. τα EBITDA και επιστροφή στα μερίσματα με 0,25 ευρώ/μετοχή

Η ΔΕΗ

Η συμφωνία αυτή επί της ουσίας φέρνει πιο κοντά τη δημόσια εταιρεία στην επίτευξη του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 8,9 GW.

Η ΔΕΗ ήδη έχει αναπτυχθεί σε έργα ΑΠΕ στη Ρουμανία, ενώ όπως έγραφε ο ΟΤ στα ραντάρ για εξαγορές βρίσκεται και η Ιταλία. Νεότερα αναμένονται και από τη Βουλγαρία.

Το deal είναι επί της ουσίας στα πρότυπα με αυτό που έκανε η ΔΕΗ με την Intrakat.

Οι ΑΠΕ

Λίγο νωρίτερα από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος ανέφερε για το πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΗ στις ΑΠΕ: «Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που «πρασινίζει» συνεχώς”, ανέφερε ο κ. Μαύρος. Εξήγησε ότι καταρχήν έχει έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για τη τριετία. Κατά δεύτερον, επειδή όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζει τη παραγωγή από λιγνίτη, που πέρυσι συμμετείχε μόνο κατά 22%, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις. Ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 24%, από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green