Η Ισπανία προσέλκυσε πέρυσι αριθμό ρεκόρ τουριστών, καθώς ανταγωνιζόταν για να κλέψει τον τίτλο της Γαλλίας ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – αλλά η αύξηση των επισκεπτών προκαλεί οργισμένα ξεσπάσματα «τουριστοφοβίας».

Η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε μια αύξηση 13 εκατ. το 2023 που ανέβασε τον αριθμό των διεθνών επισκεπτών της σε νέο υψηλό επίπεδο άνω των 85 εκατ. – σχεδόν διπλάσιο του πληθυσμού της – σύμφωνα με την κατάταξη της υπηρεσίας τουρισμού του ΟΗΕ.

Η Ισπανία ξεπέρασε τις ΗΠΑ για να γίνει η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο το 2017 και έκτοτε προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά από τη Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση διαφημίζει τη θέση της ως «ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και οι αφίξεις της αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. σε 100 εκατ. πέρυσι.

Ισπανία: Μια γυναίκα το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας;

Η έκρηξη στον τουρισμό

Η έκρηξη του τουρισμού στην Ισπανία είναι μια οικονομική ώθηση για τη χώρα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 12%-13% του ΑΕΠ, αλλά αποτελεί επίσης πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς προκαλεί αντιδράσεις και μια αίσθηση κορεσμού σε ορισμένους Ισπανούς.

Σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, από τα Κανάρια Νησιά μέχρι τη χώρα των Βάσκων, η εισροή επισκεπτών προκαλεί αυτό που ονομάστηκε «τουριστοφοβία» από τους κατοίκους που είναι εξοργισμένοι με θέματα όπως τα αντιαισθητικά νέα θέρετρα, η εκτίναξη των τιμών ενοικίασης, η κακή συμπεριφορά και η υπερβολική χρήση του νερού.

Η αντίδραση

Σε απάντηση, οι τοπικές κυβερνήσεις επιβάλλουν μέτρα όπως φόρους στον τουρισμό, απαγορεύσεις σε νέα καταλύματα διακοπών και αυστηρούς κανονισμούς για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τύπου Airbnb.

Ο παραθαλάσσιος τουρισμός παραμένει ο κύριος πόλος έλξης της Ισπανίας και η αγωνία για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έφερε ταξιδιώτες που διαφορετικά θα πήγαιναν σε «χώρες που αναδύονται ως ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος», δήλωσε ο Pablo Díaz Luque, λέκτορας οικονομικών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.

Ο Jordi Hereu, υπουργός τουρισμού και βιομηχανίας της Ισπανίας, δήλωσε ότι το 2023 ήταν μια «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» για τη χώρα και απέφερε δαπάνες ύψους 108 δισ. ευρώ από ξένους. «Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», είπε. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε, έχουμε περιθώρια βελτίωσης».

Τα Κανάρια Νησιά έγιναν το επίκεντρο των αντιδράσεων κατά του τουρισμού τον περασμένο μήνα με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους σε διαδηλώσεις με το σύνθημα «τα Κανάρια Νησιά έχουν εξαντληθεί».

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι έχουν αυστηροποιήσει έναν νόμο για τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και η κυβέρνηση της Μαγιόρκα μειώνει τον αριθμό των τουριστικών κλινών στο νησί κατά 18.000, δηλαδή κατά 4% του συνόλου. Το Σαν Σεμπαστιάν αποφάσισε ότι τα τουριστικά γκρουπ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 25 άτομα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η συμφόρηση των πεζοδρομίων.

Όρια στη χρήση νερού

Στην Καταλονία, η περιφερειακή κυβέρνηση επέβαλε για πρώτη φορά όρια στη χρήση νερού από τα ξενοδοχεία. Και στην πρωτεύουσά της, τη Βαρκελώνη, ο νέος σοσιαλιστής δήμαρχος Jaume Collboni δήλωσε ότι η πόλη βρίσκεται στα όριά της και υποσχέθηκε να καταργήσει τα τουριστικά διαμερίσματα στην παλιά πόλη.

Η ισπανική ξηρασία φέρνει τους τουρίστες αντιμέτωπους με τους ντόπιους στον ανταγωνισμό για το νερό. Ο Hereu δήλωσε ότι η Ισπανία επιδιώκει τον «ποιοτικό» τουρισμό έναντι της ποσότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ο τομέας πρέπει να καταστεί βιώσιμος από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη. «Οι πολίτες αποτελούν ουσιαστικό μέρος του τουρισμού», είπε, προσθέτοντας πως «Πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματά τους, από όπου κι αν προέρχονται, διότι χωρίς τους πολίτες δεν υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί».

Η διεθνής φήμη

Ο Juan Ignacio Pulido, καθηγητής οικονομικών του τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Jaén, δήλωσε ότι η αυξανόμενη διεθνής φήμη της Ισπανίας ως γαστρονομικού κέντρου φέρνει περισσότερους γευσιγνώστες, ενώ οι πολιτιστικοί τουρίστες έρχονται για τις γκαλερί, τα μουσεία και τα ιστορικά κτίρια των πόλεών της.

Οι Βρετανοί αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους και τους Γερμανούς.

Ωστόσο, ο Pulido δήλωσε ότι η Ισπανία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να φτάσει την ποικιλομορφία των αξιοθέατων της Γαλλίας.

Το Παρίσι παραμένει ο κύριος πόλος έλξης και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού στην πόλη αναμένουν ότι η εκδήλωση θα προσελκύσει 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η Γαλλία έχει επίσης «αναπτύξει ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο αγροτουρισμού που η Ισπανία δεν έχει καταφέρει ακόμη να φτάσει», δήλωσε ο Pulido.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή