Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούν εικόνες τεράστιων εργοστασίων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουμε πώς οι διατροφικές μας συνήθειες βλάπτουν τον πλανήτη.

Το σύστημα διατροφής μας επηρεάζει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων, παράγει το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο χρησιμοποιεί χερσαίες εκτάσεις. Πράγματα, δηλαδή, που συνεπάγονται μετατροπή φυσικών οικοσυστημάτων και προκαλούν απώλεια βιοποικιλότητας.

Σε απάντηση, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μειώσουμε το κρέας, να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων και να αγοράσουμε περισσότερα τοπικά παραγόμενα τρόφιμα, αναφέρεται σε άρθρο του BBC.

Ωστόσο, μήπως μπορεί η επεξεργασία να συμβάλει πραγματικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των τροφίμων;

Θα ωφεληθεί ο πλανήτης από την κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων;

Τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα, επεξεργασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μάρκες και κέικ, αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουμε.

Τα μη επεξεργασμένα, τοπικά τρόφιμα, όπως ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, έχουν σχετικά χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ελάχιστα επεξεργασμένα χορτοφαγικά τρόφιμα έχουν τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Αλλά, η αγορά ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων -όπως αποξηραμένα φρούτα, φέτες ή κατεψυγμένα λαχανικά ή προμαγειρευμένο ρύζι- μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε λιγότερες εκπομπές από την αγορά μη επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών και την προσθήκη σε αυτό το βήμα στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει το ψήσιμο και το πάγωμα, όχι μόνο το μαγείρεμα.

«Όταν επεξεργάζεστε κάποιο φαγητό στο σπίτι, πιθανότατα ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια, καθώς η διαδικασία δεν είναι τόσο απλοποιημένη όσο ένα μεγάλο εργοστάσιο», λέει ο Μάρκο Σπρίγνκμαν, ερευνητής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τι γίνεται με όλους τους πόρους και την ενέργεια που απαιτούνται για την παραγωγή όλων των συστατικών σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;

«Η βιωσιμότητα ενός τροφίμου εξαρτάται από το πόση ενέργεια αναλώνεται στην επεξεργασία, στην αποθήκευση, στη συντήρηση και στην ψύξη και πόσο σπαταλάμε», αναφέρει στο BBC η Σέλι Μίλερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Πανεπιστημίου του Michigan.

«Επομένως, είναι ο τύπος του συστατικού, παρά ο αριθμός των συστατικών, ή εάν έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι, που οδηγεί στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τροφίμου», λέει.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, έχουν ως επί το πλείστον συστατικά χαμηλού αντίκτυπου. Αυτό περιλαμβάνει τα λίπη και άλλα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα τρόφιμα να αποθηκεύονται περισσότερο.

Από την άλλη, μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε πέρυσι επισημαίνει ότι τυχόν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο και σογιέλαια έχουν «ουσιαστικά αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ένα άλλο συστατικό που έχει σημασία όταν μιλάμε για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το κρέας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο εάν δεν περιέχουν καθόλου ή μόνο μικρές ποσότητες συστατικών ζωικής προέλευσης.

«Πολλά από αυτά τα βασικά συστατικά έχουν χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προσθέτουν μόνο ένα 5%-10% στο διατροφικό μας αποτύπωμα, αναφέρει ο Σπρίνγκμαν.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Συνήθως έχουν περισσότερες συσκευασίες από τα ελάχιστα επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, αυτή η συσκευασία είναι επίσης απίθανο να συμβάλει πολύ στις εκπομπές, λέει ο Σπρίνγκμαν.

Στην πραγματικότητα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση αυτών των εκπομπών.

Ο πιο βιώσιμος τρόπος για την κατανάλωση τροφίμων είναι να φτιάχνουμε μόνο όσο τρώμε. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, καθώς κατασκευάζονται για να διαρκούν περισσότερο στα ντουλάπια μας, χάρη στα συστατικά που προστίθενται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να τα σπαταλήσουμε.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα απόβλητα από μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι περίπου 14% χαμηλότερα από εκείνα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και η σπατάλη μεταποιημένων ψαριών και θαλασσινών είναι 8% χαμηλότερη.

Ωστόσο, η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα επηρεάζουν συνήθως τα ευπαθή τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα βασικά σιτηρά, όπως οι πατάτες, τα οποία τείνουν να έχουν αρκετά χαμηλές εκπομπές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green