Με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο αναρρώνει η βρετανική οικονομία από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, λόγω και του επιτυχημένου εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή έχει φουντώσει την ανησυχία στην αγορά για την πιθανότητα η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να βάλει στο τραπέζι ή ακόμη και να δρομολογήσει άμεσα περικοπή του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης.

Πραγματικά, τα… στοιχήματα για την έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης της BoE, την Πέμπτη, «πέφτουν» βροχή. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η Τράπεζα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο μέτωπο της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως και τα μέτρα στήριξης της αγοράς, αν και προφανώς οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα συζητηθούν εκτενώς από το συμβούλιο.

Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν πως μια (δυσάρεστη) έκπληξη δεν μπορεί να αποκλειστεί, όχι αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων, όσο κυρίως το μέτωπο του βρετανικού QE, με μια πιθανή μείωση στο ύψους 150 δισ. στερλίνων πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι αλλαγές δεν δρομολογηθούν άμεσα, το tapering… πλησιάζει, δεδομένης της θεαματικής βελτίωσης του οικονομικού τοπίου, όπως θα επιβεβαιώσουν και τα νέα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η BoE.

Συγκεκριμένα, το νέο οικονομικό report της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων, καθώς η βρετανική οικονομία δείχνει να έχει αφήσει πίσω της την κρίση της πανδημίας.

Η BoE, στην προηγούμενη έκθεση της, είχε κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης στο 5%, μετά την ύψους 9,8% βουτιά της περσινής χρονιάς, ωστόσο το σύνολο της αγοράς θεωρεί πλέον τα νούμερα αυτά παρωχημένα και κατώτερα των νέων δεδομένων που έχουν καλλιεργηθεί στην αγορά.

Ενδεικτικά, η Goldman Sachs, σε έκθεση της προ ημερών, τοποθέτησε τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 7,8%, ένα ποσοστό λίαν εντυπωσιακό που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Μάλιστα, αν το νούμερο αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο κυρίως η Ε.Ε. θα βρεθούν πολύ πίσω από τη βρετανική οικονομία, η οποία πέρα από την κρίση της πανδημίας είχε να αντιμετωπίσει και την κρίση της οριστικοποίησης του Brexit.

Παράγοντας κλειδί για την εξέλιξη αυτή στάθηκε το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, που έχει ήδη επιτρέψει την άρση των περιοριστικών μέτρων. Περίπου 34 εκατ. Βρετανοί έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και τουλάχιστον 13 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, αν και οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν για την πορεία της νέας ινδικής μετάλλαξης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή