Θέμα ωρών είναι η αναλυτικότερη παρουσίαση του σχεδίου της Attica Bank για την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη ζημιογόνο χρήση του 2020 και τη μείωση των κεφαλαίων της κάτω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Ο διευθύνων σύμβουλός της Θ. Πανταλάκης έχει σχεδιάσει ένα επιχειρησιακό πλάνο τριετίας, που προβλέπει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας και την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 300 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό είναι αισιόδοξος πως η Attica Bank θα μπορέσει να επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία μέσω της αύξησης των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία και της συνεπακόλουθης αύξησης του ενεργητικού της.

Προτού όμως φτάσουμε στο …2024, θα πρέπει να εφαρμοστούν μία σειρά από βήματα, που θα επιτρέψουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι βασικές πτυχές του πλάνου

Τις βασικές πτυχές του πλάνου της, θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες η τράπεζα. Πρόκειται για τις εξής:

Τιτλοποίηση Ωμέγα. Με τις συναλλαγές που θα επιδιώξει η τράπεζα θα αποαναγνωρίσει συνολικά 3 δις. ευρώ κόκκινων δανείων, εκμηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επισφάλειες. Επιπλέον, οι τιτλοποιήσεις θα ενταχθούν στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού και στη συνεπακόλουθη έμμεση αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Κεφαλαιακή ένεση. Ο κ. Πανταλάκης στο πλάνο του προβλέπει την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας κατά 300 εκατ. ευρώ συνολικά στην τριετία. Η αρχή αναμένεται να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο με την αναζήτηση επενδυτών που θα εισφέρουν τα πρώτα 120 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Εξορθολογισμός κόστους. Παράλληλα με την προσπάθεια ενίσχυσης των εσόδων θα επιχειρηθεί η περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Attica Bank έχει έλθει σε συμφωνία με το σύλλογο των εργαζομένων για ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Πώληση του 20% της εταιρείας διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων «Θεά Άρτεμις». Πρόκειται για μία διαδικασία που θα τρέξει παράλληλα με τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Στόχος είναι η μετοχική απεμπλοκή της Attica Bank από τον servicer που διαχειρίζεται τα τιτλοποιημένα δάνειά της, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Εν αναμονή για αναβαλλόμενο

Εξάλλου, η Attica Bank, μετά τις περυσινές ζημιές αναμένει τις απαραίτητες πράξεις υπουργικού συμβουλίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσής της από το Δημόσιο, μετά τις ζημιές του 2020.

Ένα μέρος από τα 252 εκατ. ευρώ του αναβαλλόμενου φόρου που προσμετράται στα κεφάλαιά της, θα μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους που θα πάρει η τράπεζα από το κράτος. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αντικατάσταση με τα σίγουρα χαρτιά του δημοσίου θα διαμορφωθεί στα 120 – 150 εκατ. ευρώ.

Ως αντάλλαγμα η Attica Bank θα αποδώσει στο κράτος warrants, ισόποσης αξίας, με τα οποία θα δίνεται το δικαίωμα σε τρίτους να αποκτήσουν μετοχές της. Σε αυτή τη φάση δεν αλλάζει η μετοχική της σύνθεση, ενώ τα κεφάλαιά της θα βελτιωθούν ποιοτικά.

Όταν ασκηθούν τα warrants από υφιστάμενους ή νέους μετόχους, είτε από το δημόσιο, η μετοχική της σύνθεση θα αλλάξει. Ωστόσο, μετά την αύξηση κεφαλαίου, εφόσον στεφθεί με επιτυχία, η μη συστημική τράπεζα θα επιστρέψει στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.