Έναν χρόνο περίπου μετά το πρώτο πλήγμα που δέχθηκαν οι κεφαλαιαγορές λόγω της πανδημίας, τα αποτελέσματα , σύμφωνα με την Allianz Global Investors ήταν ιδιαίτερα θετικά για τους κάπως τολμηρότερους επενδυτές: οι μετοχές σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά, οι τιμές του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων που καθορίζουν τις τάσεις όπως του χαλκού ή του αλουμινίου, διακινούνται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα στα μέσα Φεβρουαρίου 2020 (πριν εξελιχθεί η πανδημία, ενώ μόνο στις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ και στα κρυπτονομίσματα υψηλού προφίλ υπήρξαν παρατράγουδα.

Από μια ευρύτερη οπτική, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και το κυνήγι των αποδόσεων πιθανότατα θα συνεχιστούν. Οι κεντρικές τράπεζες κατέστησαν σαφές ότι είναι πιθανόν να διατηρήσουν τη γενναιόδωρη νομισματική πολιτική τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, παρά τη δυναμική εκκίνηση που καταγράφει η οικονομική ανάκαμψη.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν περισσότερο τις αγορές κρατικών ομολόγων παρά τις αγορές μετοχών. Εξάλλου, οι μετοχές αντιπροσωπεύουν μερίδια ιδιοκτησίας επί πραγματικών παραγωγικών στοιχείων ενεργητικού, των οποίων η αξία αυξάνεται σε περιόδους πληθωρισμού. Οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν σε φάση «ανάληψης κινδύνου» κατά την αναζήτηση αποδόσεων, εν μέρει για να αποφύγουν τα χαμηλά/αρνητικά επιτόκια. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται η συνέχιση της αύξησης των τοποθετήσεων σε μετοχές έναντι των ομολόγων με τα μερίσματα να αποκτούν όμως ολοένα μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά το κυνήγι κεφαλαιακού εισοδήματος.

Τα μερίσματα ιστορικά εξάλλου, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της συνολικής απόδοσης σε περιόδους αρνητικής απόδοσης. Σε εποχές απωλειών στις τιμές των μετοχών, τα μερίσματα έχουν επιτύχει την αντιστάθμιση ενός μέρους ή του συνόλου αυτών των απωλειών. Κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από τις αρχές του 1975 έως το τέλος του 2020, περίπου το 35% της συνολικής ετησιοποιημένης απόδοσης των επενδύσεων σε μετοχές του δείκτη MSCI Europe αντιστοιχούσε σε μερίσματα. Και σε άλλες περιοχές, όπως στη Βόρεια Αμερική (MSCI North America) ή στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (MSCI Pacific), τα μερίσματα αναλογούσαν στο 26% και στο 36% της συνολικής απόδοσης, αντίστοιχα. Τα ίδια τα μερίσματα παρουσιάζουν λιγότερες διακυμάνσεις σε σχέση με τα εταιρικά κέρδη, όπως υποδεικνύουν οι υπολογισμοί μας. Η σύγκριση μερισμάτων και κερδών μεταξύ μελών του δείκτη S&P 500 από το 1960 δείχνει ότι τα εταιρικά κέρδη παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερη αστάθεια σε σχέση με τα μερίσματα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, η αστάθεια των κερδών – περίπου 25% σε ετήσια βάση– ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τις διακυμάνσεις των μερισμάτων που ανέρχονταν μόλις στο 4% ετησίως.

Ειδικότερα, η Allianz Global Investors «βλέπει» για τις επιμέρους αγορές τα εξής:

Μετοχές

Η αγορά μετοχών των ΗΠΑ έχει υψηλότερες αποτιμήσεις, σαφώς υπερβολικές τάσεις σε μεμονωμένους τομείς, αυξημένους όγκους συναλλαγών και υψηλούς όγκους έκδοσης αδιαφανών επενδυτικών οχημάτων, όπως οι εταιρίες εξαγορών ειδικού σκοπού (SPACs). Παρόλα αυτά, η τάση των παγκόσμιων αγορών μετοχών να σχηματίζουν φούσκες παραμένει χαμηλή. Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν με επιτυχία, η προοπτική επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας γίνεται πιο απτή. Οι επενδυτές είναι πιθανότερο να στραφούν σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Όσες ευνοήθηκαν από τις συνθήκες «μένουμε σπίτι» (δηλαδή, οι κλάδοι που άνθησαν στη διάρκεια του lockdown) πιθανότατα θα χάσουν την αίγλη τους. Οι επενδυτές μετοχών θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση και ειδικότερα για μεγαλύτερες διακυμάνσεις του πληθωρισμού. Στο παρελθόν, η αυξημένη αστάθεια του πληθωρισμού είχε ανασταλτική επίδραση στην αποτίμηση των μετοχών. Οι εταιρείες με υψηλή τιμολογιακή ισχύ αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει την επίδραση αυτή χάρη στα βελτιωμένα κέρδη. Μακροπρόθεσμα, το θέμα της βιωσιμότητας δεν μπορεί πλέον να αγνοείται στο πλαίσιο οποιασδήποτε επενδυτικής απόφασης. Οι επενδυτές θα ήταν συνετό να ενσωματώσουν στις επενδυτικές αποφάσεις τους κριτήρια ESG.

Κρατικά ομόλογα

Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αρχικά αυξήθηκαν χάρη στις ομαλότερες προσδοκίες πληθωρισμού (ανοδικός πληθωρισμός νεκρού σημείου), οι πραγματικές αποδόσεις αυξήθηκαν πρόσφατα. Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων ζητούν πάλι ελαφρώς υψηλότερη αποζημίωση για τους κινδύνους επιτοκίου (διαφορές αποδόσεων).

Ωστόσο, συνολικά, οι αποδόσεις ΗΠΑ. είναι ακόμα σε ιστορικό χαμηλό και ευάλωτες στο σενάριο ταχείας επανεκκίνησης της οικονομίας και μεγαλύτερων πληθωριστικών διακυμάνσεων. Εντούτοις, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον από μια υπερβολικά ταχεία και δριμεία επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης. Πιθανότατα θα παρέμβουν για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, και όχι μόνο λεκτικά. Οι κυκλικοί παράγοντες υποδεικνύουν τη συνέχιση ανοδικής τάσης στις καμπύλες απόδοσης των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ. και Ευρωζώνης.Τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα υποστηρίζονται από τις μαζικές αγορές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τα πρώτα βήματα προς μια κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, όπως το ταμείο ανάκαμψης. Σε αυτό συνέβαλε ο σχηματισμός νέας μετριοπαθούς κυβέρνησης στην Ιταλία, παρά την τρέχουσα υποτονική εγχώρια οικονομία στην περιοχή.

Εταιρικά ομόλογα

Το θεμελιώδες περιβάλλον για τα εταιρικά ομόλογα (υψηλότερης ή χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης, επενδυτικού βαθμού ή υψηλής απόδοσης) μπορεί να χαλαρώσει σταδιακά στη διάρκεια του έτους. Όσο βελτιώνεται και πλησιάζει η προοπτική επαναλειτουργίας, τόσο ευνοϊκότερη είναι η αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων. Τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού επωφελούνται από τις μεγάλης κλίμακας αγορές των κεντρικών τραπεζών, αλλά θα πληγούν περισσότερο εξαιτίας των ανοδικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Το «κυνήγι των αποδόσεων» μάλλον θα συνεχίσει να ωφελεί τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών, είτε σε τοπικό νόμισμα είτε σε σκληρό νόμισμα όπως το δολάριο ΗΠΑ. Από οικονομική άποψη, οι ασιατικές αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερα ισχυρή απόδοση. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν για τις χώρες εξαγωγών εμπορευμάτων.

Νομίσματα

Καθώς η διάθεση ανάληψης κινδύνου αυξάνεται και η παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύεται, η ελαφρά υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ θα συνεχιστεί. Η υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ πρόσφατα αναχαιτίστηκε ελαφρώς επειδή οι ΗΠΑ παρουσίασαν πολύ καλύτερη οικονομική δυναμική και, μετά τη μέτρια αύξηση των πραγματικών επιτοκίων της χώρας, οι διαφορές των επιτοκίων ευνοούν και πάλι το δολάριο έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων. Ωστόσο, η νομισματική πολιτική της Fed παραμένει πολύ πιο επεκτατική από ό,τι άλλων κεντρικών τραπεζών. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα πιθανόν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο έλλειμμα προϋπολογισμού των ΗΠΑ και να πυροδοτήσουν τον εγχώριο πληθωρισμό, δύο ιστορικά αρνητικούς παράγοντες για το νόμισμα. Γενικά, συνιστάται η μέτρια μείωση των τοποθετήσεων σε δολάρια ΗΠΑ. Με τις ανοδικές τιμές των εμπορευμάτων, νομίσματα όπως η κορώνα Νορβηγίας και το δολάριο Αυστραλίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η λίρα Αγγλίας ανατιμήθηκε πρόσφατα χάρη στην ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών στο Η.Β. και στο μειωμένο ενδεχόμενο υιοθέτησης αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Παρόλα αυτά, η λίρα είναι μέτρια υποτιμημένη και μπορεί να δεχτεί πάλι πιέσεις στη διάρκεια του έτους από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του Brexit.

Εμπορεύματα

Πολλά εμπορεύματα επωφελήθηκαν τελευταία από το περιβάλλον αναθέρμανσης, ιδίως τα βιομηχανικά μέταλλα. Ιδιαίτερα ο χαλκός επωφελείται από την υψηλή ζήτηση στην Κίνα, τις περιστασιακές διακοπές εφοδιασμού και τον διαρθρωτικό ενθουσιασμό για αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου με το άνοιγμα των εθνικών οικονομιών οδήγησαν πρόσφατα σε ράλι τιμών, το οποίο εντάθηκε από το κύμα ψύχους που έπληξε ορισμένες περιοχές εξόρυξης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο διευρυμένος OPEC αναμένει μάλλον αργή ανάκαμψη της ζήτησης, εξαιτίας των παρατεταμένων lockdown εντός και εκτός Ευρώπης. Παράλληλα, όσον αφορά την προσφορά, μεμονωμένες χώρες (μεταξύ άλλων, η Λιβύη και το Ιράν) αυξάνουν τους όγκους παραγωγής τους. Αντίθετα, ο χρυσός υπέστη πλήγμα από τη μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης κινδύνων των επενδυτών. Ωστόσο, υπό συνθήκες αβέβαιου πληθωρισμού, θα μπορούσε να επανακάμψει στη διάρκεια του έτους. Η εξασθένηση του δολαρίου ΗΠΑ ευνοεί τις τιμές εμπορευμάτων, τα οποία διακινούνται σε δολάρια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street