Επιχειρήσεις: Η αναταραχή που φέρνουν η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Τραμπ ευνοεί τους εταιρικούς γίγαντες

Οι μεγάλες εταιρείες, οι «γίγαντες» του επιχειρείν, έχουν μεγαλύτερη ισχύ και δυνατότητες έναντι των μικρών. Μπορεί όμως το μέγεθος να γίνει πρόβλημα, ειδικά στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ

Επιχειρήσεις: Η αναταραχή που φέρνουν η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Τραμπ ευνοεί τους εταιρικούς γίγαντες

Πολλές φορές το μέγεθος των επιχειρήσεων επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν απο τα απλά προβλήματα μέχρι τις προκλήσεις του μέλλοντος. Συχνά, οι μικρές επιχειρήσεις έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία τα ζητήματα που άλλες – εξαιτίας του μεγαλύτερου μεγέθους – αδυνατούν..

Η μεγαλύτερη κλίμακα ανέκαθεν αποφέρει τεράστια οφέλη στις επιχειρήσεις. Οπως σημειώνει ο Economist , τα πάγια κόστη αντιστοιχίζονται σε περισσότερα έσοδα, αυξάνοντας τα κέρδη και υποστηρίζοντας τις επενδύσεις.

Ακόμα, η ισχύς φέρνει διαπραγματευτική δύναμη με προμηθευτές και χρηματοδότες.

Εταιρείες «σούπερ σταρ»

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα πλεονεκτήματα της κλίμακας έγιναν πιο έντονα. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού και της πνευματικής ιδιοκτησίας, έδωσαν το «πάνω χέρι» σε εταιρείες που είχαν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτά.

Η παγκοσμιοποίηση παρείχε στις μεγάλες εταιρείες περισσότερο χώρο για ανάπτυξη, καθώς και πρόσβαση σε μεγαλύτερες -και φθηνότερες- ομάδες εργασίας. Στην Αμερική, το χάσμα στην κερδοφορία μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων διευρύνθηκε. Οι οικονομολόγοι άρχισαν να μιλούν για εταιρείες «σούπερ σταρ» που έτρεχαν πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Τώρα το μέγεθος προσφέρει πλεονεκτήματα με νέους τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ενισχύει την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των μικρών. Το ίδιο και ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυξάνει τη σημασία της ανθεκτικότητας και της πολιτικής επιρροής.

Ωστόσο, αυτές οι ίδιες διαταραχές θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για τους εταιρικούς γίγαντες της Αμερικής. Ήδη εταιρείες από την Apple μέχρι τη Walmart ανακαλύπτουν πώς το μέγεθός τους μπορεί να τις κάνει στόχο της οργής του προέδρου.

Ανθεκτικές στους κραδασμούς

Υπάρχει και η πολιτική, που το κάνει ακόμα καλύτερο να είσαι μεγάλος, σημειώνει ο Economist. Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, απειλούν να βλάψουν τις πωλήσεις και τα κέρδη για πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές σε τέτοιους κραδασμούς. Μεταξύ των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών, εκείνες που βρίσκονται στο κορυφαίο πεμπτημόριο βάσει εσόδων έχουν μεγαλύτερα λειτουργικά περιθώρια και υγιέστερη αναλογία χρέους προς λειτουργικά κέρδη (πριν τις αποσβέσεις) από τον μέσο όρο, και διαθέτουν επίσης πολύ περισσότερα μετρητά.

Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν σε οικονομικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Τους επιτρέπει επίσης να ανακάμψουν πιο γρήγορα, όπως συνέβη μετά την πανδημία του Covid-19. Εξετάστηκε η κερδοφορία των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών, όπως μετράται με την απόδοση τους στο επενδεδυμένο κεφάλαιο, σε εννέα μη χρηματοπιστωτικούς τομείς πριν και μετά την πανδημία.

Για επτά από τις εννέα, οι μεγαλύτερες εταιρείες —αυτές στο κορυφαίο πεμπτημόριο βάσει εσόδων— ήταν, κατά μέσο όρο, πιο κερδοφόρες το 2023 και το 2024 από ό,τι το 2018 και το 2019. Το κατώτερο πεμπτημόριο, αντίθετα, έγινε λιγότερο κερδοφόρο στον ίδιο αριθμό τομέων.

Το δίκτυο

Το μέγεθος τείνει επίσης να φέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας – τόσο σημαντική εν μέσω εμπορικού πολέμου όσο και εν μέσω του Covid-19. “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λάμβανα συνεχώς κλήσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ικανότητα αποστολής. Οι μεγάλες εταιρείες ήταν, σε γενικές γραμμές, στην πρώτη γραμμή της ουράς”, λέει ο Φιλίπ Νταμάς της Drewry, μια ναυτιλιακή εταιρεία συμβούλων. Αυτή η ιεράρχηση αποδίδει όταν οι εταιρείες βιάζονται να εισάγουν προϊόντα στην Αμερική πριν από τις προθεσμίες των δασμών.

Βοηθάει επίσης το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες τείνουν να έχουν περισσότερους προμηθευτές σε περισσότερα μέρη. Μια μελέτη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την Kearney, μια συμβουλευτική εταιρεία, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους στον απόηχο της πανδημίας ήταν πιο πιθανό να έχουν εφεδρικούς προμηθευτές σε διάφορες χώρες για σημαντικό μερίδιο των προϊόντων που προμηθεύονταν.

Lobbying

Τέλος, με την κλίμακα έρχεται ένα ολοένα και πιο πολύτιμο πλεονέκτημα: το πολιτικό κεφάλαιο. Με βάση την αναλύση δεδομένων από το OpenSecrets, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σχετικά με τις δραστηριότητες lobbying αμερικανικών εταιρειών στον δείκτη S&P 500, η διάμεση εταιρεία στο μικρότερο μισό του δείκτη βάσει εσόδων δεν ξόδεψε τίποτα για λόμπι το 2024, βασιζόμενη αποκλειστικά σε ομάδες όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ για να υπερασπιστεί τα γενικά τους συμφέροντα.

Η διάμεση εταιρεία στο κορυφαίο τεταρτημόριο, αντίθετα, δαπάνησε 3,3 εκατομμύρια δολάρια για την άσκηση πίεσης, πέντε φορές περισσότερα από ό,τι για το επόμενο τεταρτημόριο και διπλάσιο από το μερίδιο των λειτουργικών δαπανών. Προσέλαβαν επίσης μεγαλύτερο αριθμό ειδικών (για lobbying) για κάθε εργαζόμενο.

Στον Τραμπ αρέσει να μιλάει απευθείας με τα αφεντικά πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής. Τον Απρίλιο αυτά του HomeDepot, της Target και της Walmart, τρεις κολοσσοί της λιανικής, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τους δασμούς.

Οι μικρότεροι λιανοπωλητές δεν έχουν λάβει τέτοια προσοχή, σχολιάζει ο Economist.

Ο κ. Τραμπ φαίνεται ιδιαίτερα δεκτικός σε εταιρείες που υπόσχονται να επενδύσουν μεγάλα ποσά στην Αμερική. «Τόσες πολλές εταιρείες θέλουν να έρθουν στον Λευκό Οίκο… [Προσφέρουν] 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα και είμαι εκεί», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας τον Φεβρουάριο.

Το μέγεθος , μπορεί να είναι πρόβλημα

Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο παρουσιάζει επίσης κινδύνους για τους εταιρικούς γίγαντες. Όπως συμβαίνει με όλες τις νέες τεχνολογίες, οι κατεστημένοι φορείς που είναι πολύ δειλοί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα εκτεθούν σε νεοφερμένους που έχουν χτιστεί γύρω από αυτό.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο κίνδυνος ο εμπορικός πόλεμος του κ. Τραμπ να οδηγήσει σε μια διαρκή ανατροπή της παγκοσμιοποίησης που περιορίζει την πρόσβαση των εταιρειών στις ξένες αγορές.

Αυτό το σενάριο θα έπληττε τις μεγάλες επιχειρήσεις περισσότερο από τις μικρές. Το κορυφαίο πεμπτημόριο των εισηγμένων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Αμερικής κατά έσοδα αντλεί το 23% των συνδυασμένων πωλήσεών τους στο εξωτερικό, σε σύγκριση με μόλις 7% για το κατώτατο πεμπτημόριο.

Η περισσότερη προσοχή από τους πολιτικούς μπορεί να μην είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Η Walmart εξόργισε πρόσφατα τον κ. Τραμπ προτείνοντας σε μια κλήση κερδών ότι θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές ως απάντηση στους υψηλότερους δασμούς. Ίσως καμία εταιρεία δεν αντιπροσωπεύει καλύτερα τους κινδύνους από την Apple.

Τον Απρίλιο, ο κατασκευαστής iPhone κέρδισε μια μερική αναστολή από τους δασμούς στα κινεζικά smartphones. Δύο εβδομάδες αργότερα είπε ότι θα μεταφέρει την παραγωγή των iPhone της με προορισμό την Αμερική στην Ινδία. Ο κ. Τραμπ δεν ήταν ευχαριστημένος. Στις 23 Μαΐου, ο πρόεδρος απείλησε με δασμούς «τουλάχιστον 25%» στα iPhone που πωλούνται στην Αμερική αλλά κατασκευάζονται αλλού. Καμία τέτοια οργή δεν έχει κατευθυνθεί στα πλήθη των μικρότερων εταιρειών που προσαρμόζουν παρομοίως τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Οι εταιρικοί γίγαντες της Αμερικής θα πρέπει να ετοιμαστούν για μερικούς μεγάλους πονοκεφάλους.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο