
Καταστροφικός αποδείχτηκε ο παγετός, που σημειώθηκε στις 19 και 20 Μαρτίου με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμη και τους -8ο C, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες πυρηνόκαρπων και αμπελιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να μετρούν για μια ακόμη φορά τις πληγές τους.
Σημαντικές ζημιές παρατηρούνται στις καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά και αμπέλια ευρύτερων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας.
Κινητοποίηση του ΕΛΓΑ με σκοπό την ακριβή οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, τον εντοπισμό των καλλιεργειών που επηρεάστηκαν και την έκδοση αναγγελιών ζημιάς
Σοβαρές ζημιές στον Τύρναβο
Στον Τύρναβο, σύμφωνα με τους Αγροτικούς Συλλόγους της περιοχής, καταγράφηκαν θερμοκρασίες -3ο C και -4ο C. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχει σημαντική ζημιά σε ορισμένες περιοχές στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα αλλά και στα αμπέλια τα οποία βρίσκονται στο φούσκωμα των οφθαλμών.
«Διεκδικούμε από την κυβέρνηση την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Δηλαδή την εκτίμηση και αποτίμηση της ζημιάς στις καλλιέργειες αυτές, καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των αγροτών στο 100% της καταστροφής όπως δίνεται και σε άλλους νομούς από τον ΕΛΓΑ», επισημαίνουν οι αγρότες.
Πώς θα αντιμετωπιστούν οι ζημιές
Στο μεταξύ σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον ΕΛΓΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Μαρτίου στο ΥπΑΑΤ, αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ με σκοπό την ακριβή οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, τον εντοπισμό των καλλιεργειών που επηρεάστηκαν και την έκδοση αναγγελιών ζημιάς, ώστε άμεσα οι παραγωγοί να προβούν σε δηλώσεις ζημίας και να προχωρήσουν οι εκτιμητικές διαδικασίες.
Εντός τριημέρου οι προϊστάμενοι των καταστημάτων του ΕΛΓΑ Βεροίας, Κοζάνης και Λάρισας θα συντάξουν εκθέσεις για το εύρος ζημιάς και θα τις αποστείλουν στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να εκτιμηθεί το κόστος και να αναζητηθεί η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων των παραγωγών.
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφασίζει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και θα εγκρίνει την υπερωριακή απασχόληση που θα απαιτηθεί προκειμένου το εκτιμητικό έργο να ολοκληρωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Να σημειωθεί ότι με ευθύνη των προϊσταμένων του ΕΛΓΑ των καταστημάτων Βεροίας, Κοζάνης και Λάρισας, τα κλιμάκια του Οργανισμού ήδη κινούνται στις περιοχές που εκδηλώθηκε το φαινόμενο του παγετού και συνεργάζονται με τους πληγέντες παραγωγούς και τους αιρετούς εκπροσώπους τους.


Latest News

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ