Ικανοποιημένες είναι οι τραπεζικές διοικήσεις για την αντοχή που επιδεικνύουν πράσινοι πριν την πανδημία δανειολήπτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.  Τα πρώτα στοιχεία μετά τη λήξη της συντριπτικής πλειονότητας των αναστολών πληρωμής που ενεργοποιήθηκαν πέρυσι, ύψους 20 δισ. ευρώ, δείχνουν ότι ο στόχος για περιορισμό των νέων εισροών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 4 – 5 δισ. ευρώ είναι απολύτως εφικτός.

Οι ισχυρές πλέον ενδείξεις από τη συμπεριφορά των πληττόμενων οφειλετών μέχρι και το τέλος του α΄ τριμήνου, δημιουργούν αισιοδοξία στους τέσσερις συστημικούς ομίλους ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Μπορεί στο ξεκίνημα του 2021 οι καθαρές εισροές νέων NPEs να επανήλθαν σε θετικό πρόσημο, ωστόσο αυτό δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ήταν κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς είχε προηγηθεί στα τέλη του 2020, η έξοδος από τα μορατόρια της πλειονότητας των δανείων που είχαν παγώσει. 

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη μέχρι στιγμής προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή των εν λόγω δανείων, έπαιξε η ενεργοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης. 

Αυτά περιλάμβαναν επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, αλλά και δόσης έως και 90% για ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μέσω των δύο κύκλων του «ΓΕΦΥΡΑ», για έως εννέα μήνες.

Στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Όσο πιο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στις κρατικές δράσεις, τόσο μικρότερη ήταν η επίπτωση της κρίσης στα αντίστοιχα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Βέβαια, μιλάμε για οριακές μεταβολές στις περισσότερες περιπτώσεις, δεδομένου του συνολικού μεγέθους των NPEs σε κάθε κατηγορία.

Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός ότι την καλύτερη εικόνα εμφανίζει η στεγαστική πίστη, καθώς ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που απευθυνόταν σε όσους έχουν οφειλές συνδεδεμένες με την κύρια κατοικία τους, ήταν επιτυχημένος.

Από την άλλη, στην καταναλωτική πίστη, όπου δεν υπήρξε αντίστοιχη δράση, οι εισροές νέων NPEs αυξήθηκαν σημαντικά.

Από την άλλη, στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών κοκκίνισαν περισσότερα από αυτά που θεραπεύτηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2021, καθώς η επιδότηση τόκων δεν περπάτησε όσο αναμενόταν στο «Γέφυρα 2». Εκτιμάται ότι 35.000 – 40.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έναντι εκτιμώμενης  περιμέτρου 100.000 οφειλετών.

Αναθεώρηση προβλέψεων 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των 4 συστημικών ομίλων για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, βελτιώθηκαν.

Από τα 5 δισ. ευρώ που προέβλεπαν αρχικώς ότι θα χρειαστούν βαθιάς αναδιάρθρωσης, πλέον δεν αποκλείεται το νούμερο αυτό να περιοριστεί ακόμη και ελαφρώς χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η αναμενόμενη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο β΄ εξάμηνο του 2021 θα βοηθήσει σημαντικά για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Αναλυτικότερα, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανά τράπεζα είναι οι εξής:

*  Η διοίκηση της Eurobank αναμένει ότι τελικά οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα 5 δισ. ευρώ των συνολικών αναστολών, θα είναι χαμηλότερες κατά 30% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 900 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ.

* Στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν λήξει οι αναστολές στο 85% των δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ που πάγωσαν μετά την πανδημία. Από τα 5 δις. ευρώ που εξήλθαν από το ευνοϊκό καθεστώς, μόλις το 9% κοκκίνισε, ήτοι ανοίγματα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Αν το ποσοστό αυτό διατηρηθεί και στις ενεργά ακόμη μορατόρια των 1,1 δισ. ευρώ, τα νέα λόγω πανδημίας κόκκινα δάνεια ενδεχομένως να μην ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1 δισ. ευρώ.

* H Alpha Bank η οποία προχώρησε σε αναστολές πληρωμών σε δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι το 2021 θα βρεθούν σε αδυναμία εξόφλησης ανοίγματα ύψους 800 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1 δισ. ευρώ. 

* Η Εθνική Τράπεζα που βρέθηκε κάποια στιγμή το 2020 με παγωμένα λόγω αναστολών δάνεια της τάξης των 3,80 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι τα νέα NPEs από τα μορατόρια δεν θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις