Το σχετικό υπόμνημα – γεμάτο προτάσεις- έφθασε τόσο στο γραφείο του υπουργού Κώστα Σκρέκα, όσο και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έμειναν παραπονεμένοι και οι γενικοί γραμματείς, η Αλεξάνδρα Σδούκου και ο  Κωνσταντίνος Αραβώσης καθώς και ο αρμόδιος επί του θέματος γενικός διευθυντής – Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος- Ευάγγελος Γκουντούφας.

Η Ένωση αφού επισημαίνει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι δασικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και ειδικά της αιολικής ενέργειας, καθώς εμπλέκονται σε πάρα πολλές και διαφορετικές φάσεις, σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης, μελέτης και αδειοδότησης ενός έργου Α.Π.Ε. προχωρά στη συνέχεια σε μια ενδεικτική αναφορά αυτών των εμπλοκών όπως η γνωμοδότηση για την έγκριση επέμβασης που ενσωματώνεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η έκδοση της Πράξης Πληροφοριακού Χαρακτήρα, η έγκριση τεχνικών μελετών οδοποιίας, η έγκριση και επίβλεψη εκτέλεσης μελετών αποκατάστασης, ο καθορισμός των αντισταθμιστικών αναδασώσεων ή δασοτεχνικών έργων και την έγκριση και επίβλεψη εκτέλεσης των σχετικών μελετών και η έκδοση του πρωτοκόλλου εγκατάστασης.

Με αδιαπραγμάτευτο δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να θιγεί ούτε κατ΄ελάχιστον η ουσία της προστασίας και του ρόλου που επιτελούν έχουν έρθει στο τραπέζι της πολιτικής ηγεσίας προτάσεις προκειμένου να μην δημιουργούνται προσκόμματα και καθυστερήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα οποία έχουν δεσμευθεί οι επενδυτές.

Με λίγα λόγια -προκειμένου να μην παρασυρθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες- χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις σε όλο το πλέγμα των σχετικών διαδικασιών. Το θετικό είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ακούει» και είναι διατεθειμένη στο πλαίσιο του θεσμικού καθεστώτος προστασίας του περιβάλλοντος να δώσει ώθηση σε όλες εκείνες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που διαμορφώνουν μια ποιοτικά διαφορετική προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εδώ για να χρηματοδοτήσει, να ενισχύσει και να στηρίξει έργα πράσινης ενέργειας.

Σας λέει τίποτα η φίρμα Ντοματίνια Κομοτηνής; Την έχετε συναντήσει στα ψυγεία των supermarket; Η αλήθεια είναι πως όχι – καθώς το brand nameπου ανήκει σε θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ δεν έχει ακόμη εμφανισθεί στην αγορά. Όπως έγινε γνωστό σε παρουσίαση θεσμικών επενδυτών η εταιρεία ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ προγραμματίζει να φέρει στα ψυγεία τις συσκευασίες της με τα ντοματίνια, ενώ θα προσθέσει στα παραγόμενα είδη προς διάθεση στο καταναλωτικό κοινό και την μελιτζάνα πέραν της ντομάτας και του αγγουριού που παράγει σήμερα.

Αλλά, τι σχέση μπορεί να έχουν τα κηπευτικά και τα λαχανικά με τα …πλαστικά; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Μέσα στη πανδημία, μια από τις εταιρείες του ομίλου, η  Thrace Polyfilms ΑΒΕΕ που στις εγκαταστάσεις της στη ΒΙ.ΠΕ Ξάνθης, παράγει «μια ευρεία γκάμα τεχνικών φιλμ και φιλμ συσκευασίας παρέχοντας βιώσιμες λύσεις σε αγορές όπως: τροφίμων & ποτών, χρωμάτων, λιπασμάτων, κατασκευών, προϊόντων ατομικής προστασίας και αγροτικών προϊόντων», έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με τις χειρουργικές μάσκες που «έριξε» στην αγορά. Το προϊόν – ελληνικό από την αρχή μέχρι το τέλος- «δούλεψε», πράγμα που επέτρεψε στην εταιρεία να παρουσιάσει ολοένα και πιο επιμελημένες συσκευασίες.

Πριν επιστρέψουμε στα ντοματίνια, ας μείνουμε στον Όμιλο ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ελέγχεται σε ποσοστό ανώτερο του 60 % από μέλη της οικογένειας Χαλιορή. Το πρώτο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι ότι έχουμε έναν όμιλο με παραγωγική δραστηριότητα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας και κυρίως ένας όμιλος με βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θράκης.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο όμιλος ενσωματώνει στις λειτουργίες και στις δραστηριότητες του υψηλό ποσοστό τεχνολογίας & καινοτομίας, ενώ διακρίνεται για την ευελιξία του, ικανοποιώντας τις ανάγκες που ανακύπτουν στο επίπεδο της αγοράς αλλά και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, οι χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης είναι μια απόδειξη ευελιξίας και προσαρμογής. Και αυτό το στοιχείο, ας μην περάσει απαρατήρητο.

Επιστρέφοντας στα ντοματίνια χρειάζεται να πούμε το εξής: Τα Θερμοκήπια Θράκης είναι αποτέλεσμα μιας σύμπραξης δύο ομίλων. Όπως διαβάζω σε κείμενο παρουσίασης, «το 2013, δύο μεγάλοι Ελληνικοί όμιλοι με δυναμική παρουσία στη διεθνή αγορά, ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης και η Έλαστρον, αποφάσισαν να συμπράξουν στον τομέα της καινοτομίας και της αειφόρου καλλιέργειας, ιδρύοντας τα Θερμοκήπια Θράκης στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης».

Η εταιρεία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα παράδειγμα καινοτομίας, ένα παράδειγμα «πράσινης», βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό γιατί η εταιρεία χρησιμοποιεί την «πράσινη» μέθοδο της υδροπονίας, αξιοποιεί τα σημαντικά γεωθερμικά κοιτάσματα της περιοχής και εφαρμόζει Ορθές Γεωργικές Πρακτικές καλλιέργειας. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία εξασφαλίζει χειμώνα-καλοκαίρι υψηλή ποιότητα στην παραγωγή, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 185 στρέμματα, αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα γεωθερμικά υδροπονικά θερμοκήπια στην Ευρώπη.

Η αναφορά στα υδροπονικά θερμοκήπια κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι – ορισμένοι εξ αυτών και εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών- επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην επόμενη ημέρα της ελληνικής γεωργίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια δεν θα είναι μόνοι τους καθώς θα έχουν πρόσβαση, με τις ευλογίες των τραπεζών, στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η εταιρεία του Ομίλου ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ καλύπτει τα περισσότερα από τα κριτήρια που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με λίγα λόγια, η επένδυση στο Νέο Εράσμιο της Ξάνθης με την παγκόσμια καινοτομία να αξιοποιούν ως αποκλειστικό μέσο θέρμανσης τη γεωθερμία μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Η διοίκηση του Υπερταμείου – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ο πλήρης τίτλος του- φαίνεται διατεθειμένη να περάσει σε μια φάση εξωστρέφειας. Η πιο πρόσφατη ένδειξη γι΄αυτό είναι η πρόσληψη της έμπειρης Ανθής Τροκούδη ως Chief Communications Officer.

Η ένταξη της στη διοικητική ομάδα του Υπερταμείου ανακοινώθηκε και επισήμως μόλις στις 22 Απριλίου 2021. Η Ανθή Τροκούδη για όλους όσοι δεν την γνωρίζουν προέρχεται από τον Όμιλο Εταιριών Olympia, όπου κατείχε τη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας από το 2006, με ευθύνη για το σύνολο της επικοινωνιακής στρατηγικής των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας σε μεγάλες εταιρείες, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος ΔΣ του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.).

Στη πράξη, η ένταξη της έμπειρης περί τα επικοινωνιακά θέματα managerδίνει το σήμα ότι από εδώ και πέρα, το Υπερταμείο θα υπερασπίζεται τις επιλογές και τις αποφάσεις του. Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα του – για να θυμηθούμε και την εποχή των Μνημονιων- θα έχει ιδιοκτήτη και εκείνος δεν θέλει να κρύβεται πίσω από τις …λέξεις!

Βεβαίως, το Υπερταμείο έχει μέτοχο – έναν και μοναδικό μέτοχο που είναι το υπουργείο Οικονομικών- και δεν αποτελεί «ακυβέρνητη πολιτεία» αλλά μια αυτόνομη δομή που θέλει και μπορεί να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μεγιστοποιώντας τις αξίες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories