Ο πόλεμος των ανακοινώσεων και οι αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης καλά κρατούν, λίγες ημέρες πριν την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας και άλλες ρυθμίσεις γύρω από το εργασιακό καθεστώς. (Το νομοσχέδιο πιθανότατα θα δοθεί – αύριο Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη – στη δημοσιότητα προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και πολίτες).

Εν τω μεταξύ, μετά το κείμενο με τα «επτά για fake news του ΣΥΡΙΖΑ» που «κατέγραφε και αντέκρουε» την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας, ήλθε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντίστοιχο κείμενο με τα «εννέα ψέματα της ΝΔ για το εργασιακό».

Η διαρκώς εντεινόμενη αντιπαράθεση δείχνει και το μέγεθος της σύγκρουσης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για το θέμα αυτό.

Στη συγκεκριμένη περίοδο ο Ο.Τ. σε μια προσπάθεια καταγραφής των θέσεων, παραθέτει αποσπάσματα από τις απόψεις των δύο πλευρών για κάθε θέμα, έτσι όπως καταγράφονται μέσα από τον «σφοδρό πόλεμο των ανακοινώσεων τους».

1. Καταργείται ή όχι το οκτάωρο

Κυβέρνηση

Το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο, και όλη η συζήτηση περί κατάργησής του είναι ανόητη. Αυτό θα φανεί από την ειδική διάταξη του νομοσχεδίου, η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ

Το νόμιμο ωράριο εργασίας δεν χρήζει καμίας επιπλέον κατοχύρωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ. Καθορίζεται ήδη από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Το πλήρες νόμιμο ωράριο του εργαζομένου ανέρχεται στις 40 ώρες την εβδομάδα, εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια και δεν επιτρέπεται με ατομική σύμβαση εργασίας, να καθορίζεται ανώτερο ωράριο απ’ αυτό. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει μόνο τον εαυτό της.

2. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Κυβέρνηση

Είναι νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια (νόμος 1892 του 1990). Ενώ υπάρχει και αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Ο νόμος αυτός ίσχυε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το 8ωρο, ίσχυε και επί διακυβέρνησής του σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o Παπαστράτος, η ΗΒΗ, κλπ.

Τι αλλάζει; με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, να εργαστούν περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα. Ή να πάρουν 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο, αντί να πάρουν 4 εβδομάδες άδεια. Αν λοιπόν ένας εργαζόμενος θέλει να δουλεύει λίγο περισσότερο για ορισμένες μέρες, ώστε να εργάζεται συνολικά 4 μέρες την εβδομάδα και να κάθεται τις Παρασκευές, ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα του το απαγορεύσει.

ΣΥΡΙΖΑ

Πράγματι, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ισχύει στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι o νόμος (ν.3986/2011) στην Ελλάδα, ακόμα, και κατά την περίοδο των μνημονίων, ουδέποτε προέβλεψε την ρύθμιση του χρόνου εργασίας (διευθέτηση), με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, αλλά αποκλειστικά με συλλογική συμφωνία, αναγνωρίζοντας την ανισότητα στην διαπραγματευτική ισχύ, ανάμεσα στον εργαζόμενο μόνο του και τον εργοδότη.

3. Υπερωρίες

Κυβέρνηση

Οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η βάση και για τους δύο μηχανισμούς ήταν και παραμένει το 8ωρο. Με τον ένα μηχανισμό (τις υπερωρίες) να δουλέψει παραπάνω ώρες για κάποιες μέρες και να τις πληρωθεί. Και με τον άλλο μηχανισμό (τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας) να δουλέψει παραπάνω για κάποιες μέρες και να παίρνει ως αντάλλαγμα ελεύθερες τις Παρασκευές (στην περίπτωση της 4ήμερης εργασίας) ή περισσότερα ρεπό ή παραπάνω άδειες σε περιόδους του χρόνου που επιθυμεί. Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι βασίζονται στις υπερωρίες για να στηρίξουν το εισόδημά τους και για αυτό τις διευρύνουμε – αυξάνουμε τις επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

ΣΥΡΙΖΑ

Με την κατακόρυφη αύξηση του πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους ένα απέραντο «ωκεανό» φτηνών υπερωριών. Ενώ με το υφιστάμενο πλαίσιο δίνεται προσαύξηση 40% στις υπερωρίες μέχρι τα ισχύοντα όρια, με τις νέες ρυθμίσεις, επεκτείνεται η χορήγηση μειωμένης προσαύξησης, για τους εργαζόμενους και άρα προκαλείται, ξεκάθαρη μείωση αποδοχών! Οι μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, θα μπορούν εύκολα και κυρίως φτηνά, να απασχολούν τους εργαζόμενους επιπλέον του ωραρίου τους, με ελάχιστο κόστος. Έτσι όχι απλά οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρο, αλλά και 12ώρο με μισθούς πείνας. Παράλληλα οι 1.000.000 άνεργοι της χώρας μάταια θα περιμένουν να προσληφθούν στις «καλά αμειβόμενες» θέσεις εργασίας που έταζε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά. Για ποιο λόγο να κάνει νέες προσλήψεις μια επιχείρηση, όταν έχει την δυνατότητα να υπερ – εκμεταλλεύεται νόμιμα, τους υπάρχοντες εργαζόμενους;

4. Απολύσεις

Κυβέρνηση

Σε αντίθεση με τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ οι απολύσεις δεν απελευθερώνονται. Αντιθέτως με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις. Υπάρχει ειδική διάταξη με ένα διευρυμένο κατάλογο σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν λοιπόν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης όπως: η πατρότητα (απαγορεύεται η απόλυσή του για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του), η άρνηση να προχωρήσει ο εργαζόμενος σε συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η άσκηση του δικαιώματος της αποσύνδεσης όταν απασχολείται με τηλεργασία. Πρόκειται περί ρυθμίσεων που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο εργασιακό καθεστώς.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 απελευθέρωσε τις απολύσεις με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης. Τώρα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους θεσπίζοντας την εναλλακτική «λύση» της αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, ο εργαζόμενος, χάνει το δικαίωμα στη θέση εργασίας του οριστικά και ο εργοδότης, υποχρεούται να καταβάλλει ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας (ως αστική ποινή), σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και μόνο, αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Σήμερα ο εργαζόμενος σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά και να απαιτήσει την επιστροφή του στη δουλειά.

5. Συνδικαλιστικό δικαίωμα και απεργία

Κυβέρνηση

Θεσπίζονται κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες. Αυτό άλλωστε είναι σε μεγάλο βαθμό αίτημα και των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Όλοι θυμόμαστε τα επεισόδια των ξυλοδαρμών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ήταν αποτέλεσμα ακριβώς της έλλειψης κανόνων για την αντιπροσωπευτικότητα, τη διαφάνεια και τον τρόπο που γίνονται οι ψηφοφορίες. Θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και την εξ αποστάσεως ψήφο στα συνδικάτα, με όλες τις δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες. Σκοπός της διάταξης είναι να μην αμφισβητείται η τήρηση του νόμου σε κάθε συνδικαλιστική ενέργεια. Ταυτοχρόνως θεσπίζεται η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά την διάρκεια της απεργίας. Για να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών. Εφαρμόζονται ρυθμίσεις οι οποίες ήδη ισχύουν σε άλλες προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.λπ.

ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τον αποκλεισμό των συνδικάτων από την συλλογικές συμβάσεις αν δεν τηρηθούν γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Επιχειρείται η χειραγώγηση και το φακέλωμα των συνδικάτων, η επιβολή της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, η ποινικοποίηση και ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας, ακόμα και με διώξεις απεργών, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις.

6. Εργασία κατά τις Κυριακές

Κυβέρνηση

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα καθεστώς περισσότερων απαγορεύσεων για την εργασία τις Κυριακές, σε σχέση με τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Απλώς, η Ελλάδα, ευθυγραμμιζόμενη με πρακτικές που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, προσθέτει στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα και καθιστούν εφικτή την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης -και όχι μόνο- τις Κυριακές και ορισμένους επιπρόσθετους κλάδους, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και τις εξωσχολικές δράσεις, τη μηχανογράφηση, τις εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν καθόλου αντίστοιχες με τις δικές μας απαγορεύσεις για τις Κυριακές, καθιστώντας την Ελλάδα τη χώρα με τη μεγαλύτερη προστασία τη κυριακάτικης αργίας μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση, καταργεί την κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα προβλέπει ότι, επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές, οι φαρμακαποθήκες, η εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”), τα κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) τα κέντρα δεδομένων (“datacenters”) κλπ. Επίσης η ρύθμιση θα προβλέπει ότι κατόπιν άδειας του ΣΕΠΕ δύναται να επιτραπεί, η λειτουργία και άλλων επιχειρήσεων και η απασχόληση του προσωπικού κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Παρά την εκπεφρασμένη διαφωνία και των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για άνοιγμα των επιχειρήσεων τις Κυριακές, η κυβέρνηση συνεχίζει να εξυπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, εφαρμόζοντας νέες αντικοινωνικές πολιτικές.

7. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο, διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα την καταγραφή του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, ούτως ώστε να μην «κλέβουν» οι εργοδότες τους εργαζόμενους, και αρά να τους πληρώνουν πλήρως τις υπερωρίες τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ένα πάγιο αίτημα των ίδιων των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για ένα ψηφιακό μηχανισμό που θα συνδέει τους εργαζόμενους μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους (ή του κινητού ή του τάμπλετ τους) με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ του Υπουργείου Εργασίας. Έτσι θα καταγράφονται αυτόματα και ηλεκτρονικά, και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τόσο η υπερωριακή απασχόληση, όσο και ο χρόνος εργασίας συνολικά, ενώ θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία και θα προστατεύεται ο εργαζόμενος από καταχρηστικές πρακτικές των εργοδοτών, αλλά και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό των «πονηρούληδων». Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες – βιομηχανία) και θα επεκταθεί το συντομότερο δυνατό σε όλο τον χώρο της εργασίας. Η θεσμοθέτηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και αποτελεί μία επανάσταση στο χώρο της εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την θέσπιση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερωρίας και της υπερεργασίας κατάφερε να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας που μέχρι τότε ούτε δηλώνονταν, ούτε πληρώνονταν. Κατάφερε δηλαδή περαιτέρω αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Η Νέα Δημοκρατία στον αντίποδα, υποβάθμισε το ΣΕΠΕ και ανέστειλε την προαναγγελία στην τροποποίηση ωραρίου και στις υπερωρίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες. Η πρώτη παρέμβαση που έκανε η ΝΔ στο υπουργείο Εργασίας ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων. Σήμερα για την ίδια παράβαση η ποινή θα ήταν 109.000 ευρώ. Η μείωση του ύψους των προστίμων μαζί με την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ έδωσε εξαρχής σήμα ότι η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική ανομία. Άρα ο μηχανισμός ελέγχου υπήρχε και η Νέα Δημοκρατία τον ξήλωσε. Οπότε για ποια διασφάλιση των εργαζομένων μιλάει; Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί λοιπόν να εμπνεύσει καμία εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στην κοινωνία ότι έχει την ειλικρινή πρόθεση να καταπολεμήσει την γενικευμένη αυθαιρεσία, που προκάλεσαν οι πολιτικές της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα