«Άγριο»… μαρκάρισμα από τους βρετανούς βουλευτές δέχτηκε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την κατάθεση του ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της βρετανικής Βουλής με θέμα το ρόλο του ως λομπίστα στην χρεοκοπημένη, πλέον Greensill Capital.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Τόρις προσπάθησε, μάταια, να ισχυριστεί πως η στήριξη που παρείχε στην προβολή του έργου της τραπεζικής εταιρείας δεν απόρρεε από προσωπικό όφελος, ήτοι την εργασιακή του σχέση με την Greensill, αλλά επειδή πράγματι πίστευε ότι η εταιρεία μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα και τον επιχειρηματικό κόσμο στα πρώτα στάδια της πανδημίας.

Θυμίζουμε πως ο Κάμερον ανέλαβε χρέη συμβούλου στην Greensill, ιδιοκτησίας του Αυστραλού Λεξ Γκρίνσιλ και πρώην συμβούλου του οικονομικού του επιτελείου, το 2018. Τον περασμένο Μάρτιο, ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις προσωπικές του επαφές, ώστε να διασφαλίσει τη συμμετοχή εταιρείας σε ένα από τα προγράμματα ευνοϊκής δανειοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Covid Corporate Financing Facility (CCFF). Επί μήνες δε, είχε έρθει σε επαφή με πληθώρα σημαντικών προσώπων. Το εν λόγω πρόγραμμα πρόσφερε έκτακτη ρευστότητα ύψους 37 δισ. λιρών, σε 107 επιχειρήσεις από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

H εταιρεία τελικά έμεινε εκτός προγράμματος και πολύ γρήγορα οδηγήθηκε σε κατάρρευση με τις δραστηριότητες της να μπαίνουν υπό το μικροσκόπιο και της ΕΚΤ.

Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση προφανώς επικεντρώθηκε στο ρόλο του Κάμερον, που έφερε σε δύσκολη θέση τους κυβερνώντες Τόρις και βέβαια επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το ακανθώδες θέμα της επιρροής που ασκούν πρώην ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής, τα οποία εισέρχονται στον ιδιωτικό τομέα και εκμεταλλεύονται τις διασυνδέσεις τους για τα νέα τους αφεντικά. Πόσο μάλλον, αν μιλάμε για έναν πρώην πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο κ. Κάμερον κατά την κατάθεση του αρνήθηκε να παρέχει πληροφορίες για το ύψος της αμοιβής του, αλλά και το είδος της, αν δηλαδή κατείχε μετοχές, επομένως είχε ακόμη μεγαλύτερο προσωπικό όφελος να ενισχύει την ενδυνάμωση της εταιρείας. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει πως λάμβανε ένα σημαντικό ποσό, περισσότερα χρήματα από την αμοιβή του ως πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει πάνω από την πρωθυπουργική αποζημίωση των 150.000 στερλίνων που λάμβανε όταν έφυγε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, το 2016, μετά τη νίκη του «Ναι» στην έξοδο από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που προκήρυξε για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή