Κατά 16% αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, το ενδιαφέρον και η ανησυχία των πολιτών για τη φύση, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα ερευνών του Economist (Economist Intelligence Unit) για λογαριασμό της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Επιτέλους κάτι κινείται στην συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πλανητική κρίση», προσθέτω εγώ. Το Σάββατο 22 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.

Και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, βιοποικιλότητα είναι τα πάντα: από τα μικροσκοπικά μικρόβια, μέχρι τα δένδρα, τους οργανισμούς που ζουν στα βάθη των ωκεανών αλλά και στα βαθύτερα στρώματα του εδάφους κι άλλα πολλά. Με απλά λόγια είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν: έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το 1/3 της πανίδας της Γης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε.

Mιλώντας με τον επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας και κινητοποίησης πολιτών της WWF Ελλάς Ιάσονα Κάντα, μου είπε πως πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες, συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την πλανητική κρίση, ενώ ήδη κινητοποιούνται για την αποτροπή της και το χτίσιμο μιας άλλης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Εco –wakening

Πρόκειται για μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση, την οποία το WWF αποκαλεί « eco-wakening » δηλαδή «οικολογική αφύπνιση». Και αυτό που μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η αναφορά που γίνεται στην έκθεση για τον ψηφιακό ακτιβισμό.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως οι αναφορές στο Twitter σχετικά με τη φύση και την ανάγκη προστασίας της αυξήθηκαν κατά 65% παγκοσμίως, αγγίζοντας τα 50 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 30 εκατομμύρια που είχαν μετρηθεί πριν από τέσσερα χρόνια», μου λέει ο Ιάσονας Κάντας.

Δείχνουν την ανησυχία τους με ένα κλικ

Επιπλέον, όπως μου εξήγησε, ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι πως πολλοί άνθρωποι δείχνουν την ευαισθητοποίησή τους με τις αναζητήσεις τους στο Google. H δημοτικότητα των σχετικών με τη φύση αναζητήσεων, κυρίως από την Ασία και την

Λατινική Αμερική έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά: Ινδονησία ( +53%) και Ινδία (+190%).

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την απώλεια της φύσης ως ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, με το ποσοστό να φθάνει το 96% για τους ερωτηθέντες στη Λατινική Αμερική (πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν).

Και κατά τους ειδικούς, αυτή η αλλαγή στο δημόσιο αίσθημα αντικατοπτρίζει μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς οι άνθρωποι στις αναδυόμενες οικονομίες είναι πιο πιθανό να βιώσουν τον καταστροφικό αντίκτυπο της απώλειας της φύσης.

Αλλάζουν τη συμπεριφορά τους…

Πέρα από τις διαμαρτυρίες και τις εκστρατείες συλλογής υπογραφών, αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε μού επισημαίνει ο Ιάσονας Κάντας, είναι πως καταναλωτές απ’ όλο τον κόσμο αλλάζουν τώρα τη συμπεριφορά τους, τροποποιώντας για παράδειγμα τις αγοραστικές τους συνήθειες και αναζητώντας ολοένα και περισσότερο βιώσιμα προϊόντα.

Η έρευνα διαπίστωσε μια αύξηση κατά 71% στη δημοτικότητα των αναζητήσεων για βιώσιμα αγαθά σε σχέση το 2016, αυξανόμενη σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Ωστόσο, όπως λένε, από το WWF, η τάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις κοινωνίες, αλλά επίσης επιταχύνεται σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως για παράδειγμα στην Ινδονησία ( +24%) και στον Ισημερινό (+120%). Και όλη αυτή η πίεση – κατά την περιβαλλοντική οργάνωση- αναγκάζει τις εταιρείες να ανταποκριθούν σε ό,τι αφορά τα βιώσιμα προϊόντα, ιδίως στους τομείς των καλλυντικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, της μόδας και των τροφίμων.

Κίνδυνος εμφάνισης πανδημιών

Στο μεταξύ, όπως μου εξηγούν από το WWF, η απώλεια της φύσης συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πανδημιών, υπονομεύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ απειλεί και τον βιοπορισμό μας (!). Γι’ αυτό και είναι πλέον αναγκαία η δημιουργία μιας νέας σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Θα το ξαναπώ: επιτέλους κάτι κινείται …

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion