Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις και οι φορολογούμενοι θα έχουν μπροστά τους όλο το καλοκαίρι για την υποβολή της δήλωσής τους.

Προσοχή σε συγκεκριμένους κωδικούς πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Ο κωδικός 023 -024 συμπληρώνεται εφόσον απαλλάσσεστε από τη συγκέντρωση αποδείξεων και είστε άνω των 60 ετών. Αντίστοιχα, ο κωδικός 985-986 συμπληρώνεται από τους πληττόμενους για απαλλαγή από τις αποδείξεις.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ισχύει ο κωδικός 049-050, όπου θα πρέπει να συμπληρωθούν οι αποδείξεις χειροκίνητα, καθώς δε θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις ενοικίων, ακόμα και αν έχουν εισπράξει οι ιδιοκτήτες αποζημιώσεις για ενοίκια που «κουρεύτηκαν» πέρσι, θα τα δηλώσετε του χρόνου.

Σχετικά με τον κωδικό 999 εντύπου Ε3 που αφορά επαγγελματίες, το ποσό της επιστρεπτέας θα προσυμπληρωθεί. Αφορά σε ποσά που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πρόβλημα υπάρχει με τα χρήματα από το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή η αναλογία του δώρου των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά και με τα έκτακτα επιδόματα που έχουν δοθεί σε εργαζομένους του τουρισμού, αφού τα στοιχεία αυτά δεν έχουν προσυμπληρωθεί.

Στον κωδικό 781-782 μπαίνουν τα εισοδήματα που εισπράξαμε μέσα στο χρόνο από τις αναστολές. Σημειώνεται ότι ο κωδικός θα είναι προσυμπληρωμένος.

Σημειώνεται ότι φέτος παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα κατά βληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Παράταση της υποβολής ζητούν οι λογιστές

Ωστόσο, πριν καλά ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι συζητήσεις για παράταση στις ημερομηνίες υποβολής τους έχουν ήδη ξεκινήσει με το οικονομικό επιμελητήριο και τους λογιστές να εκτιμούν πως θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Οικονομικό Επιμελητήριο και λογιστές εντοπίζουν πολλά προβλήματα τόσο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο έντυπο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και στα έντυπα των επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες