
Σταθερά αυξητικά αλλά πολύ κάτω από το 50% είναι τα ποσοστά που κατέχουν οι γυναίκες διευθύντριες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Συγκεκριμένα για το 2023, 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ κατείχαν διευθυντική θέση, έναντι 3,1 εκατομμυρίων το 2014, σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΕ, την κύρια πηγή στατιστικών για την αγορά εργασίας στην ΕΕ.
Παρόλο που οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των απασχολουμένων στην ΕΕ (46,4%), υποεκπροσωπούνταν μεταξύ των διευθυντικών στελεχών (34,8%) το 2023
Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των απασχολουμένων στην ΕΕ (46,4%), υποεκπροσωπούνταν μεταξύ των διευθυντικών στελεχών (34,8%) το 2023. Το 2014, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 45,8% των απασχολουμένων και καταλάμβαναν το 31,8% των διευθυντικών θέσεων.
Πρωτιά Σουηδίας στις γυναίκες διευθύντριες
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις το 2023 καταγράφηκε στη Σουηδία (43,7%), ακολουθούμενη από τη Λετονία (42,9%) και την Πολωνία (42,3%), ενώ το Λουξεμβούργο (22,2%), η Κροατία (23,8%) και η Τσεχία (27,4%) σημείωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Από το 2014, ο συνολικός αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), ενώ συνολικά αύξηση έχουν σημειώσει 20 χώρες.
Η Κύπρος (+10,5 π.μ.), η Μάλτα (+8,3 π.μ.) και η Σουηδία (+6,5 π.μ.) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ το ποσοστό των γυναικών διευθυντικών στελεχών μειώθηκε περισσότερο στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία (και οι δύο -2,6 π.μ.) και τη Λιθουανία (-1,7 π.μ.).
Τις περισσότερες γυναίκες διευθύντριες σε απόλυτους αριθμούς μετρά η Γαλλία (785.600) και ακολουθούν Γερμανία (528.000) και Πολωνία (507.500).
Η Ελλάδα είχε 39.000 διευθύντριες παρουσιάζοντας μια σταθερή αύξηση από το 2021 όπου μετρούσε 32.000 και το 2022 37.600 γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της