Στις επιδράσεις της ψηφιοποίησης στη δημόσια ζωή, στην ανάγκη άμβλυνσης της γραφειοκρατίας αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που διεξήχθη διαδικτυακά τη Δευτέρα με θέμα «Η ψηφιοποίηση και η μεταβαλλόμενη δημόσια σφαίρα – κίνδυνοι και ευκαιρίες για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία», υπό την προεδρία του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε στην ομιλία του πως «η έκρηξη της ψηφιακής δυνατότητας είναι ταυτόχρονα ευλογία και απειλή για τη Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στην περίοδο της πανδημίας είπε πως «στην Ελλάδα αντιδράσαμε δυναμικά στην περίοδο αυτή των τελευταίων δεκαπέντε μηνών και υπήρξε επιτάχυνση της ψηφιακής μας δυνατότητας και στη Βουλή και στη Δημόσια Διοίκηση». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, «χαρακτηριστικά, το 2018 είχαμε δέκα εκατομμύρια συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, ενώ το 2020 είχαμε εκατό εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο. Αυτό αποδεικνύει την επιτάχυνση που προκάλεσε η ανάγκη της πανδημίας και είναι, βέβαια, καλό».

Επισημαίνοντας και τα αρνητικά σημεία, με κυριότερο την παραπληροφόρηση που διαχέεται στο διευρυμένο ακροατήριο των ψηφιακών μέσων, αλλά και την ευκολότερη παραβίαση ή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η άμυνα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην απόφαση που πρέπει να πάρουμε «να επιταχύνουμε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στο να μετατρέπουν τις αποφάσεις σε πράξεις».

«Εκεί πάσχουμε ως Δημοκρατίες –τόνισε– στην αποτελεσματικότητα, επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό, ευθυνόφοβο σύστημα παραγωγής πράξεων. Η απάντηση λοιπόν και στην παραπληροφόρηση και σε όλες αυτές τις παρενέργειες της μεγάλης επέκτασης των ψηφιακών μέσων είναι η ενίσχυση της Διοίκησης, η ενίσχυση της Εκτελεστικής Εξουσίας, και σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να μην έχουν αντίκρισμα ούτε τα fake news ούτε οποιασδήποτε μορφής παραπληροφόρηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας