
Οι Κινέζοι λατρεύουν το χοιρινό. Πέρυσι έφαγαν περίπου 57 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χοιρινού κρέατος, λίγο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Το χοιρινό είναι τόσο ριζωμένο στην κινεζική κουλτούρα, κουζίνα και γλώσσα που το κινεζικό ιδεόγραμμα για το σπίτι ή την οικογένεια είναι ένα γουρούνι κάτω από μια στέγη και η λέξη για το κρέας γενικά σημαίνει χοιρινό.
Η εγγύηση της προμήθειας του κρέατος είναι τόσο σημαντική από πολιτική άποψη που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διαχειρίζεται ακόμη και ένα «στρατηγικό απόθεμα χοιρινού κρέατος» για καιρούς «ισχνών αγελάδων».
Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι το Πεκίνο επέβαλε δασμούς 10% στο αμερικανικό χοιρινό κρέας.
Επειδή η Κίνα πουλάει στις ΗΠΑ πολύ περισσότερα από ό,τι εισάγει, το Πεκίνο χρειάστηκε να δημιουργήσει τρόπους για να πιέσει τον Τραμπ χωρίς να επιβαρυνθεί με μεγάλο κόστος στο εσωτερικό.
Η στόχευση των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων είναι βασικό μέρος της απάντησης του Πεκίνου. Έβαλε δασμούς 10%-15% σε αμερικανικές εισαγωγές 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου χοιρινού κρέατος, κοτόπουλου, σόγιας και άλλων αγροτικών προϊόντων που παράγονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ που ψήφισαν υπέρ των Ρεπουμπλικανών στις τελευταίες εκλογές.
Η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού χοιρινού κρέατος πέρυσι μετά την Ιαπωνία και το Μεξικό.
Ελάχιστος αντίκτυπος στην Κίνα
Όμως, παρά την αγάπη για το χοιρινό, οι δασμοί στο αμερικανικό χοιρινό θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην Κίνα, επειδή το Πεκίνο έχει σημειώσει πρόοδο στον περιορισμό της εξάρτησης από το αμερικανικό χοιρινό.
Το χοιρινό κρέας αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε η Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ανήλθε σε μόλις 7% των εισαγωγών της και 0,1% της συνολικής προσφοράς.
Οι κρεοπώλες στο Xinfadi, της μεγαλύτερης αγοράς κρέατος στο Πεκίνο, παραμερίζουν την πιθανότητα οι δασμοί να βλάψουν τις επιχειρήσεις. «Πουλάμε μόνο χοιρινό κρέας εγχώριας παραγωγής», είπε στην Washington Post η Ζανγκ Χαϊφού. «Οι εμπορικές εντάσεις δεν έχουν καμία σχέση με εμάς».
Στην Κίνα όλος ο χοίρος καταναλώνεται. Κανένα μέρος του δεν πετιέται
Η ζήτηση στην Κίνα αφορά ολόκληρο τον χοίρο. Τα αυτιά, ο πατσάς, τα πόδια και άλλα παραπροϊόντα θεωρούνται λιχουδιές στην Κίνα, δημιουργώντας μια αρκετά μεγάλη αγορά για εισαγωγές από χώρες που απεχθάνονται τα σπλάχνα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου το 25% – ή 322.000 μετρικοί τόνοι πέρυσι – των παραπροϊόντων χοίρων που εισάγονται στην Κίνα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Καμία εναλλακτική αγορά δεν μπορεί να προσεγγίσει αυτόν τον όγκο στην τιμή που πληρώνουν οι κινέζοι αγοραστές», ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση η Ομοσπονδία Εξαγωγών Κρέατος των ΗΠΑ.
Οι κινεζικές αρχές στοιχηματίζουν ότι οι αγρότες σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ισπανία θα χαρούν να προσφέρουν επιπλέον χοίρους στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.
Το Πεκίνο έχει κάνει σοβαρή δουλειά μετά τον εμπορικό πόλεμο της πρώτης θητείας Τραμπ για να διασφαλίσει ότι οι εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών αγαθών δεν είναι κεντρικές στις προμήθειές του, ενισχύοντας και την εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος, που εξυπηρετεί το 97% της κινεζικής αγοράς.
Αυτή η προσπάθεια αυτάρκειας περιπλέχθηκε από το ξέσπασμα της πανώλης των χοίρων το 2018, η οποία βοήθησε τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ να σημειώσουν ρεκόρ το 2020.
Προσπάθειες αυτάρκειας
Έκτοτε, μικρότερες φάρμες που εκτρέφουν τους περισσότερους χοίρους της Κίνας, με την ενθάρρυνση του Πεκίνου, έδωσαν τη θέση τους σε γιγάντιες πολυώροφες κατασκευές, που μερικές φορές αποκαλούνται «ξενοδοχεία χοίρων» από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Η Κίνα έχει επίσης αρχίσει να εισάγει χοιρινό κρέας και ζωοτροφές από ένα ευρύτερο φάσμα χωρών. Η πρώτη αποστολή ρωσικών γουρουνιών έφτασε πέρυσι και γιορτάστηκε ευρέως στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι το ρωσικό χοιρινό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των κινεζικών εισαγωγών.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, η εγχώρια προσφορά ήταν σχετικά σταθερή και η ανταγωνιστικότητα κόστους έχει βελτιωθεί», δήλωσε στην Post ο Ζου Ζενγκιόνγκ, ερευνητής στην κρατική Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών.
Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία, την Ισπανία και άλλους παραγωγούς θα πρέπει να είναι επαρκείς για να καλύψουν τη ζήτηση ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου, είπε ο Ζου.
Ο ευρύτερος εμπορικός πόλεμος, όμως, μπορεί τελικά να αυξήσει την τιμή του κινεζικού χοιρινού κρέατος λόγω του υψηλότερου κόστους των ζωοτροφών και της γενικής αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές.
Η Κίνα έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από την αμερικανική σόγια. Η αμερικανική σόγια αποτελεί περίπου το 35% της συνολικής προσφοράς στην Κίνα και χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές και μαγειρικό λάδι.
Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να γίνουν αισθητές οι ευρύτερες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και είναι συχνά δύσκολο για τους καταναλωτές να τους συνδέσουν απευθείας με συγκεκριμένα τιμολόγια.
Παράπλευρες απώλειες από τους δασμούς
Οι δασμοί διαχέουν το κόστος και οι καταναλωτές συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι ευθύνονται για την αύξηση των τιμών, δήλωσε ο Τζακ Ζανγκ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας που έχει μελετήσει τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Το Πεκίνο ελπίζει ότι τα αντίποινα του θα δημιουργήσουν πολιτική πίεση στον Τραμπ. Ενώ το πραγματικό κόστος των δασμών θα χρειαστεί χρόνο για να γίνει αισθητό, ο εμπορικός πόλεμος μπορεί τελικά να ανεβάσει τις τιμές του κινεζικού χοιρινού κρέατος.
Αλλά στην αναιμική οικονομία της Κίνας, λίγος πληθωρισμός δεν θα ήταν απαραίτητα μια κακή εξέλιξη. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος ήταν πεισματικά χαμηλές τους τελευταίους μήνες, εκτός από τις γιορτές του Σεληνιακού Νέου Έτους, όταν συνηθίζονται γλέντια με κρέας.
Η αύξηση των τιμών από τους δασμούς είναι «καλά νέα για τις εγχώριες εταιρείες χοιροτροφίας της Κίνας», δήλωσε ο Ίβεν Πέι, ειδικός στην κινεζική γεωργική πολιτική στην συμβουλευτική Trivium China, σημειώνοντας ότι η επιβολή δασμών στο χοιρινό κρέας των ΗΠΑ πιθανότατα θα περιορίσει την προσφορά και θα ανεβάσει τις τιμές, βοηθώντας τους κινέζους αγρότες να αποκομίσουν κέρδη.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων