Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς TerraPower LLC και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp επέλεξαν τo Ουαϊόμινγκ για να ξεκινήσουν το πρώτο έργο αντιδραστήρα νατρίου σε μια τοποθεσία όπου βρίσκεται ένα ανενεργό εργοστάσιο άνθρακα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας την Τετάρτη.

Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Γκέιτς πριν από περίπου 15 χρόνια, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PacifiCorp, που ανήκει στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσαν ότι η ακριβής τοποθεσία του εργοστασίου αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.

Μικροί προηγμένοι αντιδραστήρες, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, θεωρούνται από ορισμένους ως μια κρίσιμη τεχνολογία χωρίς την εξάρτηση άνθρακα, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με άλλες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος καθώς τα κράτη προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος.

«Αυτή είναι η ταχύτερη και σαφέστερη πορεία μας για να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ, Μάρκ Γκόρντον. «Η πυρηνική ενέργεια είναι σαφώς ένα μέρος της στρατηγικής μου για την ενέργεια» στο Ουαϊόμινγκ, πρόσθεσε ο Γκόρντον. Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για την πολιτεία των ΗΠΑ που είναι πρώτη στην παραγωγή άνθρακα σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το έργο θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του συστήματος στα 500 MW κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αιχμής. Η TerraPower είχε δηλώσει πέρυσι ότι τα εργοστάσια αυτά θα κοστίσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προσέφερε στην TerraPower 80 εκατομμύρια δολάρια ως αρχική χρηματοδότηση για την επίδειξη της τεχνολογίας νατρίου και το υπουργείο έχει δεσμεύσει πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν οι πιστώσεις από το Κογκρέσο.

Ο Κρις Λεβέσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, δήλωσε ότι το εργοστάσιο επίδειξης θα χρειαστεί περίπου επτά χρόνια για την κατασκευή του.

«Χρειαζόμαστε αυτό το είδος καθαρής ενέργειας στο δίκτυο τη δεκαετία του 2030», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ειδικοί της πυρηνικής ενέργειας προειδοποιούν πάντως ότι οι προηγμένοι αντιδραστήρες ενδέχεται να έχουν υψηλότερους κινδύνους από τους συμβατικούς. Τα καύσιμα για πολλούς προηγμένους αντιδραστήρες θα πρέπει να εμπλουτιστούν με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τα συμβατικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμων θα μπορούσε να είναι ένας ελκυστικός στόχος για επίδοξες ένοπλες ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα ακατέργαστο πυρηνικό όπλο, ανέφερε πρόσφατη έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green