Η εταιρεία Faliron House, συμφερόντων ενός από τους γιους του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής της Disney + για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, από τα πρώτα βήματα του στα ταπεινά γηπεδάκια της παλαιάς γειτονιάς του, στα Σεπόλια– εκεί που ζούσε η πολυμελής οικογένειά του - μέχρι να κάνει πράξη το «άπιαστο» όνειρο του NBA.

Μάλιστα, η Faliron, όπως διαβάζω στο σχετικό ΦΕΚ, είναι και η νόμιμη δικαιούχος της κρατικής ενίσχυσης ως εκτελέστρια εταιρεία παραγωγής της ταινίας με τον τίτλο Greek Freak, την σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο  Akin Omotoso από την Νότια Αφρική.

Ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών ανέρχεται στο ποσό των 16.147.395 ευρώ και το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 40% του προϋπολογισμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, ήτοι στο ποσό των 6.458.958 ευρώ.  Στην περίπτωση της ταινίας της Disney + είχε εφαρμογή το πλέγμα των επενδυτικών κινήτρων που εφαρμόζει το ΕΚΟΜΕ για την παραγωγή εγχώριων και διεθνών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Και εδώ είχαμε επιστροφής χρημάτων – σε ποσοστό 40 %- για τις δαπάνες που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

Την απόφαση για την ένταξη της ταινίας στα κίνητρα του ΕΚΟΜΕ υπογράφει ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος μαζί τον πολιτικό του προϊστάμενο Κυριάκο Πιερρακάκη, βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο το πρωί στα γυρίσματα της ταινίας στο Αθλητικό Κέντρο Ζωγράφου.

————————–

Οι ζυμώσεις μετά το Πόρτο συνεχίζονται… Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν διπλωματικές πηγές οι κρίσιμες ημερομηνίες για την αξιολόγηση των πρώτων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου. Η πιθανότητα αυτή, όπως επιμένουν και πάλι διπλωματικές πηγές, χαρίζει χαμόγελα στην ελληνική πλευρά καθώς το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο είναι στην πρώτη 3αδα, μαζί με τους Πορτογάλους και τους Γερμανούς.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πολύ πιο κοντά και τις ημερομηνίες για να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία η προκαταβολή που τόσο, μα τόσο αναμένουμε…

————————–

Αλλά, μιας και πιάσαμε τα Ευρωπαϊκά, ας μην περάσει απαρατήρητη η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει μια πρώτη αλλά ουσιαστική επικοινωνία με τον Σλοβένο ομόλογο του, Γιάνεζ Γιάνσα. Η Σλοβενία αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία το 2ο εξάμηνο του 2021.

————————–

Πόσο υπολογίζεται το επιπλέον – πραγματικό – έσοδο των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στις δυο μεγάλες καραντίνες του 2020; Περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της αγοράς. Και το ποσό αυτό προκύπτει, από τις εκτιμήσεις, αυτή τη φορά για τις απώλειες που θα σημειωθούν με την επαναφορά σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι το ποσά αυτά δεν φθάνουν για να σωθούν αλυσίδες, όπως πίστευε η αγορά…

————————–

Μετά τα πρώτα πράσινα ομόλογα (ΔΕΗ, Mytilineos) έρχεται και το πρώτο ναυτιλιακό (Κωνσταντακόπουλος). Για την ακρίβεια, είναι απλώς θέμα χρόνου πλέον. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές. Άλλωστε, όλοι τρέχουν, με κάποιον τρόπο, να αντλήσουν ρευστότητα.

Τον δρόμο πάντως άνοιξε το ελληνικό δημόσιο. Βγήκε σε χρόνο d-t και με πενταετές τίτλο, ενώ προηγήθηκε τριακονταετές κι όλα δείχνουν ότι σύντομα θα υπάρξει κι άλλη έκδοση. Ο λόγος; Εκτός από άφθονο είναι και φθηνό το χρήμα.

————————–

Υπάρχει θέμα συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Μεταξύ συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων; Η απάντηση είναι: OXI. Αν γίνει οποιαδήποτε κίνηση, θα αφορά σε μικρομεσαίο, πιο περιφερειακό, επίπεδο. Ήδη κινήσεις στο παρασκήνιο γίνονται. Το θέμα είναι αν και πού θα καταλήξουν…

—————————

Επ’ αόριστον αναβάλλεται η υλοποίηση του σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία (και λειτουργία) δεύτερου ναύσταθμου για το Πολεμικό Ναυτικό, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Η απόφαση λήφθηκε πρόσφατα επειδή προέκυψαν αντικειμενικοί λόγοι. Ο σπουδαιότερος; Η κατασκευή του είναι πανάκριβη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια εγκαταλείπεται. Απλώς μετατίθεται για λίγο αργότερα, όταν βρεθούν τα λεφτά. Συνεπώς, η απόφαση δεν είναι οριστική.

————————–

Μπορεί ο ναύσταθμος στην Κρήτη να αναβάλλεται γι’ αργότερα, όμως, σύντομα, μια μεγάλη εργολαβία θα ξεκινήσει εντός των ορίων του στρατοπέδου «Παπάγου» στο Πεντάγωνο. Περί τίνος πρόκειται; Θα κτισθεί μια αυτόνομη νέα πτέρυγα, όπου θα εγκατασταθεί η ενιαία διακλαδική διοίκηση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Το σχέδιο είναι εμπνεύσεως του Α/ΓΕΕΘΑ, είναι (πολύ) φιλόδοξο και το κυριότερο, έχει πάρει την έγκριση του πρωθυπουργού. Ο Μητσοτάκης πείστηκε για την χρησιμότητα του κατά την τελευταία μεγάλη κρίση με τους Τούρκους.

————————–

Μια και βρισκόμαστε σε περιβάλλον Μαξίμου και Πενταγώνου, να σας ενημερώσουμε ακόμα ότι και στα δυο κέντρα εξουσίας, όπως και στο υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή, οργανώνονται κυρίως για δυο ημερομηνίες – ορόσημα: Α) 14 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας θα γίνει η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν κι ενδεχομένως Μπάιντεν – Μητσοτάκη και Ερντογάν – Μητσοτάκη Β) 24-25 Ιουνίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασισθεί ουσιαστική η τύχη της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρώπη (κυρώσεις, προενταξιακή φάση κλπ).

————————–

Επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο το όνομα της πρώην επιτρόπου Άννας Διαμαντοπούλου. Αυτή τη φορά, σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για υπουργικό αξίωμα σχετικό με την απορρόφηση των πόρων που θα προέρχονται από τα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

——————————-

Στην τελική ευθεία, όπως με πληροφορούν, έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά (και) της Kolios  από το αμερικανικό fund CVC Capital. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η κουβέντα τώρα αφορά στο ύψος των επισφαλειών της εταιρίας, που θα αναλάβει το CVC. Βλέπετε, η εταιρεία που έχει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς κουβαλάει εκείνη την… αμαρτία της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ.  Αν το deal ολοκληρωθεί, τότε το σχήμα που θα δημιουργηθεί στην γαλακτοκομική αγορά, θα είναι τριγωνικό: Vivartia – Δωδώνη – Kolios.

——————————

Κυκλοφορεί στην αγορά ότι ισραηλινό fund προσέγγισε την πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του ποσοστού τους στον όμιλο. Κι ότι η απάντησή τους ήταν αρνητική…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories