Και το bonus, μια τραπεζική άδεια. Θα «πάει» μαζί με τα δάνεια και τις καταθέσεις του υπό κρατικό έλεγχο Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο εμπνευστής του σχεδίου της μεταφοράς δανείων και καταθέσεων σε μια νέα ανώνυμη εταιρεία που θα «προικισθεί» με μια τραπεζική άδεια και της εν συνεχεία, πώλησής της σε στρατηγικό επενδυτή Θόδωρος Σκυλακάκης κρατά το στόμα του κλειστό αναμένοντας να προσέλθει ένας εξειδικευμένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος που θα οργανώσει και θα φέρει σε πέρας την όλη διαδικασία.  Σε αυτήν αναμένεται να σπεύσουν να συμμετάσχουν τράπεζες (παλαιές και νέες) αλλά και πληθώρα funds από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν και υπάρχει χρόνος αρκετός πριν ληφθούν με την βοήθεια του συμβούλου οι τελικές αποφάσεις η «μπάλα» φαίνεται να παιχθεί σε ένα προνομιακό πεδίο για τις τράπεζες. Θα επανέλθουμε…

————————————————-

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν και παραμένει θεσμικός. Και οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Κι όποιος αμφιβάλλει, θα έπρεπε να είναι από μια μεριά το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο Μαξίμου, όταν ο καθηγητής Τσιόρδας συνόδευσε τον Ισραηλινό καθηγητή Ιατρικής Nadir Arber, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ.

Η συνομιλία τους ήταν εγκάρδια. Όπως είναι πάντα η συνομιλία δύο ανδρών που η σχέση τους χαρακτηρίζεται από τη θέρμη της εμπιστοσύνης. Μαζί ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

————————————————-

Εκλεκτοί φίλοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στην υπόθεση του λιμανιού στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας έσπευσαν να με ενημερώσουν σχετικά με τους βασικούς φορείς της επένδυσης που προωθείται με τη σύμφωνη γνώμη δύο τραπεζών (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) που είχαν εδώ και χρόνια τον έλεγχο της εταιρείας ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ. Για την ιστορία του πράγματος, η τελευταία ελέγχεται από την ΑΠΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ που αποτελεί κοινοπραξία των δύο τραπεζών (Alpha Bank 71,08% και Τράπεζα Πειραιώς 28,92%).

Οι βασικοί φορείς της επένδυσης που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή είναι στελέχη από τον Όμιλο Archirodon (και όχι ο ίδιος ο όμιλος που διαθέτει πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία σε λιμενικές υποδομές), η A1 Yacht Trade Consortium και επενδυτικό fund από το Abu Dhabi.

Η πρόθεση των επενδυτών έτσι όπως αυτή καταγράφεται στη διαδικασία της πώλησης είναι η ανάπλαση του Αστακού ως τουριστικό λιμάνι για μεγάλα yachts με μια ευρεία γκάμα προσφερομένων υπηρεσιών.

—————————————————

Προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, να σημειώσω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας σαν τον Elon Musk, επιλέγει να επενδύσει στη χώρα μας. Ωστόσο, το δορυφορικό internet δεν έρχεται να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής,  τις οπτικές ίνες και το FTTH (Fiber To The Home), το 4G και το 5G, από τις οποίες καλύπτεται, και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες και αξιοπιστία, ο μέσος χρήστης στη χώρα μας.

H υπηρεσία δορυφορικού internet απευθύνεται σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Είναι το λεγόμενο internet απομακρυσμένων περιοχών. Αφορά δηλαδή σε δυσπρόσιτα σημεία ή σε γεωγραφικές περιοχές που δεν υπάρχει σταθερό δίκτυο ή δυνατότητα αξιοποίησης κινητού δικτύου για internet στον χώρο.

Αυτές οι περιοχές στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών με συνεχείς επενδύσεις έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Παράλληλα, προγράμματα της ίδιας της Πολιτείας όπως το rural broadband που ήδη παρέχει γρήγορο internet στα πλέον απομακρυσμενα χωριά της χώρας αλλά και το ultra fast broadband, το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, που αναμένεται να φέρει σύντομα υπερυψηλές ταχύτητες internet τουλάχιστον 100 Mbps σε πάνω από 800.000 σπίτια που σήμερα δεν καλύπτονται από οπτικές ίνες, καλύπτουν τις ανάγκες συνδεσιμότητας ακόμη περισσότερων σπιτιών και επιχειρήσεων που δεν χρειάζεται να καταφύγουν στην ειδική λύση του δορυφορικού internet.

Επιπλέον, είναι μια ακριβή υπηρεσία, καθώς υπολογίζεται ότι το μηνιαίο αντίτιμο της σύνδεσης μέσω Starlink (η εταιρεία του Mask) θα ανέρχεται περίπου σε 100 δολάρια συν το κόστος του τερματικού εξοπλισμού, που υπολογίζεται στα 500 δολάρια. Και όλα αυτά, με ταχύτητες downlink και uplink που περιμένουμε να δούμε στην πράξη ποιες θα είναι στην πραγματικότητα και πόσο θα επηρεάζονται από τον καιρό (όπως συμβαίνει με όλες τις δορυφορικές υπηρεσίες).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα προσφέρουν ήδη αντίστοιχες λύσεις δορυφορικού internet, τόσο ο Όμιλος ΟΤΕ, που διαθέτει υπερσύγχρονες δορυφορικές εγκαταστάσεις στις Θερμοπύλες και τη Νεμέα και παρέχει 100% πανελλαδική κάλυψη και δωρεάν εξοπλισμό, όσο και η Forthnet. Άρα το κοινό που θα απευθυνθεί – όταν είναι έτοιμη για εμπορική διάθεση των προϊόντων της – η Starlink είναι ακόμη πιο περιορισμένο.

——————————————————-

Πόσοι εμβολιασμοί θα έχουν γίνει μέχρι το τέλος Μαΐου; Ο ανομολόγητος κυβερνητικός στόχος είναι να έχουμε φτάσει στα 5 εκατομμύρια, από 3 εκατομμύρια που είμαστε σήμερα. Φιλόδοξος; Μπορεί, αν και τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολίου της J&J, που ως γνωστόν είναι μονοδοσικό. Αν δεν μπουν εμπόδια «από έξω», τότε θα αποδειχθεί ρεαλιστικός.

——————————————————–

Όποιος έχει τη δυνατότητα να βγάλει από τον τραπεζικό του λογαριασμό από 80 έως 120 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον ας αναζητήσει ένα μικρών σχετικά διαστάσεων έργο του διαχρονικού Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ) που βγαίνει στη δημοπρασία του οίκου Bonhams, την Greek Sale που γίνεται στο Παρίσι στις 19 Μαΐου 2021.

———————————————————

Μαθαίνω εξ εγκύρων πηγών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε πρόσφατα στο γραφείο του, στο Μαξίμου, τον καθηγητή, πρώην υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο τελευταίος προορίζεται για νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Μπορεί ακόμα να μην έχει κριθεί οριστικά η «αναμέτρηση» των προσώπων, όμως, φαβορί όντως παραμένει ο (και) πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μιας και είμαστε σε περιβάλλον Μαξίμου, να σας μεταφέρω και άλλη μια πληροφορία. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, του ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ, επισκέφθηκε πρόσφατα το Μέγαρο, αλλά δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

Ο πρωτότοκος της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη είχε όμως χρήσιμες επαφές. Τα θέματα πολλά. Στην εταιρεία πετρελαιοειδών υπάρχει δυσαρέσκεια, παραδείγματος χάριν, για την αργή εξέλιξη του διαγωνισμού που αφορά στην ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι η οποία καθυστέρηση έχει σημειωθεί σε αυτό το μέτωπο, είναι πρόσκαιρη. Κι ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει γρήγορα, αμέσως μόλις κλείσουν οι δικαστικές εκκρεμότητες που έχει η εταιρία. Και τότε, θα κριθούν όλα.

——————————————————-

Ένα από τα βασικά προϊόντα της φίρμας Three Cents που ξεκίνησε από τις μπάρες που πρόσφεραν δροσιστικά cocktails στο κέντρο της Αθήνας το 2014 είχε την τιμητική του στους εμβληματικούς The Times του Λονδίνου. Η δημοφιλής Pink grapefruit soda ήταν η αγαπημένη επιλογή του bartender συνοδεύοντας την απαραίτητη τεκίλα στο προτεινόμενο cocktail του καλοκαιριού. Η ελληνική καταγωγής σόδα που κάνει μια απόλυτα επιτυχημένη διεθνή καριέρα ελέγχεται από το επενδυτικό fund Virtus International Partners, με την προβεβλημένη παρουσία του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, το Virtus κατέχει το 51 % των μετοχών της εταιρείας με τις πολύχρωμες φυσαλίδες.

——————————————————-

Δεν γνωρίζω πόσοι αμερικανοί τουρίστες θα έλθουν, τελικά, φέτος στην Ελλάδα για διακοπές. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι θα έχουν τα Μέσα να το κάνουν. Το καλοκαίρι εννιά αμερικανικές εταιρίες θα κάνουν απευθείας πτήσεις από και προς Αθήνα. Αριθμός – ρεκόρ ακόμα και για τα προ πανδημίας επίπεδα. Αλλά, επαναλαμβάνουμε: Το θέμα είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν, όχι πόσο αεροπορικές θα πετούν στα μέρη μας…

——————————————————-

Τι φοβίζει περισσότερο αυτή τη στιγμή το πρωθυπουργικό γραφείο αναφορικά με την επόμενη μέρα της κοινωνίας και ειδικά της μεσαίας τάξης; Το εξάμηνο που θα μεσολαβήσει από το άνοιγμα της οικονομίας ως την οριστικοποίηση της εικόνας στην αγορά. Πρόκειται για μια γκρίζα, αχαρτογράφητη περιοχή, όπως λένε. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσα από τα καταστήματα που θα ανοίξουν μετά την καραντίνα, θα αντέξουν για πάνω από έξι μήνες. Διάστημα κατά το οποίο θα ξεστοκάρουν το εμπόρευμά τους. Μετά, όμως, τι θα γίνει; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Θα αρχίσουν τα λουκέτα;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η έκπληξη από τις κατοικίες της Lamda στο Ελληνικό, το σχέδιο της BEAT για την ηλεκτροκίνηση, οι επισκέψεις των επενδυτών στα Λιμάνια και το άδηλο μέλλον της ΕΑΒ
Inside Stories |

Η έκπληξη από τις κατοικίες της Lamda στο Ελληνικό, το σχέδιο της BEAT για την ηλεκτροκίνηση, οι επισκέψεις των επενδυτών στα Λιμάνια και το άδηλο μέλλον της ΕΑΒ

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να γίνει το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μεταβίβαση του 100% των μετόχων της  εταιρείας Ελληνικό ΑΕ.

Oι 8 για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB, η υπέρβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γεννήτορας εταιρειών spin off και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου
Inside Stories |

Oι 8 για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB, η υπέρβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γεννήτορας εταιρειών spin off και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Οκτώ από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας θα συμμετέχουν ενεργά σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις στη διεκδίκηση ενός από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. 

Ο «φθινοπωρινός» Μπλίνκεν και ο αμετακίνητος Πάιατ, τα σχεδόν άγνωστα αρτικόλεξα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και το εργαλείο των ΣΔΙΤ  για το Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Ο «φθινοπωρινός» Μπλίνκεν και ο αμετακίνητος Πάιατ, τα σχεδόν άγνωστα αρτικόλεξα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και το εργαλείο των ΣΔΙΤ  για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Το «φράγμα», οι Κασσάνδρες και η θεωρία του ελατηρίου αλλά και η «Επιθεώρηση Εργασίας» συν την ψηφιακή κάρτα!
Inside Stories |

Το «φράγμα», οι Κασσάνδρες και η θεωρία του ελατηρίου αλλά και η «Επιθεώρηση Εργασίας» συν την ψηφιακή κάρτα!

Στις μέρες μας οι ειδήσεις έρχονται από τα social media – από αναρτήσεις στο facbook ή το Linkedin. Και μάλιστα, από πρώτο χέρι. Τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Η Τεχεράνη 2 στην Αθήνα, τα ραντεβού χωρίς call center και τα νέα πρόσωπα στον Όμιλο Ιντεάλ
Inside Stories |

Η Τεχεράνη 2 στην Αθήνα, τα ραντεβού χωρίς call center και τα νέα πρόσωπα στον Όμιλο Ιντεάλ

Όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν επί ελληνικού εδάφους τα γυρίσματα της 2ης σεζόν της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς - spy thriller, για τους μυημένους- Tehran που θα είναι και πάλι διαθέσιμη στη πλατφόρμα της Apple TV+.  

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και το Δέλτα του Αξιού, ο ανταποκριτής της Die Welt, ο Κώστας Σκρέκας και τα λεφτά από την ΕΤΕπ
Inside Stories |

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και το Δέλτα του Αξιού, ο ανταποκριτής της Die Welt, ο Κώστας Σκρέκας και τα λεφτά από την ΕΤΕπ

Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν 10 ή 12 χρόνια ότι η Ελλάδα θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση και η Γερμανία, το ακριβώς αντίθετο; Μην το ψάχνετε, ουδείς! Ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά του.

Τα καλά νέα από το Ελληνικό, ο νέος ρόλος και τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ, τα βραβεία των startups και ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά
Inside Stories |

Τα καλά νέα από το Ελληνικό, ο νέος ρόλος και τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ, τα βραβεία των startups και ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά

Τι άλλο θέλετε; Μέχρι και σημαιούλες των πρώτων πέντε χωρών που τα εθνικά σχέδια τους για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα περνούν την αξιολόγηση καθώς ανταποκρίνονται σε όλα τα ζητούμενα έβαλε στο σχετικό tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ονομαστικές ψηφοφορίες για το Εργασιακό, το φλερτ της Nova για τη Wind και τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν
Inside Stories |

Ονομαστικές ψηφοφορίες για το Εργασιακό, το φλερτ της Nova για τη Wind και τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν

Το Εργασιακό ψηφίζεται σήμερα. Πρόκειται, όπως επιμένουν να τονίζουν κυβερνητικές πηγές, για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση, για ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80.

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται
Inside Stories |

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται

Μια μεγάλη ευκαιρία αποτελεί για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η δυνατότητα που της δίνεται για να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού ελέγχου της στην κοινοπραξία με την Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) – κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συγκροτήματος καζίνο στο Ελληνικό.