Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι χώρες των οποίων είναι μέλη της Ομάδας του Βίσεγκραντ, καταδίκασαν σήμερα τη ρωσική «επιθετικότητα» μετά τις κατηγορίες της Πράγας ότι η Μόσχα ευθύνεται για την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας κατηγόρησε στις 17 Απριλίου τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών, το 2014. Αμέσως μετά, απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκόπους. Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, όλες τους χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, απέλασαν επίσης Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης, μετά την έκκληση που απηύθυνε η Τσεχία στις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Καταδικάζουμε αυτή τη νέα, οικτρή πράξη επιθετικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου που διέπραξε η Ρωσία σε ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι τέσσερις πρωθυπουργοί, μετά τη σύνοδο, μέσω τηλεδιάσκεψης, που συγκάλεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Οι τέσσερις χώρες πρόσφεραν επίσης «διπλωματική και προξενική στήριξη» στην Τσεχία, μετά την απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών από τη Ρωσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις παράνομες και βίαιες ενέργειες που διαπράττουν οι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν θα επιτρέψουμε αυτές οι δραστηριότητες να διχάσουν την Ευρώπη», πρόσθεσαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Βουδαπέστη έχει τηρήσει αποστάσεις από τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε με αφορμή αυτήν την έκρηξη στην Τσεχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης