Ένα παλιό αξίωμα της αγοράς του Χονγκ Κονγκ συμβουλεύει τους χρηματιστές να επενδύουν παράλληλα με τον κύριο μέτοχο που ελέγχει μια εταιρεία και να αποφεύγουν τις δευτερογενείς δραστηριότητες. Η αρχική δημόσια προσφορά ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τμήμα παραδόσεων του κινέζικου διαδικτυακού λιανοπωλητή JD.com, μια από τις μεγαλύτερες προσφορές στο Χονγκ Κόνγκ φέτος, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ακόμη και πριν από το lockdown λόγω πανδημίας που ενίσχυσε τις παραγγελίες μέσω διαδικτύου, ο τομέας της εφοδιαστικής ήταν ένας καυτός επενδυτικός στόχος. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η εφαρμογή τεχνολογίας και η οικονομία κλίμακας θα βελτιώσει δραματικά την κερδοφορία. Η JD Logistics είναι ένα καλό παράδειγμα: έχει τριπλασιάσει το μικτό περιθώριό της σε 8,6% σε δύο χρόνια και διπλασίασε τα έσοδα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να βρει και να εκμεταλλευτεί αυτή την αποτελεσματικότητα. Η ρομποτική αποθήκη της Σαγκάης μπορεί να επεξεργάζεται 1,3 εκατομμύρια παραγγελίες την ημέρα. Σε έρευνες που αποτυπώνονται σε ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι η ζήτηση για πλήρεις υπηρεσίες, που συμπεριλαμβάνουν την αποθήκευση, παρακολούθηση και διανομή – περίπου τα τρία τέταρτα των πωλήσεων της JD Logistics – θα αυξηθούν 9,5% από τώρα έως το 2025, σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από την απλή υπηρεσία μεταφοράς  αντικειμένων.

Η ταχεία ανάπτυξη είναι ένα πράγμα,το πώς κανείς μπορεί να επωφεληθεί απ’ αυτό είναι κάτι άλλο. Με μερίδιο 2,7% στην εγχώρια αγορά, η JD Logistics είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην Κίνας στο τομέα των ολοκληρωμένων αλυσίδων εφοδιασμού. Η θέση αυτή στηρίζεται και από το γεγονός ότι  ο όμιλος JD αντιπροσωπεύει το 53% των πωλήσεών της. Ένας τεράστιος αξιόπιστος πελάτης είναι ένας καλός χρηματοοικονομικός θεμέλιος λίθος. Ωστόσο, οι άλλοι πέντε κορυφαίοι πελάτες της αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,6%, επισημαίνοντας την κατακερματισμένη κατάσταση της κινεζικής εφοδιαστικής, όπου όλοι οι παίκτες αντιμετωπίζουν έναν αιώνιο κίνδυνο υπονόμευσης.

Η στοχευμένη τιμή IPO της εταιρείας ισούται με ένα εντυπωσιακό, 128 φορές τα καθαρά κέρδη του 2020. Με το ίδιο μέτρο, η αντίπαλη SF Holding, με αγοραία αξία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διαπραγματεύεται σε λογικότερο από 44 φορές. Και παρόλο ότι σε μη προσαρμοσμένους όρους, η JD Logistics έχασε 4 δισεκατομμύρια γιουάν (620 εκατομμύρια δολάρια) εκείνο το έτος.

Τα έσοδα από τη πώληση θα διατεθούν για την επέκταση του δικτύου και τη βελτίωση της τεχνολογίας. Η εταιρεία προειδοποιεί ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά της σχέδια ενδέχεται να βλάψουν την βραχυπρόθεσμη κερδοφορία. Η JD.com, η οποία θα κατέχει μερίδιο 64% μετά τη διαπραγμάτευση και διαπραγματεύεται με μόλις 14 φορές τα κέρδη του 2020, θα αποκομίσει τα οφέλη των επενδύσεων της θυγατρικής της σχεδόν αμέσως. Σε αυτήν την τιμή, η συλλογική σοφία του παρελθόντος σχετικά με το εμπόριο, δηλαδή να συμβαδίζεις με τους μεγάλους, φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners