Η συμβολή του τραπεζικού τομέα, σε στενή συνεργασία με το κράτος, θεωρείται κρίσιμη για τη κατανομή των πόρων σε έργα που θα επηρεάσουν σημαντικά την ταχεία μετάβαση σε μία μακροχρόνια βιώσιμη οικονομία.

Σε επενδυτικό φόρουμ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ανέφερε πως υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Το ένα αφορά το μέγεθος των κεφαλαίων που είναι χωρίς προηγούμενο και το άλλο σχετίζεται με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κινητοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω του RRF. Με αυτόν τον τρόπο, με το τραπεζικό σύστημα να παίζει κομβικό ρόλο, δάνεια 13 δισεκατομμυρίων του Ταμείου θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία κατά 30 δισ., καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς θεωρεί το Ταμείο μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο. Μοναδική ευκαιρία, για τη μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη, θεωρεί το RRF και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος μοχλός του Ταμείου είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τραπεζικό δανεισμό.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, η εισροή πόρων από το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας αλλά και να οδηγήσει τον οικονομικό, τεχνολογικό και θεσμικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Το RRF διαφέρει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του παρελθόντος, πρώτον διότι η μελλοντική ανάπτυξη θα βασίζεται σε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων που θα υποστηρίζονται από πρόσθετη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, και όχι στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, και δεύτερον διότι στόχος είναι η δραστική αλλαγή της τρέχουσας διάρθρωσης της οικονομίας, ουσιαστικά η αντιστροφή του status quο.

Επιπλέον, ο προσανατολισμός μετατοπίζεται στην πράσινη μετάβαση, στη διείσδυση των εξαγωγών, στην ερευνητική καινοτομία και στην ψηφιοποίηση, καθώς και στην προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών, η οποία θα αυξήσει το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις