Από τη νέα έκθεση της Goldman Sachs συγκράτησα με πολύ ενδιαφέρον τον τίτλο μιας ενότητας της: Small Economies, Old Challenges and New Opportunities. Σε απλά ελληνικά, Μικρές Οικονομίες, Παλιές Προκλήσεις και Νέες Δυνατότητες.

Η έκθεση επιχειρεί μια σύγκριση δύο οικονομιών της Ευρωζώνης – Ελλάδα και Πορτογαλία- μπροστά στην εποχή που διαμορφώνει η ύπαρξη και λειτουργία του επιταχυντή που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.  Η εκτίμηση για την επόμενη μέρα είναι θετική και η συμβολή των νέων πόρων στην αύξηση του ΑΕΠ καταλυτική. Μάλιστα, και αυτή η εκτίμηση έρχεται να επιβεβαιώσει την γενικευμένη αισιοδοξία για το αναπτυξιακό  boom καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον περίπου 7% έως το 2026.

—————————————————

Τελικά, οι μάσκες «δούλεψαν», συμβάλλοντας με αξιοσημείωτο τρόπο στα αποτελέσματα του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.  Μάλιστα, ο κλάδος που φέρει την επωνυμία Τεχνικά Υφάσματα (που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας) συνέβαλε στην κατά 50 % αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών κατά +64,6% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.  Με άλλα λόγια, η αυξημένη ζήτηση στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας διαμόρφωσαν τις επιδόσεις της περιόδου.

————————————————–

Στο 2005 επέστρεψε η χώρα σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των εσόδων από φόρους. Πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 42 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή και πριν από 15 χρόνια! Το αποτύπωμα της πανδημίας ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρό και σε αυτό το επίπεδο

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 (50 δισ. καθαρά), από το 2023 και βλέπουμε… Αν όλα πάνε καλά όμως (ανάπτυξη κλπ), τότε τα καθαρά φορολογικά έσοδα του 2024 θα κάνουν ρεκόρ εικοσαετίας: 52 δισ. ευρώ. Με βάση πάντα τις αναγωγές του οικονομικού επιτελείου.

————————————————–

Ένα ρεκόρ πέτυχε ο ΟΤΕ και έχει κάθε λόγο να το παρουσιάζει και να το προβάλλει. Το ρεκόρ έχει να κάνει με τον αριθμό του συνδέσεων υπηρεσιών οπτικής ίνας. Πιο συγκεκριμένα, ο  ΟΤΕ κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο με ρεκόρ στις καθαρές νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας, στις 60 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να σημειώνει πρόοδο έχοντας πλέον αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.

————————————————–

Μεγάλες και παραδοσιακές φίρμες της οδού Ερμού, γονάτισαν, λόγω κρίσης. Η πανδημία χτύπησε και τον πιο εμπορικό δρόμο της Ελλάδας. Στο μεταξύ, η ΙΚΕΑ αποφάσισε να επενδύσει περισσότερο στα μικρότερα μεγέθους καταστήματα, εκείνα στο κέντρο των πόλεων. Ξεκίνησε το πρώτο στον Πειραιά κι ετοιμάζεται τώρα αυτό της Αθήνας. Αυτή είναι η τάση διεθνώς, που ήρθε και στην Ελλάδα.

—————————————————

Η σταθερή πίεση που ασκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη του οικονομικού επιτελείου που με τον ένα ή άλλο τρόπο σχετίζονται με την πρόοδο επενδυτικών projects – ανάμεσα τους και εμβληματικά projects που λειτουργούν ως η εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητας- φαίνεται ότι στο τέλος αποδίδει αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αφήνεται στη τύχη του (να χαθεί ανάμεσα στους σκοτεινούς ή τους αδιέξοδους δρόμους της ελληνικής διοίκησης) αλλά εντοπίζονται πάντα οι αδύναμοι κρίκοι της κυβερνητικής λειτουργίας σε μια προσπάθεια να επιλύονται με νόμιμο και διαφανή τρόπο οι εκκρεμότητες συνδυάζοντας το δημόσιο συμφέρον και την προόδο των επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο όπως μαθαίνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να βρει λύση για να ξεμπλοκάρει συγκεκριμένη επένδυση. Θα σας ενημερώσω για τη συνέχεια.

—————————————————

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως για το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας Costamare Participations Plc για τα ομόλογα που πρόκειται να εκδώσει και να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό με την εγγύηση της Costamare Inc.

Η Costamare, συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, είναι εισηγμένη από το 2010 στη Wall Street με τη χρηματιστηριακή της αξία να κυμαίνεται στην περιοχή των 1,27 δισ. δολαρίων. Η διάθεση αναμένεται να γίνει στα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η εταιρεία που ελέγχει στόλο 82 μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, θα είναι η πρώτη μεγάλη ναυτιλιακή που εκδίδει χρεόγραφα στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, πως κατά καιρούς, όλοι οι πρόεδροι του Χρηματιστήριου της Αθήνας εδώ και μία 15ετία προσπαθούν να προσελκύσουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να εισαχθούν και στο ΧΑ κυρίως μέσω της διπλής εισαγωγής, καθώς οι περισσότερες είναι εισηγμένες στην Wall Street, ενώ υπήρξαν ιδέες για τη δημιουργία ΔΑΚ (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο) ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο ώστε να εκπροσωπείται στην εγχώρια αγορά και ο τομέας της ελληνικής οικονομίας που κυριαρχεί παγκοσμίως.

Η ιστορία λέει, πως κάποιες ναυτιλιακές ενδιαφέρθηκαν πραγματικά, αλλά υπήρξαν και κορυφαίοι εφοπλιστές που φέρεται να ανέφεραν στις Αρχές πως αν η μετοχή τους σημείωνε πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο και κάποιοι συντοπίτες τους γινόταν μέτοχοι δεν θα μπορούσε να πιουν ούτε καφέ ξανά στο χωριό τους…

———————————————-

Με ένα ποσό χαμηλότερο του προβλεπόμενου θα αποζημιωθεί η Fraport για τη ζημιά που υπέστη στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις καραντίνες λόγω πανδημίας. Αφού προηγηθούν νομοθετικά οι αναγκαίες τροποποιήσεις. Και κάπως έτσι κλείνει κι αυτή η εκκρεμότητα. Κατά μία εκδοχή, βάση της αρχικής σύμβασης, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν πάνω από 300 εκατομμύρια  ευρώ. Τελικώς βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν.

———————————————

Σε ένα σημείο συμφωνούν απόλυτα Μαξίμου και Τράπεζα της Ελλάδας: Οι ξένοι επενδυτές που περνούν την πόρτα τους το τελευταίο διάσημα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι (κι αποφασισμένοι) για την επόμενη μέρα (τους) στην χώρα μας. Και για αυτό είναι και πολύ συγκεκριμένοι σε όσα ρωτούν. Προκαλώντας ενίοτε εντύπωση για τις λεπτομέρειες που ξέρουν.

———————————————

Αρχές Ιουνίου θα κατατεθεί οριστικά προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νέο εργασιακό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Αφού συζητηθούν όλες οι πιθανές βελτιώσεις του μέσα στον Μάιο.

Η εντολή του Μαξίμου είναι: Προχωρήστε τώρα. Είναι και μια απάντηση σε όσου υποστηρίζουν ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

———————————————

Στη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής που συστάθηκε πρόσφατα θα στηριχθεί η κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών το Σεπτέμβριο. Η ίδια επιτροπή θα γνωμοδοτήσει και για αλλά πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα, απ´ ό,τι μας μεταφέρεται.

———————————————

Μια προσπάθεια να «κλαπεί» ένα μεγάλο μέρος της άλλοτε κραταιάς συνδικαλιστικής παράταξης ΠΑΣΚΕ και να… μετακομίσει από τη Χαριλάου Τρικούπη στην πλατεία Κουμουνδούρου εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι χωρίς ισχυρό συνδικαλιστικό βραχίονα δεν μπορούν να ελπίζουν σε πολλά, ενόψει και του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι παρατάξεις – ειδικά στις μέρες μας- δεν χτίζονται από το μηδέν για αυτό και οι αγνωνιώδεις προσπάθειες για μαζικές μεταγραφές αν δεν πετύχει η… μετακόμιση. Υπενθυμίζω ότι στην πορεία της Πρωτομαγιάς (εκείνη με το ΕΚΑ και την ΑΔΕΔΥ) ο Αλέξης Τσίπρας είχε σταθερά στο πλευρό του πρώην υπουργούς και μεγαλοστελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που έχουν αναλάβει ρόλο και ευθύνες στη …μετακόμιση των πράσινων συνδικαλιστών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Η έκπληξη από τις κατοικίες της Lamda στο Ελληνικό, το σχέδιο της BEAT για την ηλεκτροκίνηση, οι επισκέψεις των επενδυτών στα Λιμάνια και το άδηλο μέλλον της ΕΑΒ
Inside Stories |

Η έκπληξη από τις κατοικίες της Lamda στο Ελληνικό, το σχέδιο της BEAT για την ηλεκτροκίνηση, οι επισκέψεις των επενδυτών στα Λιμάνια και το άδηλο μέλλον της ΕΑΒ

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να γίνει το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μεταβίβαση του 100% των μετόχων της  εταιρείας Ελληνικό ΑΕ.

Oι 8 για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB, η υπέρβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γεννήτορας εταιρειών spin off και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου
Inside Stories |

Oι 8 για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB, η υπέρβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο γεννήτορας εταιρειών spin off και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Οκτώ από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας θα συμμετέχουν ενεργά σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις στη διεκδίκηση ενός από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. 

Ο «φθινοπωρινός» Μπλίνκεν και ο αμετακίνητος Πάιατ, τα σχεδόν άγνωστα αρτικόλεξα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και το εργαλείο των ΣΔΙΤ  για το Ταμείο Ανάκαμψης
Inside Stories |

Ο «φθινοπωρινός» Μπλίνκεν και ο αμετακίνητος Πάιατ, τα σχεδόν άγνωστα αρτικόλεξα ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και το εργαλείο των ΣΔΙΤ  για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Το «φράγμα», οι Κασσάνδρες και η θεωρία του ελατηρίου αλλά και η «Επιθεώρηση Εργασίας» συν την ψηφιακή κάρτα!
Inside Stories |

Το «φράγμα», οι Κασσάνδρες και η θεωρία του ελατηρίου αλλά και η «Επιθεώρηση Εργασίας» συν την ψηφιακή κάρτα!

Στις μέρες μας οι ειδήσεις έρχονται από τα social media – από αναρτήσεις στο facbook ή το Linkedin. Και μάλιστα, από πρώτο χέρι. Τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Η Τεχεράνη 2 στην Αθήνα, τα ραντεβού χωρίς call center και τα νέα πρόσωπα στον Όμιλο Ιντεάλ
Inside Stories |

Η Τεχεράνη 2 στην Αθήνα, τα ραντεβού χωρίς call center και τα νέα πρόσωπα στον Όμιλο Ιντεάλ

Όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν επί ελληνικού εδάφους τα γυρίσματα της 2ης σεζόν της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς - spy thriller, για τους μυημένους- Tehran που θα είναι και πάλι διαθέσιμη στη πλατφόρμα της Apple TV+.  

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και το Δέλτα του Αξιού, ο ανταποκριτής της Die Welt, ο Κώστας Σκρέκας και τα λεφτά από την ΕΤΕπ
Inside Stories |

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και το Δέλτα του Αξιού, ο ανταποκριτής της Die Welt, ο Κώστας Σκρέκας και τα λεφτά από την ΕΤΕπ

Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν 10 ή 12 χρόνια ότι η Ελλάδα θα ήταν παράδειγμα προς μίμηση και η Γερμανία, το ακριβώς αντίθετο; Μην το ψάχνετε, ουδείς! Ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά του.

Τα καλά νέα από το Ελληνικό, ο νέος ρόλος και τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ, τα βραβεία των startups και ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά
Inside Stories |

Τα καλά νέα από το Ελληνικό, ο νέος ρόλος και τα νέα πρόσωπα του ΤΑΙΠΕΔ, τα βραβεία των startups και ο περίπατος στην Αρχαία Αγορά

Τι άλλο θέλετε; Μέχρι και σημαιούλες των πρώτων πέντε χωρών που τα εθνικά σχέδια τους για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα περνούν την αξιολόγηση καθώς ανταποκρίνονται σε όλα τα ζητούμενα έβαλε στο σχετικό tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ονομαστικές ψηφοφορίες για το Εργασιακό, το φλερτ της Nova για τη Wind και τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν
Inside Stories |

Ονομαστικές ψηφοφορίες για το Εργασιακό, το φλερτ της Nova για τη Wind και τα σενάρια για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν

Το Εργασιακό ψηφίζεται σήμερα. Πρόκειται, όπως επιμένουν να τονίζουν κυβερνητικές πηγές, για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση, για ένα πλαίσιο που ισχύει από τη δεκαετία του ’80.

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται
Inside Stories |

Η μεγάλη ευκαιρία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο… οικισμός Σαουίρις στη Μύκονο και ο ανασχηματισμός που.. δεν προαναγγέλλεται

Μια μεγάλη ευκαιρία αποτελεί για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η δυνατότητα που της δίνεται για να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού ελέγχου της στην κοινοπραξία με την Mohegan Gaming & Entertainment (MGE) – κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συγκροτήματος καζίνο στο Ελληνικό.