Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσκάλεσε την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε ένα νέο γύρο μελοδράματος με θέμα τη Saudi Aramco. Πριν από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2019 του πετρελαϊκού γίγαντα του 1,9 τρισ. δολαρίων, παρατηρητές της βιομηχανίας ξόδεψαν τεράστιους χρόνους προσπαθώντας να προσδιορίσουν το τυχερό ξένο χρηματιστήριο το οποίο θα φιλοξενούσε αυτό το ιστορικό γεγονός. Η τελική απάντηση -κανείς, αφού η εισαγωγή έγινε στο Ριάντ- αξίζει να μείνει στο μυαλό μας καθώς θα αναλογιζόμαστε τις εξαγγελίες πώλησης μεριδίου που έκανε ο σαουδάραβας πρίγκιπας.

Πράγματι, οι επενδυτές έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Ο πρίγκιπας MbS, όπως είναι γνωστός, δήλωσε ότι το βασίλειο βρίσκεται σε συζητήσεις με μια εταιρεία παγκόσμιο ηγέτη στην ενέργεια για την πώληση μεριδίου 1% της Aramco. Επίσης, είπε ότι η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να τονώσει τις πωλήσεις του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου σε μια μεγάλη χώρα.

Οι δηλώσεις αυτές δεν περιορίζουν το εύρος των υποψηφίων. Ομως, είναι απίθανο μια ιδιωτική εταιρεία που δίνει λόγο σε θεσμικούς επενδυτές να υπογράψει μια συμφωνία 19 δισ. δολαρίων για να αγοράσει το 1% σε μια εταιρεία που κουβαλάει ολόκληρη την κλίμακα περιβαλλοντικών, κοινωνικών και θεμάτων διακυβέρνησης στη βαλίτσα της. Μ’ αυτό το σκεπτικό εξαιρούνται όλες οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης. Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς γιατί η ρωσική Rosneft θα είχε στρατηγικό ενδιαφέρον στη διασφάλιση προμηθειών όταν η ίδια έχει πολλές ήδη.

Οι πιθανότεροι αγοραστές είναι αυτοί που χρειάζονται πετρέλαιο: Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ινδία -όλοι οι μεγαλύτεροι πελάτες της Aramco. Είναι πιθανό οι δηλώσεις του MbS να αναφέρονται σε σχέδια, που αποκάλυψαν οι FT, και τα οποία θέλουν την Aramco να πληρώνει εν μέρει σε μετοχές για την εξαγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου των διυλιστηρίων και της μονάδας πετροχημικών της Reliance Industries στην Ινδία.

Ωστόσο κι εδώ οι υπολογισμοί δεν βγαίνουν σωστοί. Μέρος της λογικής του MbS στην πώληση μεριδίων στο διαμάντι του στέμματος είναι να αντλήσει ρευστό για το πρόγραμμα μεταστροφής της σαουδαραβικής οικονομίας μακριά από το πετρέλαιο.

Αυτό αφήνει τις εταιρείες της Κίνας ως πιθανούς υποψήφιους. Οι PetrolChina και Sinopec, εταιρείες γεμάτες ρευστό και με κρατική στήριξη, πληρούν τις προϋποθέσεις. Μια διακρατική συμφωνία θα επέτρεπε στην Aramco να βρει ρευστό και τις δύο πλευρές να προσθέτουν ξεχωριστές οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις στο λογαριασμό.

Ωστόσο, οι PetroChina και Sinopec είχαν αναφερθεί ξανά το 2017 ως πιθανοί αγοραστές ποσοστού έως 5% της Aramco, κάτι που δεν συνέβη. Παρά την έλλειψη λεπτομερειών, ίσως αυτό είναι που θα γίνει, επίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners