Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, αντιμετωπίζοντας την προοπτική να περάσει μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του πίσω από τα κάγκελα, άσκησε έφεση την Πέμπτη για την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του πλέον χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που ίδρυσε.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Μαρκ Μουκέισι είχε ανακοινώσει προσφυγή στο 2ο Εφετείο των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια της ακρόασης της καταδίκης Μπάνκμαν-Φριντ στις 28 Μαρτίου. Ο 32χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε τον Νοέμβριο για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας σε αυτό που χαρακτηρίστηκε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Πώς θα μπορέσει να μειώσει την ποινή του

Η προσφυγή του Μπάνκμαν-Φριντ μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αντιμετωπίζει μεγάλες αντιξοότητες, με τους δικηγόρους του να πρέπει να πείσουν το 2ο Εφετείο, και ενδεχομένως το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ότι ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λούις Κάπλαν έκανε σημαντικά λάθη που στέρησαν από τον Μπάνκμαν-Φριντ τα νόμιμα δικαιώματά του καθιστώντας τη δίκη άδικη.

Οι εισαγγελείς πρότειναν 40-50 χρόνια

Η ποινή που επέβαλε ο Κάπλαν ήταν μικρότερη από τα 40 έως 50  που είχαν προτείνει οι εισαγγελείς, αλλά μεγαλύτερη από τα 5-1/4 χρόνια ή λιγότερο που είχε προτείνει ο Μουκέισϊ.

Ο απόφοιτος του ΜΙΤ οδήγησε σε μια έκρηξη τις αξίες του bitcoin και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε καθαρή αξία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν κλείσει τα 30, εκτιμά το περιοδικό Forbes.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ έγινε επίσης σημαντικός πολιτικός δωρητής και υποστηρικτής του αποτελεσματικού αλτρουισμού, ενός κινήματος που ενθαρρύνει ταλαντούχους νέους να επικεντρωθούν στο να κερδίζουν χρήματα και να τα δίνουν σε αξιόλογους σκοπούς.

Ο πλούτος του εξατμίστηκε όταν η FTX με έδρα τις Μπαχάμες κήρυξε πτώχευση στις 11 Νοεμβρίου 2022, μετά από ένα κύμα αναλήψεων από πελάτες που πανικοβλήθηκαν από αναφορές ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ συνδύασε τα περιουσιακά τους στοιχεία με την Alameda Research, ένα hedge fund που ειδικευόταν στα κρυπτονομίσματα που επίσης έλεγχε.

Τον επόμενο μήνα, ο Μπάνκμαν-Φριντ συνελήφθη στις Μπαχάμες και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

‘Κακές αποφάσεις’

Τρεις πρώην στενοί συνεργάτες κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας κατά του Μπάνκμαν-Φριντ, λέγοντας ότι τους διέταξε να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια FTX για να πληρώσουν τα χρέη της Alameda, να κάνουν πολιτικές δωρεές και να αγοράσουν πολυτελή ακίνητα στις Μπαχάμες. Δήλωσαν ένοχοι για απάτη και αναμένουν την καταδίκη τους.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ κατέθεσε προς υπεράσπισή του, αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθη στη διαχείριση του κινδύνου, αλλά αρνούμενος ότι έκλεψε χρήματα.

«Πήρα μια σειρά από κακές αποφάσεις», είπε ο Μπάνκμαν-Φριντ στην ακρόαση της καταδίκης του. «Δεν ήταν εγωιστικές αποφάσεις. Δεν ήταν ανιδιοτελείς αποφάσεις. Ήταν κακές».

Οι δικηγόροι του έχουν παραπονεθεί ότι οι εισαγγελείς συνεργάστηκαν πολύ στενά με τον διαχειριστή της πτωχευμένης περιουσίας της FTX και της ζήτησαν να παραδώσει μόνο πληροφορίες που θα βοηθούσαν την υπόθεσή τους.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της καταδίκης, ο Μουκέισι είπε στον Kaplan ότι ο δικαστής θα πρέπει να αγνοήσει τον ισχυρισμό της εισαγγελίας ότι οι πελάτες της FTX είχαν χάσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια επειδή, όπως είπε, οι πελάτες πιθανότατα θα αποζημιωθούν τελικά. Ο Κάπλαν το απέρριψε ως εικαστικό και είπε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ είπε ψέματα καταθέτοντας ότι δεν γνώριζε μέχρι λίγο πριν την κατάρρευση της FTX ότι η Alameda είχε ξοδέψει μεγάλα ποσά χρημάτων πελατών.

Η έκδοση στις ΗΠΑ

Δικαστής: Δεν πίστευε ότι θα πιαστεί

«Έβλεπε το κόστος του να πιαστεί, πιθανά μειωμένο ή απίθανο, έναντι του κέρδους να ξεφύγει χωρίς να πιαστεί, δεδομένων των πιθανοτήτων. Αυτό ήταν το παιχνίδι», είπε ο Κάπλαν για τον Bankman-Fried.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρώην δικηγόρος του Μπάνκμαν-Φριντ, Μαρκ Κοέν, αναρωτήθηκε για τη διαφορά μεταξύ της ποινής του Μπάνκμαν-Φριντ και της μέγιστης ποινής 18 μηνών του ιδρυτή της Binance Τσανγκπένγκ Ζάο για παραβίαση νόμου κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ο Ζαο ομολόγησε την ενοχή του σε σχέση με έναν διακανονισμό 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Binance και πρόκειται να καταδικαστεί στις 30 Απριλίου. Οι αρχές είπαν ότι η Binance απέτυχε να αναφέρει περισσότερες από 100.000 ύποπτες συναλλαγές με χαρακτηρισμένες από τις ΗΠΑ τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Χαμάς, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτά είναι πολύ διαφορετικά αποτελέσματα», είπε ο Κοένσε σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τον δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης.

Ο Νίκολας Ρους, ένας από τους εισαγγελείς στην υπόθεση Μπάνκμαν-Φριντ, είπε στο συνέδριο ότι οι δύο υποθέσεις αφορούσαν πολύ διαφορετική συμπεριφορά. Ο Ζάο αναγνώρισε επίσης την αδικοπραγία και ταξίδεψε οικειοθελώς στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή