Και τι δεν έχει «ακούσει» αυτό το περίφημο δώμα στο σκεπασμένο αίθριο όπου ο εκάστοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποδέχεται τους καλεσμένους του για γεύμα εργασίας, σχεδόν πάντα, με το ίδιο κύριο πιάτο στο μενού: σφυρίδα.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, πάντως, θα πρέπει να ήταν μια από τις συναντήσεις αυτές που τα περισσότερα απ’ όσα συζητήθηκαν δεν έπρεπε να τα ακούσει κανείς άλλος παράλληλα. Γι’ αυτό και η συνάντηση σφραγίστηκε. Είδατε τίποτα να γράφεται, να κυκλοφορεί;

Ο πρωθυπουργός έχει ένα συγκεκριμένο άγχος: Τα κόκκινα δάνεια. Και του το έχουν μεταφέρει από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, αυτό που του έχουν πει είναι πως αν δεν καθαρίσει με αυτό το πρόβλημα, τότε πραγματική ανάπτυξη, με βάθος και διάρκεια, στην Ελλάδα δεν θα δει. Κι ο Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει. Οπότε, από τώρα έως και τις αρχές Δεκεμβρίου, αυτή θα είναι η νέα, μεγάλη, εμμονή του. Το συμπέρασμα; Αλίμονο στους τραπεζίτες, όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό, λοιπόν, ήταν και το βασικό θέμα της προχθεσινής συζήτησης του στο γεύμα εργασίας με τον Γιάννη Στουρνάρα. Και είπαν πολλά, για πολλούς και διάφορους. Από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, έως το κλίμα στην Φρανκφούρτη. Κι από το νέο πρόεδρο στην Εθνική έως τις ανανεωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Και θα τα ξαναπούν. Πριν ο διοικητής πάρει το καράβι για την Σύρο. Γιατί ένα είναι σίγουρο: Μπορεί οι σχέσεις των δυο να διέρχονται φάσεις, όμως η γραμμή μεταξύ Μαξίμου και ΤτΕ είναι πάντα ανοικτή…

—————————————————————-

«Μόνο και μόνο οι μελετητές που είναι σήμερα διαθέσιμοι στην αγορά για να αναλάβουν τα 800 τουλάχιστον τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν επαρκούν», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που μελετούν τις μικρές άγνωστες λεπτομέρειες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, κατέχοντας μία από τις τρείς θέσεις του βάθρου. Η Πορτογαλία έκοψε πρώτη το νήμα, ακολούθησε η Ελλάδα, για να έρθει να τερματίσει τρίτη, η Γερμανία.

Αλλά τι σχέση έχουν οι μελετητές των πολεοδομικών με το Ελληνικό Σχέδιο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα.  Στην αναλυτική παρουσίαση του Σχεδίου διαβάζουμε: «Η κατάρτιση και η επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών καθώς και η οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, η οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών θα καλύψουν ολόκληρη την χώρα οδηγώντας μέσα στην επόμενη πενταετία στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού χάρτη της χώρας (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%).

Η μεταρρύθμιση θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη».

Ο προϋπολογισμός αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης φθάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι όσοι δίπλα στα δεδομένα – ανοικτά και δημόσια- μπορούν να προσθέσουν πολιτική σκέψη και κοινωνική ευαισθησία θα υποστηρίξουν ότι τέτοιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο είναι ένα βήμα πιο μπροστά για να λειτουργήσουν ως εργαλεία ανάσχεσης και αναστροφής του brain drain, επιτρέποντας αισιόδοξα μηνύματα επαναπατρισμού επιστημόνων αλλά και εξειδικευμένων επαγγελματιών (υψηλόβαθμα στελέχη αλλά και τεχνικοί ειδικών δεξιοτήτων). Με άλλα λόγια, οι μεταρρυθμίσεις μέσω του Ελληνικού Σχεδίου πρέπει να καταλήγουν σε δουλειές, θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί η βασική μάχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

————————————————————–

Δεν ξέρω αν οδηγώντας βράδυ στη Παραλιακή Λεωφόρο επιστρέφοντας στην Αθήνα έχετε προσέξει στα δεξιά σας στο ύψος της Γλυφάδας ένα εντυπωσιακό κτήριο – πάνω στο δρόμο- όπου το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο φωτισμένος τρούλος του. Εκεί, σε αυτό το κτήριο βρίσκεται το στρατηγείο του OLAYAN GROUP στην  Ελλάδα. Όπως κανείς μπορεί να βρει και να διαβάσει ότι στην Ποσειδώνος 111 βρίσκεται ένα υποκατάστημα της βασικής θυγατρικής εταιρείας του σαουδαραβικής καταγωγής πολυεθνικού ομίλου, της OLAYAN INVESTMENTS COMPANY ESTABLISHMENT. Η τελευταία ιδρύθηκε στη Vaduz, την πρωτεύουσα ενός από τα μικρά πριγκιπικά κράτη της Ευρώπης, το Liechtenstein, το 1975. Εκεί, μέχρι και σήμερα βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της, ενώ το ένα και μοναδικό υποκατάστημά της σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη Αθήνα – στο κτήριο μετά τρούλου.

Ο Όμιλος  άρχισε να γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό, μέσα από δημοσιεύσεις εφημερίδων της εποχής, το 1989. Τότε, συμμετείχε στην ίδρυση μιας επενδυτική εταιρείας. Το όνομα της, EUROHELLENIC INVESTMENT COMPANY. Στο μετοχικό της κεφάλαιο, εκτός από το OLAYAN GROUP, συμμετείχαν o Carlo De Benedetti (μια θρυλική μορφή της Ιταλικής βιομηχανίας, των επιχειρήσεων αλλά και των media),  η Alpha Finance ( της τότε ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ με επικεφαλής τον Παναγή Βουρλούμη) και ο ΤΙΤΑΝ των Παπαλεξόπουλου- Κανελλόπουλου.

Στο site της εταιρείας NIKAS βρήκα και αναδημοσιεύω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από ένα ενδιαφέρον χρονικό για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο: «Το 1986, ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIΑ- εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά, εξαγόρασε το 50% των μετοχών της CHIPITA που ήταν εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) και το 1989 εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50%.

Το 1990 η CHIPITA  χρηματοδοτήθηκε για να υλοποιήσει τη μοναδική καινοτόμο ιδέα της παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Το Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) εμπιστεύθηκε την CHIPITA και επένδυσε στην καινοτομία.

Το 1994 η εταιρεία εισήχθη στο Ελληνικό  Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 χρόνια, ανέπτυξε πολλά νέα προϊόντα και έγινε εξαιρετικά εξωστρεφής με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Η εξάπλωση των μονάδων παραγωγής παγκοσμίως, καθιστά την CHIPITA μία πολύ σημαντική πολυεθνική εταιρεία με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και με στρατηγικές συνεργασίες σε  Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Μεξικό, Μαλαισία και Ινδία.

Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύθηκε με τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τη VIVARTIA και τo 2007 η VIVARTIA εξαγοράστηκε από τη MIG. Από την 01/09/06 έως 15/04/2010 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE.

Το καλοκαίρι του 2010 ο κύριος Θεοδωρόπουλος μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες εξαγόρασαν εκ νέου την CHIPITA».

Αλλά, τι απέγινε η EUROHELLENIC INVESTMENT COMPANY S.A.; Σε ένα ετήσιο δελτίο της ΔΕΗ -λόγω συμμετοχής στο Δ.Σ της εταιρείας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου- στις αρχές της δεκαετίας του 2000 βρήκα τα εξής στοιχεία: Η εταιρεία, που «ιδρύθηκε το 1989 και έχει έδρα την Αθήνα, οδός Μουρούζη 7. Μοναδικός µέτοχος της εταιρίας είναι ο κ. Θεοδωρόπουλος µε ποσοστό100%. Το ∆.Σ. απαρτίζεται από τους κ.κ. Σπ.Θεοδωρόπουλο, ∆. Θεοδωρόπουλο, Κ. Νικολαϊδη και Ι.Σωτηρόπουλο.

Η EUROHELLENIC INVESTMENT COMPANY S.A. είναι εταιρία επενδύσεων, η οποία συµµετέχειστην εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο Αθηνών εταιρία τροφίµων Chipita International S.A. µε ποσοστό 13,9%».

Από το ΄89-΄90 οπότε γίνεται η πρώτη συνάντηση του νεαρού και φιλόδοξου επιχειρηματία Σπύρου Θεοιδωρόπουλου με το OLAYAN GROUP έχουν περάσει 30 χρόνια και πλέον, ενώ μια δεκαετία και πλέον έχει περάσει από τη στιγμή που οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν ξανά αγοράζοντας από την MIG ένα κλάδο της για να επανασυστήσουν την δική τους, νέα CHIPITA. Τίποτα, όμως, δεν διαρκεί αιώνια…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories