Η μητρόπολη Γκουανγκτζού στη νότια Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα κορωνοϊού καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νέου κύματος εξάπλωσης της επιδημίας. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκαν μηδενικά κρούσματα στην περιοχή.

Η Γκουανγκτζού, μια μητρόπολη 15 εκατ. κατοίκων, άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού από τις 21 Μαΐου όταν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα και ασυμπτωματικές λοιμώξεις στην πόλη. Το πρώτο νέο κρούσμα, ήταν μια 75χρονη γυναίκα. Ήταν η πρώτη φορά που η παραλλαγή Δέλτα του ιού, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, καταγράφηκε και στην Κίνα.

Οι αρχές ανησύχησαν λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής φύσης της παραλλαγής Δέλτα και ανέλαβαν δράση γρήγορα επιβάλλοντας άμεσα μέτρα.

Το επίκεντρο της προσοχής στράφηκε στην περιοχή Λιβάν (Liwan) όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση στους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, εκτός από επιλεγμένα μέλη της οικογένειας για να κάνουν τις απαραίτητες καθημερινές αγορές.

Οι αρχές διέταξαν επίσης όλα τα σχολεία στο Λιβάν, καθώς και σε ορισμένες περιοχές σε πολλές άλλες περιοχές στην Γκουανγκτζού να αναστείλουν τα περισσότερα μαθήματα με φυσική παρουσία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βγήκαν μαζικά στους δρόμους της μητρόπολης για να πραγματοποιήσουν έναν τεράστιο αριθμό τεστ στον πληθυσμό. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ελέγχθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Γκουανγκτζού επέβαλε πρόστιμα και συνέλαβε άτομα που φέρεται να παραβίασαν νόμους, καθώς δεν φορούσαν μάσκες σε δημόσιους χώρους ή δεν συνεργάζονταν όταν τους ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν τεστ κορωνοϊού.

Επηρεάστηκε η ναυτιλία

Το ξέσπασμα του Γκουανγκτζού, το οποίο απειλούσε να εξαπλωθεί ευρύτερα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, ένα κρίσιμο οικονομικό και εμπορικό κέντρο, έχει επίσης επηρεάσει τη ναυτιλία. Οι αυξημένοι έλεγχοι και τα μέτρα πρόληψης έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στα βασικά λιμάνια της Γκουανγκντόνγκ, με ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αρχές έχουν επίσης καλέσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ και σε ολόκληρη την Κίνα. Στη χώρα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα νέο κρούσμα σε μια μέρα αποτελεί θετική εξέλιξη. Οι αρχές εκτιμούν ότι αν θα διατηρηθεί έτσι η κατάσταση, τελικά θα μπορέσουν να άρουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και τα τοπικά lockdown στην οικονομία της περιοχής.

Την Τετάρτη, ο Τσεν Μπιν, αναπληρωτής διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Γκουάνγκτζου, δήλωσε ότι τα μηδενικά κρούσματα «δεν σημαίνουν μηδενικό κίνδυνο». Οι αρχές συνεχώς παροτρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοί,  να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να μειώσουν τις «περιττές κοινωνικές επαφές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή