Το Brexit και οι επιπτώσεις του προβληματίζουν τις επιχειρήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία περισσότερο από ό,τι η πανδημία της Covid-19.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Γερμανο-Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα έχουν στις δραστηριότητές τους οι τελωνειακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί ως συνέπεια του Brexit, καθώς και τα υπόλοιπα προσκόμματα στις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Σαφώς λιγότερες – 56% – είναι εκείνες που αξιολογούν ως κύριο πρόβλημα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας.

Εφοδιαστικές αλυσίδες και αλλαγή έδρας

Η ίδια έρευνα δείχνει πως το 41% έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικές αλλαγές στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες εξαιτίας του Brexit, έναντι μόλις 4% που έχουν κάνει κάτι ανάλογο λόγω της πανδημίας.

Επίσης, η μία στις πέντε επιχειρήσεις έχει ήδη μεταφέρει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της σε άλλη έδρα ή σχεδιάζει να το κάνει άμεσα, όταν σχεδόν καμία (για την ακρίβεια, το 1%) προχωρεί ή θα προχωρήσει σε τέτοιου είδους αλλαγή λόγω Covid-19.

Φαίνεται δε ότι παρά την έγκριση και από την Ευρωβουλή της συμφωνίας που θα διέπει τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας, οι αλλαγές στο εμπόριο και τα σύνορα έχουν έρθει για να μείνουν και θα απαιτηθεί σημαντικό διάστημα για την προσαρμογή των επιχειρήσεων που έχουν έντονα εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή