Πριν καν συσταθεί στο πλαίσιο του ΤΑΙΠΕΔ η νέα γενική διεύθυνση για την ωρίμανση των projects άναψαν… φωτιές σε αρκετά υπουργικά γραφεία.

Και αυτό γιατί οι αρμοδιότητες της γενικής διεύθυνσης – που θα βρεθεί κάτω από τον νέο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Πάνου Σταμπουλίδη, ο οποίος σήμερα είναι γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων- θα φθάνουν με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων μέχρι και τη διαμόρφωση του περιεχομένου και τη δημοσίευση των τευχών του διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση θα είναι αυστηρά τεχνοκρατική και θα στοχεύει στην επιτάχυνση αλλά και στην πληρότητα της όλης διαδικασίας. Για να είμαι μαζί σας απολύτως ειλικρινής δεν θα έβαζα και το χέρι μου στη φωτιά ότι όλα θα εξελιχθούν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο των εμπνευστών.

——————————————-

Η Εθνική Τράπεζα αναμένει τον νέο της πρόεδρο – που όλα δείχνουν για το πόστο τον πρώην υπουργό καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη – αλλά όλα δείχνουν, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πως κόβει ταχύτητα για την έκδοση ομολόγου. Η έκδοση, όπως επισημαίνεται, από τα κεντρικά της Αιόλου, πηγαίνει για το φθινόπωρο στη καλύτερη περίπτωση. Το μήνυμα που έρχεται προς μετόχους και επενδυτές, είναι ένα και μόνο: Δεν βιαζόμαστε!

Σε κάθε περίπτωση μιας και το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από απίστευτη ρευστότητα και εκρηκτικές εξελίξεις σκέφτομαι να σας κρατώ ενήμερους σε τακτική βάση. Βλέπετε, τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς…

——————————-

Είδα μια ανάρτηση του πρώην γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ και νυν διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης για την ολοκλήρωση της κατασκευής και του έργου ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας.

Διαβάζω: «Μετά τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κεντρική  Μακεδονία (Σέρρες), η Δυτική Ελλάδα αποκτά την 4η σύγχρονη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων: Ήταν έργα ΣΔΙΤ.

Πραγματικά υπερήφανος που κατά τη δεκαετή παρουσία μου ως επικεφαλής των ΣΔΙΤ ωρίμασαν, συμβασιοποιήθηκαν, ολοκληρώθηκαν σημαντικά περιβαλλοντικά έργα σε έναν τομέα που είμασταν από τους τελευταίους της Ευρώπης».

Και η ανάρτηση με οδήγησε στον διαγωνισμό για το έργο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του ΔΠΘ με συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», και προϋπολογισμό 107,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που προβλέπεται να αλλάξει τη μορφή του περιφερειακού πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Τα αποτελέσματα θα είχαν βγει και θα είχαν ανακοινωθεί αν στο μεταξύ δεν ερχόταν η αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες προμήθειες. Η αξιολόγηση, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω από έγκυρα χείλη, είχε ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τη διαδικασία του ελέγχου των φακέλων θα περνούσαν στην επόμενη φάση – εκείνη των τελικών δεσμευτικών οικονομικών προσφορών- οι 5 από τους 7. Δεν θέλω να υποκύψω στον πειρασμό και να αποκαλύπτω ονόματα και διευθύνσεις αλλά στη τελική 5αδα θα ήταν όλοι οι συνήθεις ύποπτοι.

Υπενθυμίζω πως οι 7 που «ανέβηκαν» στη Θράκη για να συμμετέχουν στο διαγωνισμό ήταν: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ARCHRODON GROUP NV,ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε., ΑΒΑΞ Α.Ε.,ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.

————————————————-

Το πανάκριβο νομικό γραφείο που είχε προσλάβει η τουρκική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον για να προωθήσει τα συμφέροντα της, με αφορμή την ιστορία της προμήθειας των F-35, αποδείχθηκε τελικώς φούσκα. Η πρόσληψη είχε γίνει αμέσως μετά την εκλογική ήττα Τραμπ κι ενόψει των αρνητικών εξελίξεων που θα επέρχονταν. Κι επήλθαν.

Τώρα, η τουρκική μητέρα των μαχών επί αμερικανικού εδάφους μετατίθεται στην έκβαση της υπόθεσης που αφορά στην Halkbank (η δίκη ξεκίνησε). Κι αυτό γιατί σ´ αυτήν εμπλέκεται προσωπικά ο Ερντογάν, μέσω του γαμπρού του. Αν κι αυτή «στραβώσει», τότε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα μπουν πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά.

—————————————————

Ενδεχομένως θα διαβάσατε για την κυβερνητική πρωτοβουλία για την δημιουργία της  υπηρεσίας «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)» που παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και άρχισε να λειτουργεί την ίδια μέρα.

Διαβάζω σε σχετική ανακοίνωση: «Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet να αποφύγουν τη φυσική επίσκεψη στην τράπεζα και να κερδίσουν χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν μόνοι τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν και να επικαιροποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για δικαιολογητικά σχετικά με φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και στοιχεία πιστοποίησης ταυτότητας και επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, αυτή η διαδικασία απαιτούσε αυτοπρόσωπη παρουσία στα καταστήματα των τραπεζών, υποβολή στοιχείων σε έγχαρτη μορφή καθώς επίσης και ταλαιπωρία του πελάτη προκειμένου να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά».

Η δική μου συνεισφορά έχει να κάνει με τα πρακτικά αυτής της νέας υπηρεσίας. Η τράπεζα και μόνο όσοι είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό θα μπορούν να «βλέπουν» το δηλωμένο και φορολογημένο εισόδημα μου και τίποτα παραπάνω από την συνολική περιουσιακή μου κατάσταση. Το ίδιο θα συμβαίνει και με μικρές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα αν ζητείται το πατρώνυμο μου, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος στη καρτέλα της νέας αυτοματοποιημένης υπηρεσίας θα «βλέπει» μόνο το όνομα του πατέρα μου αλλά όχι τα στοιχεία καταγωγής μου ή την εθνικότητα μου.

Με λίγα λόγια, η αυτοματοποίηση και το πέρασμα από το χαρτί στην πληροφορία σημαίνει και την αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

——————————————————-

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναβληθεί γι’ αργότερα η κατάθεση και ψήφιση του νέου εργασιακού – ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί όσο κι όπου πρέπει για να περάσει τη μεταρρύθμιση. Και προτιμά ό,τι είναι να γίνει, να λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Για ευνόητους λόγους.

Την απόφαση ενίσχυσε ακόμα περισσότερο η πρόσφατη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Εκεί ο Στουρνάρας είπε στον Μητσοτάκη ότι αν μέσα στον επόμενο χρόνο γίνουν γενναία μεταρρυθμιστικά βήματα, η ανταποδοτικότητα για την οικονομία από το εξωτερικό, θα είναι απίστευτη

Το γεγονός ότι η S&P αναβάθμισε την χώρα χωρίς να το περιμένει κανείς, σχεδόν από το πουθενά, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Όπως και το ότι όποτε αποφασίσει να βγει στις αγορές για να μαζέψει λεφτά, σχηματίζεται «ουρά» για να της δανείσουν. Με σχεδόν μηδενικό κόστος.

———————————————————-

Υπάρχει κάποιο στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα; Όχι, είναι η απάντηση που δίνεται ακόμα κι από πηγές που σχολιάζουν κριτικά πολλές από τις κινήσεις του. Ο πρόεδρος επιτρέπει σε κάποιους «να σηκώνουν κεφάλι», μέχρι του σημείου που θέλει ο ίδιος. Ακόμη και η αγαπητή Έφη Αχτσιόγλου, που για πολλούς θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη μέρα. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, αργά αλλά σταθερά. Και το φάντασμα του αναχωρητή συντρόφου Ιγκλέσιας (από το αδελφό κόμμα των PODEMOS), θα πλανάται ολοένα και πιο συχνά πάνω από την Κουμουνδούρου και τον πρόεδρο Αλέξη…

———————————————–

Το καλύτερο, το άφησα για το τέλος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για το αν θα κάνει ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός; Η απάντηση είναι «όχι τώρα». Ενδεχομένως, κάποια στιγμή το φθινόπωρο, αλλά και πάλι ο ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένης κλίμακας. Δηλαδή, θα λειτουργήσει διορθωτικά. Και μπορεί οι εισηγήσεις που γίνονται στον Μητσοτάκη είναι να επιταχύνει τις αλλαγές (ενδεχομένως για τις αρχές καλοκαιριού), ωστόσο και εκείνος ούτε που το συζητά.

Και με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τι γίνεται; Ο πρωθυπουργός δεν το σκέφτεται καν – έχει μπροστά του καθαρό ωφέλιμο χρόνο. Και όπως επισημαίνει συνεργάτης του τα σενάρια για φθινοπωρινή προσφυγή στη κάλπη είναι απλά αστειότητες!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η έκπληξη από τις κατοικίες της Lamda στο Ελληνικό, το σχέδιο της BEAT για την ηλεκτροκίνηση, οι επισκέψεις των επενδυτών στα Λιμάνια και το άδηλο μέλλον της ΕΑΒ
Inside Stories |

Η έκπληξη από τις κατοικίες της Lamda στο Ελληνικό, το σχέδιο της BEAT για την ηλεκτροκίνηση, οι επισκέψεις των επενδυτών στα Λιμάνια και το άδηλο μέλλον της ΕΑΒ

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να γίνει το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μεταβίβαση του 100% των μετόχων της  εταιρείας Ελληνικό ΑΕ.

Oι 8 για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB, η υπέρβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γεννήτορας εταιρειών spin off και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου
Inside Stories |

Oι 8 για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB, η υπέρβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γεννήτορας εταιρειών spin off και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Οκτώ από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας θα συμμετέχουν ενεργά σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις στη διεκδίκηση ενός από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. 

Ο «φθινοπωρινός» Μπλίνκεν και ο αμετακίνητος Πάιατ, τα σχεδόν άγνωστα αρτικόλεξα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και το εργαλείο των ΣΔΙΤ  για το Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Ο «φθινοπωρινός» Μπλίνκεν και ο αμετακίνητος Πάιατ, τα σχεδόν άγνωστα αρτικόλεξα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και το εργαλείο των ΣΔΙΤ  για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Το «φράγμα», οι Κασσάνδρες και η θεωρία του ελατηρίου αλλά και η «Επιθεώρηση Εργασίας» συν την ψηφιακή κάρτα!
Inside Stories |

Το «φράγμα», οι Κασσάνδρες και η θεωρία του ελατηρίου αλλά και η «Επιθεώρηση Εργασίας» συν την ψηφιακή κάρτα!

Στις μέρες μας οι ειδήσεις έρχονται από τα social media – από αναρτήσεις στο facbook ή το Linkedin. Και μάλιστα, από πρώτο χέρι. Τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Η Τεχεράνη 2 στην Αθήνα, τα ραντεβού χωρίς call center και τα νέα πρόσωπα στον Όμιλο Ιντεάλ
Inside Stories |

Η Τεχεράνη 2 στην Αθήνα, τα ραντεβού χωρίς call center και τα νέα πρόσωπα στον Όμιλο Ιντεάλ

Όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν επί ελληνικού εδάφους τα γυρίσματα της 2ης σεζόν της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς - spy thriller, για τους μυημένους- Tehran που θα είναι και πάλι διαθέσιμη στη πλατφόρμα της Apple TV+.  

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και το Δέλτα του Αξιού, ο ανταποκριτής της Die Welt, ο Κώστας Σκρέκας και τα λεφτά από την ΕΤΕπ
Inside Stories |

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και το Δέλτα του Αξιού, ο ανταποκριτής της Die Welt, ο Κώστας Σκρέκας και τα λεφτά από την ΕΤΕπ

Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν 10 ή 12 χρόνια ότι η Ελλάδα θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση και η Γερμανία, το ακριβώς αντίθετο; Μην το ψάχνετε, ουδείς! Ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά του.

Τα καλά νέα από το Ελληνικό, ο νέος ρόλος και τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ, τα βραβεία των startups και ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά
Inside Stories |

Τα καλά νέα από το Ελληνικό, ο νέος ρόλος και τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ, τα βραβεία των startups και ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά

Τι άλλο θέλετε; Μέχρι και σημαιούλες των πρώτων πέντε χωρών που τα εθνικά σχέδια τους για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα περνούν την αξιολόγηση καθώς ανταποκρίνονται σε όλα τα ζητούμενα έβαλε στο σχετικό tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ονομαστικές ψηφοφορίες για το Εργασιακό, το φλερτ της Nova για τη Wind και τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν
Inside Stories |

Ονομαστικές ψηφοφορίες για το Εργασιακό, το φλερτ της Nova για τη Wind και τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν

Το Εργασιακό ψηφίζεται σήμερα. Πρόκειται, όπως επιμένουν να τονίζουν κυβερνητικές πηγές, για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση, για ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80.

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται
Inside Stories |

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται

Μια μεγάλη ευκαιρία αποτελεί για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η δυνατότητα που της δίνεται για να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού ελέγχου της στην κοινοπραξία με την Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) – κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συγκροτήματος καζίνο στο Ελληνικό.